Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Κυπριακή Κυβέρνηση προέβη σε όλα τα αναγκαία διαβήματα για το επεισόδιο στα ανοικτά της Πάφου - 24/11/2008


Υπουργός Εξωτερικών: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται

να απεμπολήσει τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να αναφέρει τις ενέργειες της Κυβέρνησης σχετικά με το επεισόδιο που προκλήθηκε πρόσφατα στα ανοικτά της Πάφου, όταν τουρκικά πολεμικά εισήλθαν στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου και παρενόχλησαν υπό παναμαϊκή σημαία σκάφος που διενεργεί έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση προέβη αμέσως σε όλα τα αναγκαία διαβήματα τόσο εκ μέρους του Προέδρου προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από εμένα προς τους αρμόδιους Επιτρόπους, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βεβαίως, έγιναν διαβήματα προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Κύπρο. Έχουμε προβεί σε όλες τις καταγγελίες και σε όλες τις ενέργειες.

Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας είναι παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο, παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και, βεβαίως, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι σε καμία περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα που έχει ως κράτος - όχι μόνο τα πολιτικά, αλλά, βεβαίως, και στον οικονομικό τομέα - με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας που είναι μια διεθνής σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και την οποία έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:55:45 PM