Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίδοση διαπιστευτηρίων του νέου Υπάτου Αρμοστή της Ινδίας - 20/10/2009


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήριά του νέου Υπάτου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Ινδίας, με έδρα τη Λευκωσία, κ. Ashok Kumar.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Kumar εξήρε τους εξαίρετους δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ινδίας και της Κύπρου, τη βάση των οποίων έθεσαν κατά τη δεκαετία του 1960 ο Jawaharlal Nehru και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ.

Ο Ινδός Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, νέοι τομείς συνεργασίας διανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες. Εξέφρασε δε την εκτίμηση της χώρας του για την υποστήριξη της Κύπρου στο αίτημα της Ινδίας για μόνιμη θέση σε ένα διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Kumar εξέφρασε, επίσης, την πλήρη και αταλάντευτη υποστήριξη της Ινδίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για τελική επίλυση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Ινδός Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε ότι η ανάληψη των καθηκόντων του γίνεται την παραμονή της επίσκεψης στην Κύπρο της Ινδής Προέδρου Smt Pratibha Devisingh Patil, μια επίσκεψη που θα ενδυναμώσει περαιτέρω τους στενούς και φιλικούς δεσμούς και θα συμβάλει στην ανάπτυξη κοινών επωφελών οικονομικών δεσμών.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε, κατ΄ αρχήν, την αλληλεγγύη της Κύπρου στον αγώνα της Ινδίας κατά της τρομοκρατίας και διαφόρων αποσχιστικών κινημάτων. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, είπε, τις ανησυχίες της φίλης χώρας Ινδίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι αναμένει πως η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο της Ινδής Προέδρου Patil θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος, τόνισε, είναι έτοιμη να στηρίξει την Ινδία στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρώπη.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε περιεκτικά τις θέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι ήλθε η ώρα για την Τουρκία, με πράξεις και όχι στα λόγια, να στηρίξει μια βιώσιμη επίλυση στο Κυπριακό.

Δεν πρέπει να παρέχεται το δικαίωμα επεμβάσεων στα εσωτερικά θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε τονίζοντας ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται εγγυητές. Κατέληξε δε λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία ουσιαστικά να βοηθήσει τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας λύσης και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:16 PM