Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - 21/09/2010


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη ιδιαίτερη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Στη συνάντηση παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης.


Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα μιαν εγκάρδια συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα. Τέτοιες είναι οι συναντήσεις μου, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Ο Γενικός Γραμματέας επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει την άποψή μας σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών. Του είπα με πολλή ειλικρίνεια τη δική μας άποψη που σχετίζεται με τη στάση της Τουρκίας, το επικοινωνιακό παιγνίδι που παίζεται από πλευράς της Τουρκίας και από τον κ. Έρογλου και την προσπάθεια το παιγνίδι να μετακυλίεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, πράγμα το οποίο εμείς θεωρούμε απαράδεκτο και που αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού αυτήν τη στιγμή.

Έχω εκφράσει την πλήρη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε το διάλογο, αλλά αυτός ο διάλογος να γίνει ουσιαστικός και να μην κάνουμε προτάσεις, η όποια πλευρά, που να μας παίρνουν πιο πίσω και από το Σχέδιο Ανάν. Διότι έχω ενημερώσει ότι οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς για το περιουσιακό, όσο και αν βρίσκονται σε ωραίο περιτύλιγμα, μας οδηγούν πολύ πιο πίσω από τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν σε ό,τι αφορά το περιουσιακό. Επανέλαβα τη δική μας πρόταση να συνδεθούν τα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού ούτως ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα πού βαδίζουμε. Δεν μπορεί να μιλά κανένας για επίλυση του περιουσιακού χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη του εδαφικού. Και, βεβαίως, έχω τονίσει την καλή μας θέληση να προχωρήσουμε παραπέρα σε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό γιατί είναι εμείς, είναι ο λαός μας που βασανίζεται και όχι η Τουρκία. Είπα ότι εμείς κάναμε ήδη κινήσεις καλής θέλησης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τις οποίες δεν μετανιώνουμε. Ό,τι μείνει στην Κύπρο στους Κύπριους θα είναι, όμως δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε τις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους, ασφαλώς περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, βάσει αυτών που είπατε ποιες είναι οι προθέσεις του Γενικού Γραμματέα;

Πρόεδρος Χριστόφιας: Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να σας πω ότι δεν άφησε κανένα υπονοούμενο σε ό,τι αφορά την πορεία των συνομιλιών. Ούτε για αλλαγή διαδικασίας, ούτε για άσκηση πίεσης πάνω στη δική μας πλευρά. Έχω και εγώ και οι φίλοι που με συνόδευαν τέτοια αίσθηση. Έχει υποσχεθεί ο Γενικός Γραμματέας ότι θα δει την τουρκική ηγεσία και ότι θα ζητήσει απ’ αυτούς να περάσουν πιο αποφασιστικά από τα λόγια στην πράξη. Ήταν η παράκληση την οποία έχω κάνει στο Γενικό Γραμματέα και έχει ανταποκριθεί θετικά.

Ερώτηση: Ο Γενικός Γραμματέας μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου είχε πει μέσω του εκπροσώπου του ότι θέλει μάλλον να διατηρηθεί ο εντατικός χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων. Σας μετέφερε κάτι τέτοιο;

Πρόεδρος Χριστόφιας: Μα εγώ ο ίδιος έχω εκφράσει την ετοιμότητα μου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις οι οποίες, βέβαια, πρέπει να γίνουν ουσιαστικές και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις μεταξύ Έρογλου-Χριστόφια, διότι εμείς είμαστε οι συνομιλητές και όχι έμμεσα με οποιονδήποτε άλλο. Έχω τονίσει ότι η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι συνομιλητές μου προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και χαίρομαι για το ψήφισμα το οποίο έχει εγκρίνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα που αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ένωση.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, έχει λεχθεί ή συζητηθεί οτιδήποτε σε σχέση με διαφοροποίηση διαδικασίας και ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης;

Πρόεδρος Χριστόφιας: Κατηγορηματικά όχι.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:46 PM