Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Βελγίου για παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στο Μαλί - 29/02/2008


O Πρέσβης της Κύπρου στο Βέλγιο, κ. Κωνσταντίνος Ηλιάδης, υπέγραψε χθες, στις Βρυξέλλες, εξ ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Βελγίου σχετικά με το πρόγραμμα "Construction of Crossing-Over Works" που θα υλοποιηθεί στην περιοχή Koulikoro του Μαλί. Εκ μέρους του Βελγίου, το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κ. Charles Michel, ενώ παρών στην τελετή υπογραφής ήταν και ο Πρέσβης του Μαλί στο Βέλγιο κ. Ibrahim Bocar Ba.


Η Κύπρος και το Βέλγιο θα συνεργαστούν στενά στην υλοποίηση του προγράμματος "Construction of Crossing-Over Works", στόχος του οποίου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού της περιοχής Koulikoro στο Μαλί. Η χρηματική συνεισφορά της Κύπρου που θα ανέλθει σε 400.000 ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τεσσάρων γεφυρών, οι οποίες θα διευκολύνουν την ολόχρονη και ανεξάρτητη από καιρικές συνθήκες οδική πρόσβαση σε τέσσερα χωριά της περιοχής Koulikoro.

Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας δεν είναι το πρώτο που υπογράφεται μεταξύ Βελγίου και Κύπρου. Το 2006, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή Sikasso του Μαλί, για το οποίο η Κύπρος διέθεσε 170.000 ευρώ. Η συνεργασία με το Βέλγιο στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας θεωρήθηκε απαραίτητη και χρήσιμη λόγω της μικρής εμπειρίας της Κύπρου στον τομέα αυτό. Εξάλλου, η Κύπρος έχει υπογράψει παρόμοια Μνημόνια Συνεργασίας με την Ιρλανδία και τη Γερμανία για από κοινού ανάληψη δράσης στο Λεσόθο και την Υεμένη, αντίστοιχα.

Με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία προσάρμοσε τη φιλοσοφία και τις προτεραιότητες της στρατηγικής, της αναπτυξιακής της συνεργασίας, η οποία αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας έτσι ώστε αυτές να ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό. Κατά συνέπεια, 6 χώρες, δηλαδή, το Μαλί, το Λεσόθο, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Υεμένη και τα Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν καθοριστεί ως χώρες προτεραιότητας για την CYPRUSAID, την υπηρεσία αναπτυξιακής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:29 PM