Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων - 23/05/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο Γραφείο του, με τον Πρόεδρο Νίκο Θεοδοσίου και αντιπροσωπεία των μελών της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι αυτή αφορούσε ένα πολύ ευαίσθητο και σημαντικό θέμα για την Κύπρο και την Κυπριακή Κυβέρνηση, το οποίο, όπως τόνισε, «σχετίζεται με την εισβολή και την κατοχή». Η δυσκολία, πρόσθεσε, στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων επηρεάζεται σε ένα βαθμό από την κατοχή και τη μη επίλυση του Κυπριακού, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί το θέμα ως ανθρωπιστικό και όχι ως πολιτικό και ότι ως τέτοιο θα πρέπει να τυγχάνει ειδικής αντιμετώπισης.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των προσπαθειών διερεύνησης της τύχης όλων των αγνοουμένων και σημείωσε ότι, ενώ υπάρχει η πολύ σημαντική διαδικασία της εκταφής και της ταυτοποίησης των λειψάνων, αυτή δεν είναι η μοναδική. «Εμείς θέλουμε να υπάρξει η δυνατότητα, ακριβώς, διερεύνησης όλων των αγνοουμένων και, επίσης, είναι σημαντικό θέμα και αυτών που τα τελευταία ίχνη ήταν στην Τουρκία», κατέληξε.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συμφώνησαν με τα μέλη της Οργάνωσης όπως διατηρήσουν επαφή, αλλά και να ανανεώσουν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, με στόχο την επίτευξη των πιο αποτελεσματικών ενεργειών.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδοσίου ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη χρήσιμη συνάντηση που είχαν, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί και τη συνέχεια μιας σειράς επαφών και συνεργασίας που χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Κυπριανού ως ένα πολύ καλό γνώστη του θέματος, ο οποίος βρισκόταν, πάντοτε, στο πλευρό της Οργάνωσης και των όποιων προσπαθειών καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης σημείωσε ότι, κατά τη συνάντηση, ανταλλάγηκαν απόψεις πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα. «Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε πως θα πρέπει να δούμε πώς τα ανοίγματα που διαφάνηκαν τον τελευταίο καιρό με τις εκταφές θα πρέπει να διευρυνθούν, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι περαιτέρω προσπάθειες, έτσι που να μπορέσουμε να διακριβώσουμε και να διαλευκάνουμε την τύχη ενός έκαστου από τους αγνοούμενούς μας», κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:09:34 PM