Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - 10/02/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κληθείς σήμερα από δημοσιογράφους να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η Κυβέρνηση το φορτίο του πλοίου Monchegorsk, ανέφερε: «Μελετούμε το φορτίο, εξετάζουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια το περιεχόμενο του και ανάλογα με τα ευρήματα θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο χειρισμός πλέον του φορτίου και σε αυτή τη φάση είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το φορτίο καλύπτεται από τα ψηφίσματα που δεν επιτρέπουν την εμπορία και τη μεταφορά».


Ερωτηθείς εάν αποκλείεται η κράτηση του φορτίου στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε πως τίποτε δεν αποκλείεται, προσθέτοντας πως είναι και αυτό το ενδεχόμενο στο τραπέζι.

Σε ερώτηση εάν μελετάται και το ενδεχόμενο των βρετανικών βάσεων ως αποθηκευτικού χώρου, ο κ. Κυπριανού είπε πως εάν αποφασιστεί οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης θα γίνουν με τις Κυβερνήσεις άλλων χωρών που έχουν πιθανόν τη δυνατότητα να βοηθήσουν. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο ακόμα. Δεν ξέρουμε εάν θα χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια. Επομένως, να μην προτρέχουμε σε αυτό το σημείο», κατέληξε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη θέση της Κύπρου για την κρίση στη Γάζα, ο κ. Υπουργός είπε: «Εμείς εκείνο που υποστηρίζουμε είναι την αιγυπτιακή πρωτοβουλία και στον τομέα κατάπαυσης του πυρός και, βεβαίως, στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, εξ ου και θα συμμετάσχουμε στη Διάσκεψη του Καΐρου στις 2 Μαρτίου. Εκείνο που έχει σημασία -και η Ευρωπαϊκή Ένωση το τόνισε αυτό από την πρώτη στιγμή και το επανέλαβε και πρόσφατα και η Κύπρος νιώθει έντονα γι΄ αυτό το θέμα- είναι να ανοίξουν οι δίοδοι προς τη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Θα μπορούσε να εξεταστεί και το άνοιγμα ή ο τερματισμός του θαλάσσιου αποκλεισμού, στο πλαίσιο της ασφάλειας και της νομιμότητας, όπως συζητείται με τις προϋποθέσεις της κατάπαυσης του πυρός. Άρα και αυτό εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί και αυτό το γενικότερο θέμα. Θα περιμένουμε να δούμε πώς η νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ θα αντιμετωπίσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:08 PM