Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση - 07/05/2009


Έληξαν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, η οποία αποσκοπεί στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Ένωσης και έξι χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας, της Αρμενίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν.


Την Κύπρο εκπροσώπησε στη Σύνοδο Κορυφής ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου, ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Γειτονίας.

«Πιστεύουμε ότι με την ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες αυτές θα προκύψει αμοιβαίο όφελος και για τις ίδιες και για την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

«Κάνουμε λόγο για μια συνεργασία που θα προσαρμόζεται στην κάθε χώρα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας. Η ανάπτυξη αυτής της πολιτικής δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος άλλων πρωτοβουλιών της ΕΕ με άλλους γείτονες, όπως για παράδειγμα με την Ένωση για τη Μεσόγειο», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «η Ανατολική Εταιρική Σχέση δεν θα πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλες χώρες της περιοχής και με την ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ μαζί τους».

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι για την επίτευξη των στόχων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης θα πρέπει να καθιερωθούν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, κοινά πολιτιστικά και ερευνητικά προγράμματα, καθώς και η προώθηση επιχειρηματικών και τουριστικών ανταλλαγών, έτσι ώστε να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφορετικών λαών.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η διακίνηση ατόμων, αγαθών και υπηρεσιών αποτελεί την κινητήρια δύναμη της διαρκούς ανάπτυξης της Κοινότητας και για αυτό μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ παραμένει η αποτελεσματική διακίνηση των πολιτών των κρατών μελών και η ενθάρρυνση διάφανων και εύκολα προσβάσιμων ευκαιριών, για όλους τους πολίτες που διακινούνται εντός Ένωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στην παρέμβασή του ότι η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στο να περάσει το μήνυμα ότι η συμβίωση μέσα από τη διαφορετικότητα αποτελεί πρότυπο που θα πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και στα γειτονικά κράτη που αποτελούν τους εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:05 PM