Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών - 30/03/2009


Το Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια του πατέρα ενός εκ των δύο Κυπρίων υπηκόων που συνελήφθησαν και κρατούνται σε φυλακές της Συρίας περί αδράνειας και αδιαφορίας τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Δαμασκό, θεωρεί επιβεβλημένο, για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας, να παραθέσει το ιστορικό της υπόθεσης.


Η σύλληψη των δύο Κυπρίων έγινε στις 18 Μαΐου 2008 στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, όταν στις αποσκευές που μετέφεραν ανευρέθηκαν 28 κιλά ναρκωτικών.

Η πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Δαμασκό και εν συνεχεία το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκαν για τη σύλληψη από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών Κύπρου στις 4 Ιουνίου 2008.

Την επομένη, 5 Ιουνίου 2008, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας κ. Ευστάθιος Ορφανίδης πραγματοποίησε συνάντηση με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, προκειμένου να πληροφορηθεί τόσο για τη σύλληψη, όσο και για συνθήκες κράτησης τους στις φυλακές «Άτρα» της Συρίας.

Ακολούθως διευθετήθηκε επίσκεψη στις φυλακές και συνάντηση Λειτουργού της Πρεσβείας με τους δύο κρατούμενους. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των δέκα επισκέψεων. Παράλληλα, Λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών είναι καθημερινά σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς των δύο συλληφθέντων.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης διορίστηκαν απευθείας από τις οικογένειες των κρατουμένων μέσω κάποιου Σύριου, φιλικού τους προσώπου, ο οποίος και διαχειρίζεται τα χρήματα που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα.

Οι αλλεπάλληλες αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσης έχουν ζητηθεί από τους δικηγόρους υπεράσπισης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Κύπρου στη Δαμασκό παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και παρέχουν κάθε προξενική αρωγή και διευκόλυνση στους δύο κρατουμένους.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:14 PM