Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- 06/09/2008O Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Avignon της Γαλλίας μεταξύ 5-6 Σεπτεμβρίου 2008. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ασφάλεια και οι διατλαντικές σχέσεις.


Κατά το σημερινό πρωινό μέρος των εργασιών, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασαν τις εξελίξεις στον Καύκασο υπό το φως των συμπερασμάτων του έκτατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Σεπτεμβρίου. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας των έξι σημείων, που επιτεύχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου κ. Σαρκοζί. Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και σημείωσε ότι μόνο μέσω σοβαρού και εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις υφιστάμενες προκλήσεις.

Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, o Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διαγράφονται για επίτευξη συνολικής λύσης. Γενικό θέμα συζήτησης στο γεύμα εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν και οι υποψήφιες για ένταξη χώρες, ήταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σχετική διαδικασία.

Κατά το χθεσινό μέρος των εργασιών, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και την αναθεώρηση και «επικαιροποίηση» της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ασφάλεια. Σ’ ότι αφορά τις διατλαντικές σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλία κινήσεων έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:52 PM