Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες - 22/03/2016


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρεσβυς Αλέξανδρος Ζήνων έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.


Ο κ. Ζήνων στην αρχική του δήλωση ανέφερε: «Θα ήθελα και τώρα προς το τέλος της ημέρας, με βάση όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε υπόψη μας, να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σήμερα στις Βρυξέλλες.

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να εκφράσω την καταδίκη της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις και να επαναλάβω αυτό το οποίο είχαμε πει ήδη και τον Νοέμβριο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να επιβάλουν τον δικό τους νόμο και οι αξίες, οι αρχές, ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής των ανοικτών κοινωνιών μας στο τέλος θα επικρατήσει. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο έχουν δώσει όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα που είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη, όπως ήταν και η 13η Νοεμβρίου.

Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω, και εκ μέρους της Κυβερνήσεως, τα συλλυπητήριά μας προς τη Βελγική Κυβέρνηση και προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Ένα άλλο σημείο πριν προχωρήσω σε ορισμένα επιμέρους θέματα: Θα ήθελα να διαψεύσω και επισήμως τις «πληροφορίες» που κυκλοφόρησαν νωρίτερα σήμερα ότι υπήρξε Κύπριος νεκρός μεταξύ των θυμάτων. Πήραμε πριν λίγο από το Euronews διάψευση. Παράλληλα, όμως θα ήθελα να στιγματίσω αυτό το δείγμα ανεύθυνης δημοσιογραφικής συμπεριφοράς και λυπούμε να πω ότι το Euronews πήρε πληροφορίες από ελλαδικό κανάλι και είναι προς τιμήν των κυπριακών ΜΜΕ που δεν αναμετέδωσαν αυτήν την αβάσιμη είδηση και πάρα πολλοί από τους συναδέλφους σας είχαν το δημοσιογραφικό ήθος και τη δεοντολογία να επικοινωνήσουν μαζί μας πριν προβούν σε οποιαδήποτε δημοσίευση ή ανακοίνωση επί του θέματος αυτού.

Η επικοινωνία με τις Βρυξέλλες σήμερα ήταν πάρα πολύ δύσκολη, όμως το Υπουργείο διαθέτει σύστημα άμεσης επικοινωνίας με τις Υπηρεσίες και τους ανθρώπους μας στις Βρυξέλλες και αυτό διευκόλυνε κατά μεγάλο βαθμό τη δουλειά μας.

Οι πρώτες εκρήξεις έγιναν στο Ζάβεντεμ το αεροδρόμιο των Βρυξελλών γύρω στις 8.00 π.μ. Κινητοποιηθήκαμε όπως και οι δυο διπλωματικές μας Αρχές στις Βρυξέλλες: η Πρεσβεία στο Βέλγιο και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ όπως και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δόθηκαν αμέσως οδηγίες για επικοινωνία με τις βελγικές Αρχές για διακρίβωση του ενδεχομένου να υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων. Έγινε και μια πρώτη καταγραφή όλων εκείνων των Κυπρίων που ζουν στις Βρυξέλλες - είναι γύρω στους 500 - και οι οποίοι είναι γνωστοί στην Πρεσβεία. Επίσης έξι συνάδελφοί μας, του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι είτε ταξίδευαν είτε βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για υπηρεσιακούς λόγους διαπιστώθηκε μετά από επικοινωνία μαζί τους ότι ήταν ασφαλείς. Όπως ξέρετε έχουμε μια τραυματία Κύπρια, η οποία ταξίδευε με ενδιάμεσο σταθμό τις Βρυξέλλες και μετά από προσπάθειες, οι οποίες κράτησαν μέχρι πριν μια ώρα περίπου, εντοπίστηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Βρυξελλών.

Φέρει εγκαύματα πρώτου βαθμού αλλά οι πληροφορίες μας είναι ότι σε δύο μέρες θα πάρει εξιτήριο. Είμαστε σε επικοινωνία και με την ίδια, την έχουν επισκεφθεί λειτουργοί της Πρεσβείας μας και της ΜΑΕΕ, και με την οικογένειά της διότι κατά την έκρηξη καταστράφηκε και το κινητό της, απώλεσε και τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και ήδη έχει επικοινωνήσει ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Βέλγιο ο κ. Γρίβας και της έχει προσφέρει κάθε βοήθεια και αρωγή και τώρα και για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί στη συνέχεια.

Έχουμε εκδώσει δύο ανακοινώσεις σήμερα. Η μια αφορά όσους προτίθενται να ταξιδεύσουν προς Βρυξέλλες, διότι το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ έχει κλείσει. Η συμβουλή μας είναι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για να ξέρουν αν και προς τα πού θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις διότι οι πτήσεις πραγματοποιούνται, αλλά όχι προς το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ, είτε πάνε σε γαλλικά αεροδρόμια είτε σε άλλα αεροδρόμια του Βελγίου και βεβαίως η προτροπή μας είναι όσοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή όσοι θα μεταβούν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις και τις οδηγίες των Αρχών Ασφαλείας του Βελγίου.

Το επίπεδο ασφάλειας και συναγερμού στο Βέλγιο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει περάσει από κίτρινο σε πορτοκαλί και ορισμένες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν κλείσει γιατί ήταν κοντά στον ένα σταθμό του Μετρό που έγινε έκρηξη. Από την επικοινωνία που είχαμε δεν φαίνεται άλλοι Κύπριοι να επηρεάζονται. Ορισμένοι συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί και δεν είχαμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε μέχρι πριν λίγο μαζί τους, έχουμε διαπιστώσει ότι είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παρόμοιας φύσης τρομοκρατικές ενέργειες και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τις επόμενες μέρες».

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς αν έχει πληροφορίες για δεύτερο Κύπριο, ο οποίος είναι στη λίστα των τραυματιών, ο κ. Ζήνων απάντησε: «Υπάρχει ένας δεύτερος Κύπριος, ο οποίος ήταν στο Μετρό, υπέστη κάποιες εκδορές και ούτε καν χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, δεν κρατήθηκε σε νοσοκομείο. Η μόνη η οποία έχει κρατηθεί είναι η μια Κύπρια που ήταν διερχόμενη από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και έχει εγκαύματα πρώτου βαθμού και θα κρατηθεί 2-3 μέρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια θα απολυθεί.

Σε ερώτηση αν υπάρχει από πλευράς Κύπρου Ταξιδιωτική Οδηγία για να αποφεύγεται η μετάβαση Κύπριων στις Βρυξέλλες, ο Γενικές Διευθυντής επισήμανε: «Ήδη η ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι ένα είδος Ταξιδιωτικής Οδηγίας. Η προτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών είναι [οι πολίτες] να ακολουθούν τις οδηγίες των Βελγικών Αρχών Ασφαλείας, να ελέγχουν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για το αν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις. Βεβαίως, στις Βρυξέλλες έχει ανασταλεί και η λειτουργία του Μετρό και των αεροδρομίων και η Οδηγία προς το κοινό είναι να μην διακινείται χωρίς σοβαρό λόγο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει Οδηγία οι Κύπριοι ταξιδιώτες να αποφεύγουν να μεταβαίνουν στη συγκεκριμένη πόλη, ο κ. Ζήνων ανέφερε: «Αυτό περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση που έχουμε εκδώσει διότι ταξιδιωτικές οδηγίες αναρτώνται στο website του Υπουργείου. Εμείς τη δώσαμε και στα ΜΜΕ για να υπάρχει ευρύτερη δημοσιοποίηση της Οδηγίας. Εκείνο το οποίο λέμε εμείς είναι να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας των Αρχών του Βελγίου. Δεν υπάρχει γενική απαγόρευση μετάβασης, αλλά είναι αυτονόητο, όταν απαγορεύεται η κυκλοφορία μέσα στην πόλη των Βρυξελών, ότι κανείς δεν μπορεί να πάει εκεί».

Σε ερώτηση αν έγινε καμία ενέργεια όσον αφορά στην κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο ο κ. Ζήνων είπε: «Η κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο παρακολουθείται επί καθημερινής βάσεως. Σήμερα υπήρξε σύσκεψη και θα υπάρξει και άλλη. Δεν είναι επειδή έγινε αυτό που κάναμε σύσκεψη. Η σύσκεψη η σημερινή ήταν προγραμματισμένη διότι κάνουμε συσκέψεις, οι οποίες γίνονται κατά τακτά διαστήματα και υπάρχει αναθεώρηση του επιπέδου ασφαλείας ανάλογα με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που έχουμε. Για την Κύπρο δεν έχει υπάρξει αλλαγή αλλά υπάρχει εγρήγορση των Αρχών Ασφαλείας και στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ολλανδία έχει λάβει μέτρα και το Ηνωμένο βασίλειο και ορισμένες άλλες χώρες. Βέβαια, ο βαθμός κινδύνου αξιολογείται με βάση πληροφορίες που κάθε χώρα λαμβάνει από τις υπηρεσίες της και δεν είναι παντού ο ίδιος».

Ερωτηθείς για τους αριθμούς τηλεφώνων που δόθηκαν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε: «Οι αριθμοί τηλεφώνων είναι του Λειτουργού Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων και των Υπηρεσιών μας στις Βρυξέλλες. Με αυτά τα τηλέφωνα προτρέπονται να επικοινωνούν όλοι όσοι έχουν οικείους στις Βρυξέλλες και ενδιαφέρονται, αν έχουν κάποιες πληροφορίες να μας δώσουν, αν θέλουν να πληροφορηθούν κάτι».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η διπλωματική μας αποστολή στο Βέλγιο και τα γραφεία της ΜΑΕΕ είναι ανοικτά για το κοινό ο κ. Ζήνων είπε: «Είναι ανοικτά αλλά το αν μπορεί κάποιος να πάει, λόγω των απαγορεύσεων, είναι ένα άλλο θέμα. Λειτουργούν και ήμασταν επανειλημμένως σήμερα σε επικοινωνία με τους συναδέλφους μας εκεί.

Σε ερώτηση, τέλος, αν υπάρχουν Κύπριοι που θέλουν να επιστρέψουν και αναζητούν τρόπο, ο κ. Ζήνων είπε: «Είχαμε κάποια μεμονωμένα αιτήματα, αν υπάρχει τρόπος να προωθηθούν σε αεροδρόμια τα οποία λειτουργούν δεν υπάρχει πρόβλημα, το θέμα είναι πώς πάει κάποιος εκεί γιατί έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας στις Βρυξέλλες λόγω του κίνδυνου και των σημερινών τρομοκρατικών ενεργειών».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 05:00:22 PM