Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν - 25/01/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. Bolat Nurgaliyev.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Nurgaliyev αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν, σημειώνοντας ότι τον περασμένο χρόνο συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως οι δύο Πρόεδροι των δύο χωρών υπογράμμισαν στα μηνύματα τους, πρόσθεσε, τα θεμέλια που τέθηκαν πριν δύο δεκαετίες λειτούργησαν ως στέρεη βάση για φιλία και καρποφόρα συνεργασία σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση, πρόσθεσε ο κ. Πρέσβης, το γεγονός ότι από την αρχή η Κύπρος υποστήριξε σθεναρά την εδραίωση της πολιτικής ανεξαρτησίας του Καζακστάν, τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την κοινωνική μεταμόρφωση της.

Αναφερόμενος στη διεθνή δραστηριότητα του Καζακστάν ο κ. Πρέσβης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του ήταν η πρώτη από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που προήδρευσε του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2010 και φιλοξένησε συνέδριο του ΟΑΣΕ στην Αστάνα, και ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξη της στη διάρκεια της προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο κ. Nurgaliyev είπε ότι το Καζακστάν σέβεται πλήρως την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκφράζουμε την ελπίδα, πρόσθεσε, ότι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος θα δώσει ώθηση στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε πλήρη ασφάλεια.

Περαιτέρω, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι διμερείς σχέσεις θα διευρυνθούν και θα εμβαθυνθούν σε πολλά επίπεδα. Ο κ. Πρέσβης σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Καζακστάν και Κύπρου είναι ισοζυγισμένοι και θετικοί, όπως υπογραμμίστηκε στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών καθώς και στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο Καζακστάν τον περασμένο Απρίλιο.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο σημαντικό και υπεύθυνο έργο του νέου Πρέσβη το οποίο, όπως είπε, αποσκοπεί στην επίτευξη μεγαλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στο να δώσει νέα ώθηση στη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον κ. Nurgaliyev ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα του παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη κατά τη θητεία του.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Τα στέρεα θεμέλια της σχέσης των δύο χωρών και η αμοιβαία δέσμευση για βελτίωση τους μέσω της διεύρυνσης των τομέων συνεργασίας και της εμβάθυνσης των ήδη υπαρχόντων φαίνονται από την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κόζακου-Μαρκουλλή στο Καζακστάν τον Απρίλιο του 2012 για πολιτικές διαβουλεύσεις. Αυτή δεν ήταν μόνο η πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στη χώρα σας αλλά συνέπιπτε και με την ημερομηνία της 20ής επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των χωρών μας».

Η Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών όπως και το Μνημόνιο ανάμεσα στα αντίστοιχα Υπουργεία Παιδείας για επιστημονική και τεχνική συνεργασία, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν δημιουργήσει ένα διευρυμένο πλαίσιο συνεργασίας για πολιτικό διάλογο και για διμερείς συμβατικές σχέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι προς αμοιβαίο όφελος οι τρέχουσες προσπάθειες μας πρέπει να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση του ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Εν προκειμένω, είπε, η συνομολόγηση και η υπογραφή των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, της τυποποίησης και της επανεισδοχής αναμφίβολα θα δώσουν θετική ώθηση στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν τεράστιες και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στους τομείς των επιχειρήσεων, του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων και ότι η συνομολόγηση μιας συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας θα είναι επωφελής για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.

Ανέφερε επίσης ότι ο λαός του Καζακστάν μπορεί να είναι περήφανος για το γεγονός ότι η χώρα του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Δεν αποτελεί έκπληξη, είπε, το γεγονός ότι οι χώρες μας έχουν αναπτύξει διάλογο και ουσιώδη συνεργασία σε θέματα διεθνών σχέσεων. Ελπίζουμε, ανέφερε, αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί περαιτέρω, βασιζόμενη στις αξίες της δικαιοσύνης και της ειρήνης του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και της προστασίας και προαγωγής των οικονομικών αρχών και αξιών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη βασισμένη σε αρχές στάση της Δημοκρατίας του Καζακστάν όσον αφορά την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποστήριξη στις προσπάθειες μας για επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο, στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι εξελίξεις στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης συνεχίζουν να μας προκαλούν ανησυχία. Έτσι η Κύπρος εκτιμά τη συνεργασία φιλικών χώρων στον Οργανισμό για αποθάρρυνση πολιτικών αντιπαραγωγικών ως προς τις προοπτικές για συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το Καζακστάν μπορεί να βασίζεται σε μια φιλική χώρα η οποία θα αποσκοπεί στο να συμβάλει θετικά στην εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ και στην εφαρμογή της Στρατηγικής για την Κεντρική Ασία στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της οικονομίας, του τουρισμού και της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως, από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:50:25 PM