Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας - 04/11/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Συρίας κ. Bashar al-Assad, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.


Μετά την τελετή υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού υπέγραψαν τις ακόλουθες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών:

    • Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Ηλεκτρισμού της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
    • Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το λιμάνι της Λεμεσού και της Εταιρείας Λιμένων της Λατάκεια για συνεργασία στην παροχή ναυτιλιακών μεταφορικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας.
    • 1ο Εκτελεστικό Πρόγραμμα του Μνημονίου Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος 2011-2013 μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
    • Διοικητική Διευθέτηση για την εφαρμογή της συμφωνίας για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
    • Εκτελεστικό Πρόγραμμα για Συνεργασία και Ανταλλαγή Ειδήσεων μεταξύ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (SANA)

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Συρίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Συρίας παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια με το εθνικό παράσημο της Συρίας «Ομαγιάδων», που αποτελεί την ανώτατη διάκριση της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Σύριος ομόλογός του προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα:

«Καλωσορίζω τον εξοχότατο Πρόεδρο φίλο Bashar al-Assad, τη σύζυγό του κα Asma al-Assad και τα μέλη της συριακής αντιπροσωπείας στην Κύπρο. Η επίσκεψη του Προέδρου Assad ενέχει ξεχωριστή σημασία καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Σύριου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα ήθελα, με την άδειά σας κ. Πρόεδρε, να αναφερθώ στους δύο μεγάλους ηγέτες, τους αείμνηστους Προέδρους Hafez al Assad και Αρχιεπίσκοπο Μακάριο οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση, ανάπτυξη και σύσφιγξη των διμερών και φιλικών μας σχέσεων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καθοδηγούνται από βασικές αρχές και αξίες όπως είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Έχουμε κοινό στόχο την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας ο Πρόεδρος Assad επέδειξε θερμότατο ενδιαφέρον τόσο για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε όσο και για τις λεπτομέρειες, ιστορικά, του κυπριακού προβλήματος και τον ευχαρίστησα θερμά. Επανέλαβα τη δέσμευσή μας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει το κράτος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, το οποίο θα διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών του.

Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Assad ότι παρά το γεγονός πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον διακοινοτικό διάλογο δεν είναι η αναμενόμενη, θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών με καλή θέληση και προτάσεις που θα δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Ανέλυσα στο φίλο Πρόεδρο το πρόσφατο πακέτο προτάσεων το οποίο υπέβαλα στα πλαίσια της διαδικασίας των συνομιλιών και εξήγησα πως η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε χωρίς συζήτηση το εν λόγω πακέτο. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση φιλικών χωρών η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Όσον αφορά στις διμερείς μας σχέσεις, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Assad τρόπους περαιτέρω σύσφιγξης και εμβάθυνσής τους.

Συζητήσαμε επίσης τρόπους αξιοποίησης της πλεονεκτικής γεωγραφικής θέσης των χωρών μας και του ρόλου που διαδραματίζει η Συρία και η Κυπριακή Δημοκρατία στον αραβικό και ευρωπαϊκό χώρο αντίστοιχα. Συμφωνήσαμε όπως εργαστούμε για την προώθηση στενότερης επιχειρηματικής συνεργασίας και κοινών επενδύσεων στις χώρες μας στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών, της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και σε άλλους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η υπογραφή σήμερα πέντε συμφωνιών και η δέσμευση των δυο πλευρών να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τη διαπραγμάτευση των συμφωνιών που εκκρεμούν είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Όσον αφορά στα περιφερειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα στο Παλαιστινιακό, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τη διαχρονική θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου, βιώσιμου και εδαφικά συνεχούς παλαιστινιακού κράτους. Τασσόμαστε ενάντια στον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών στη Δυτική Όχθη, στην ανέγερση διαχωριστικού τείχους και στις οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και εμποδίζουν την ολοκλήρωση του αγώνα του για την επίτευξη ανεξαρτησίας.

Υποστηρίζουμε τη συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και θεωρούμε την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία ως ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνευση στην περιοχή. Για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να υπάρξει σεβασμός και αποδοχή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από όλες τις πλευρές και σίγουρα δεν νοείται επίλυση του Μεσανατολικού χωρίς την επιστροφή των κατεχόμενων συριακών Γκολάν στη χώρα που ανήκουν.

Καλωσορίζω και πάλι τον φίλο Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του στην Κύπρο και δράττομαι της ευκαιρίας για να μεταφέρω στο φίλο συριακό λαό τα ειλικρινή και εγκάρδια συναισθήματα αγάπης, φιλίας και συνεργασίας όλων των Κυπρίων.

Η ανταλλαγή των ανώτατων παρασήμων των δύο χωρών γίνεται προς τιμήν αυτής της φιλίας και της συνεργασίας που είναι στενή και αδελφική διαχρονικά».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Assad, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε τα ακόλουθα:

«Ευχαριστώ πολύ τον Εξοχότατο Πρόεδρο Χριστόφια για τα θερμά και φιλικά του λόγια.

Επίσης, ευχαριστώ για τη θερμότατη υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε κατά την άφιξή μας μαζί με τη συνοδεία μας στην Κύπρο και αυτή η θερμή φιλοξενία εκφράζει τη θερμή φιλία και την εκτίμηση που έχει ο κυπριακός λαός προς το συριακό.

Και είμαι ευτυχής διότι τυγχάνω ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Συρίας που επισκέπτεται αυτό το ωραίο και θαυμάσιο νησί, ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία μαζί με το φίλο μου τον Πρόεδρο Χριστόφια να ξαναδώσουμε αυτόν τον τόνο που πηγάζει από τις ιστορικές σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας.

Η Κύπρος και η Συρία είναι γειτονικές χώρες, έχουν την ίδια θάλασσα και μοιράζονται και την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής. Και οπωσδήποτε οι σχέσεις είναι καλές μεταξύ οποιωνδήποτε δυο χωρών γειτονικών που η ιστορία τους έδωσε τη δυνατότητα να έχουν καλές σχέσεις.

Είναι μια σχέση που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα, που στηρίζεται στη φιλία και στην αλληλοϋποστήριξη στα εθνικά θέματα. Αυτή η σχέση άρχισε από την εποχή των Φοινίκων, περίπου 1500 χρόνια π.Χ. Και αυτή η σχέση ενδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια, και ειδικά κατά την εποχή των αειμνήστων Προέδρων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Χαφεζ αλ Ασάντ.

Εμείς σήμερα στις διαπραγματεύσεις μας ξεκινήσαμε από τη γεωγραφική διακεκριμένη θέση που έχουν οι πατρίδες μας, η Συρία και η Κύπρος. Η Κύπρος είναι στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά είναι και μέλος της ΕΕ, πράγμα το οποίο της προσδίδει περισσότερη βαρύτητα και σημασία. Άλλωστε, αυτό δείχνει ότι έχει καλές σχέσεις και με τη Δύση και με την Ανατολή στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και της οικονομίας. Άρα, αυτό σημαίνει ότι και εμείς οι Σύριοι είμαστε γείτονες με την Ευρώπη τη στιγμή που είμαστε γείτονες με την Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ.

Αυτό βέβαια δίνει μια βαρύνουσα θέση στην Κύπρο μέσα στην ΕΕ, διότι η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει σχέση με τα πολλά και περίπλοκα προβλήματα της περιοχής μας, γιατί και η Κύπρος υφίσταται την επίδραση από την παρουσία τέτοιων υποθέσεων.

Γι' αυτόν τον λόγο η Κύπρος είναι ικανή, αφού ζει αυτές τις υποθέσεις, να μεταφέρει με τη σειρά της αυτά τα θέματα στην ΕΕ για να δώσει την ευκαιρία στα άλλα μέλη της ΕΕ να κατανοήσουν εις βάθος τη σημασία των προβλημάτων της περιοχής. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στην ΕΕ να έχει τον ρόλο που επιζητούμε συνέχεια και οι ευρωπαϊκές προτάσεις να έχουν επιτυχία στην πράξη.

Σήμερα συζητήσαμε καθαρά για όλα τα θέματα. Βεβαίως ο βασικός σκοπός μας είναι η εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων μεταξύ μας. Όπως ανέφερε ο φίλος Πρόεδρος για το θέμα της ειρήνης εμείς συμφωνούμε πλήρως για την ανάγκη επιβολής της ειρήνης και ο μοναδικός δρόμος είναι να υπογράψουμε συμφωνία ειρήνης ώστε να επιστρέψει η περιοχή στη φυσιολογική της κατάσταση.

Και δεν θέλω να επαναλάβω τη στάση της Κύπρου για την επιστροφή των υψωμάτων Γκολάν και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, γιατί είναι συγχρόνως και η στάση η δική μας. Συμφωνούμε πλήρως.

Θέλω να απευθύνω ένα ευχαριστώ ειδικά στην Κυπριακή Κυβέρνηση για τη στάση της έναντι του θέματος του Γκολάν, διότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ δεν ψηφίζει υπέρ της επιστροφής των υψωμάτων. Και αυτό σημαίνει ότι το να είναι μια χώρα μέλος μιας μεγάλης συμμαχίας δεν καταργεί την ελεύθερη στάση της που πηγάζει από τη γεωγραφική της θέση και ιστορία.

Δεν θα ήταν δυνατόν να τελειώσουμε τη συνομιλία μας χωρίς να μιλήσουμε για το κυπριακό πρόβλημα, ειδικά μετά την τελευταία πρωτοβουλία που πήρε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Ενημερώθηκα από τον κ. Πρόεδρο γι' αυτήν την πρωτοβουλία που στηρίζεται στο διάλογο και στην ειρηνική επίλυση του θέματος. Και εμείς, όπως γνωρίζετε, στα εθνικά μας θέματα ακολουθούμε την ίδια μέθοδο, χωρίς να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες, και νομίζω ότι η ύπαρξη εμπιστοσύνης είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών.

Η επίσκεψη του κ. Χριστόφια στη Συρία ενίσχυσε περισσότερο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Συρίας και Κύπρου, σε πρώτη φάση μέσω αυτών των συμφωνιών που υπογράφηκαν σήμερα. Αύριο έχουμε μια συνάντηση με τους επιχειρηματίες και πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν είναι μόνο για τους επιβάτες αλλά και για τα εμπορεύματα. Πρέπει, επίσης, να προσέξουμε περισσότερο το θέμα των υπηρεσιών (τράπεζες, τουρισμός, μικρές και μεσαίες επενδύσεις) και το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ευχαριστώ και πάλι τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πρόσκλησή του να επισκεφθώ την Κύπρο και μεταφέρω στον κυπριακό λαό τους χαιρετισμούς του συριακού λαού για ευτυχία και ευημερία».


Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:58 PM