Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με την Αμερικανίδα ομόλογό του, στην Ουάσιγκτον - 26/03/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του κα Hillary Clinton, στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση με την κα Clinton παρευρέθηκαν, από αμερικανικής πλευράς, o κ. P.J. Crowley, Εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η κα Tina Kaidanow, Αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις και υπηρεσιακοί παράγοντες. Από κυπριακής πλευράς, στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και Λειτουργοί της Πρεσβείας.


Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου–ΗΠΑ, ενώ συζητήθηκαν το Κυπριακό και άλλα διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κυπριανού και Clinton συμφώνησαν ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου–ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισαν από κοινού τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες θα στηρίζονται στη στενή και εποικοδομητική συνεργασία.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την κα Clinton και για την παρούσα φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Obama για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι η συνδρομή των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση και την ανοικοδόμηση της πόλης είναι σημαντική.

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε την Αμερικανική Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε η Τουρκία να είναι έμπρακτα εποικοδομητική στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Η κα Clinton εξέφρασε την υποστήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Κατά τη συνάντηση, η κα Clinton τόνισε ιδιαίτερα τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρθηκε στους τομείς που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και στη σημασία που αποδίδει η Αμερικανική Κυβέρνηση στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:35 PM