Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας
- 05/05/2008Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με το Γάλλο ομόλογό του


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι, είχε σήμερα μακρά συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του κ. Bernard Kouchner κατά τη διάρκεια γεύματος στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στο γεύμα παρακάθισαν, από γαλλικής πλευράς, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Nicolas Galey, η Διευθύντρια Διεύθυνσης ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών κα Sylvie-Agnès Bermann και άλλοι Σύμβουλοι του Υπουργού Εξωτερικών. Από κυπριακής πλευράς παρακάθισαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρος Ζήνων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες κ. Νίκος Αιμιλίου και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Περικλής Νεάρχου.

Οι δυο Υπουργοί ανασκόπησαν τις σχέσεις των δυο χωρών υπό το φως αφενός των νέων δεδομένων στο Κυπριακό και αφετέρου της προοπτικής της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προτεραιοτήτων της. Ειδικότερα, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Γάλλο Υπουργό για τις νέες προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στο Κυπριακό και για το απόλυτα θετικό πνεύμα με το οποίο προσεγγίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά την έναρξη της νέας διαδικασίας που άρχισε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Στόχος μας, είπε, είναι να βρεθεί μια λύση μεταξύ των Κυπρίων. Και συνέχισε: "Κανείς όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει το βάρος και το ρόλο που έχει η Τουρκία στο Κυπριακό. Είναι φανερό ότι είναι απαραίτητη η επίδειξη από πλευράς της ανάλογου πνεύματος καλής θέλησης και η έμπρακτη συμβολή της σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια τέτοια πολιτική είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας. Είναι γνωστό σε όλους ότι η λύση του Κυπριακού δεν εξασφαλίζει από μόνη της την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Από την άλλη, όμως, είναι βέβαιο ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού, μια τέτοια προοπτική δεν υπάρχει".

Συμφωνώντας με όσα είπε ο κ. Κυπριανού, ο Γάλλος Υπουργός επαναβεβαίωσε από την πλευρά του, τη θέση της Γαλλίας ότι δεν τίθεται θέμα εντάξεως της Τουρκίας χωρίς την αναγνώριση της Κύπρου. Χαιρέτισε, ταυτόχρονα, την πρόοδο που έχει μέχρι τώρα επιτευχθεί και εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή να ευοδωθούν οι νέες προσπάθειες για λύση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του Κυπριακού. Τόνισε, επίσης, ότι η Γαλλία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε άμεση επαφή και σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζει τη νέα προσπάθεια και είναι έτοιμη να συμβάλει και ως ευρωπαϊκή προεδρία για την ευόδωσή της.

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, το θέμα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, την οποία η Κύπρος στηρίζει πλήρως ως μεσογειακό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και περιφερειακά θέματα όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στο Λίβανο και ο ρόλος της Συρίας στην περιοχή.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:38 PM