Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Πολιτικές διαβουλεύσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα. 15 Οκτωβρίου 2019


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Τάσος Τζιώνης είχε, χθες, στη Μόσχα πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Alexander Grushko, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου τακτικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κατά τις διαβουλεύσεις επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών, αλλά και η διεύρυνση των τομέων συνεργασίας των δυο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 2020, συμφωνήθηκε όπως οι δυο χώρες εργαστούν προς ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε συμφωνίες που εκκρεμούν και οι οποίες θα είναι αμοιβαία επωφελείς σε μια σειρά από τομείς.

Ο Γενικός Διευθυντής προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ιδιαίτερα τις τουρκικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Η Ρωσία επαναβεβαίωσε, από πλευράς της, τις θέσεις αρχής που τηρεί διαχρονικά στο Κυπριακό και την προσήλωσή της στην επίτευξη λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ επανέλαβε την πλήρη στήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων ζωνών της.
Επιπρόσθετα, στις διαβουλεύσεις ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συζητήθηκαν η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, οι προοπτικές επίλυσης της Συριακής κρίσης και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν, τέλος, να βρίσκονται σε στενή επαφή σε Λευκωσία και Μόσχα για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

(ΕΚ)Τελευταία Ενημέρωση στις: 04/11/2019 10:44:51 AM