Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - 03/04/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Κυπριανού απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Κληθείς να σχολιάσει Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων και ερωτηθείς κατά πόσον το αρνητικό περιεχόμενο της Έκθεσης οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε τα μέλη της Επιτροπής που επισκέφθηκαν την Κύπρο για την ορθότητα των θέσεων μας, ο κ. Κυπριανού αρχικά διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών του Βρετανικού Κοινοβουλίου, αλλά έχει ετοιμαστεί για την Επιτροπή».

Και πρόσθεσε: «Δεύτερον, η Έκθεση υποτίθεται ότι δεν εξάγει συμπεράσματα, αλλά παρουσιάζει γεγονότα και τις απόψεις που ακούστηκαν στην Κύπρο. Άρα δεν είναι τόσο θέμα να πείσουμε, γιατί δεν γίνεται πολιτική τοποθέτηση στην Έκθεση, όσο να διερευνήσουμε γιατί καταγράφηκαν με τόσο λανθασμένο τρόπο τα γεγονότα και οι απόψεις που παρουσιάστηκαν στην αντιπροσωπεία εδώ στο νησί. Και είναι κάτι που κάνουμε και θα αποτελέσει και θέμα συζήτησης στο μέλλον.

Εμείς θεωρούμε ότι περιεχόμενο αυτής της Έκθεσης είναι απαράδεκτο και λανθασμένο όσον αφορά στα γεγονότα. Ο τρόπος που αποδίδονται τοποθετήσεις της μιας πλευράς σαν να είναι τοποθετήσεις της άλλης πλευράς, και γενικά το πνεύμα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει υποβάλει Μνημόνιο στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων με τις παρατηρήσεις μας. Όταν ερωτήθηκα από μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών, απάντησα ότι θα θεωρούσα χρήσιμο αν και η Βουλή των Αντιπροσώπων στείλει τις δικές της παρατηρήσεις και διαφωνίες γι’ αυτή την Έκθεση στους συναδέλφους της στο Λονδίνο», είπε ο κ. Κυπριανού.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμη μια επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών στη Βρετανία, ο κ. Κυπριανού είπε: «Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου έχω δηλώσει δημόσια ότι θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την κοινοβουλευτική διπλωματία. Έχω χαιρετίσει την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να έχει επαφές με το Κογκρέσο και τη Γερουσία. Θεωρώ ότι θα είναι εξίσου χρήσιμο να γίνουν και αντίστοιχες επισκέψεις στη Βουλή των Κοινοτήτων και ίσως και στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο. Είναι χρήσιμο πέρα από τις επαφές και τη διπλωματία σε κυβερνητικό επίπεδο, να υπάρχουν και αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επαφές και συνεργασία».

Κληθείς να αξιολογήσει τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Κυπριανού είπε: «Ξέρετε ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στον πολιτικό τομέα. Πέρα του ότι είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κοινοπολιτεία, είναι γνωστό και το άμεσο ενδιαφέρον και η εμπλοκή των Βρετανών στο θέμα του Κυπριακού. Σίγουρα υπήρξε μια βελτίωση τον τελευταίο χρόνο. Όπως ξέρετε, οι σχέσεις είχαν επιδεινωθεί όταν υπεγράφη το Μνημόνιο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας με απαράδεκτες αναφορές όσον αφορά στην Κύπρο και στα κατεχόμενα. Με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου και τη στάση της Βρετανίας, π.χ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει φανεί αυτή η βελτίωση των σχέσεων. Ωστόσο, πάντα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση και για καλύτερη συνεργασία, ιδιαίτερα να προηγούνται διαβουλεύσεις όταν η μια πλευρά θα προβεί σε πρωτοβουλίες που αφορούν στην άλλη πλευρά. Είναι κάτι που έχουμε συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή την πολιτική των μη εκπλήξεων».

Σε ερώτηση αν τα «πάνω-κάτω» στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου είναι θέμα επικοινωνίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Αυτό είναι λογικό στις σχέσεις δύο χωρών. Υπάρχουν θέματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση. Πέραν των καλών σχέσεων, δεν έχουν ταυτιστεί οι θέσεις μας σε όλα τα ζητήματα. Και ακριβώς μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη διαχείριση αυτών των διαφωνιών, εφόσον υπάρχει και προηγείται κάποιος διάλογος ή διαβούλευση. Και είναι αυτό που επιδιώκεται μέσα από το Μνημόνιο και από τις επαφές που έχουμε σε κυβερνητικό επίπεδο με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Και όπως είπα, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις, ο κ. Κυπριανού είπε: «Ως γνωστόν, υπάρχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι συναντήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο -και είναι λογικό- στο κυπριακό πρόβλημα. Η Ρωσία παραμένει ίσως ο πιο σταθερός και συνεπής υποστηρικτής μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, των θέσεων ουσιαστικά της Κύπρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς, και συμπαραστάτης μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως το Μεσανατολικό ή ζητήματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας τα οποία επίσης αποτελούν αντικείμενο του διαλόγου. Πιστεύουμε ότι παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλει και να διευκολύνει την προώθηση αυτών θεμάτων. Πρόκειται για ζητήματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαλόγου κάθε φορά που έχω συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο μου».

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της οικονομίας και της μαύρης λίστας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Ξέρω ότι γίνονται τα αναγκαία διαβήματα από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών και αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια επίλυσης αυτού του ζητήματος. Είναι ίσως το μόνο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και αυτό έχει πάρει το δρόμο προς επίλυση».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου για τις Βάσεις, ο κ. Κυπριανού είπε: «Έχουμε ζητήσει σχετική ενημέρωση από τις Βρυξέλλες. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι έκθεση που ετοιμάστηκε για το Ευρωκοινοβούλιο και είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν μελετήσουμε την έκθεση. Ωστόσο, οι θέσεις της Κύπρου όσον αφορά τις Βάσεις είναι γνωστές. Είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί μετά την επίλυση του Κυπριακού και οποιαδήποτε κίνηση αφορά τις Βάσεις δεν πρέπει να στερήσει από την Κύπρο το δικαίωμα να συζητήσει αυτό το θέμα».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:09 PM