Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Σύσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών - 11/07/2008


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών η ετήσια σύσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κυπριανού δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι κατά την ετήσια αυτή συνάντηση, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο, γίνεται μια ανταλλαγή απόψεων για την εύρυθμη λειτουργία των Διπλωματικών Αποστολών και του Υπουργείου Εξωτερικών, για το πώς μπορεί να καταστεί πιο αποδοτική και να επιτευχθεί καλύτερη αξιοποίηση των μέσων που διαθέτει το κράτος.

«Είμαστε μια μικρή χώρα και, κατ’ επέκταση, ένα μικρό Υπουργείο, αλλά οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι προκλήσεις είναι ίδιες, ακόμη και μεγαλύτερες για την Κύπρο, εξαιτίας του μεγάλου εθνικού μας προβλήματος», εξήγησε ο κ. Υπουργός. Στη σύσκεψη αυτή, συνέχισε, δίδεται η δυνατότητα όχι μόνο συζήτησης με τον Υπουργό, αλλά και μεταξύ των συναδέλφων, με την ανταλλαγή εμπειριών, προβλημάτων και λύσεων με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών και των Διπλωματικών Αποστολών.

Και πρόσθεσε: «Βεβαίως, θα έχουν εξειδικευμένες συζητήσεις για θέματα όπως η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και οι προετοιμασίες που γίνονται και το ζήτημα της οικονομικής διπλωματίας, που είναι προτεραιότητά μας. Επίσης, θα ακούσουν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και από εμένα, ποιες είναι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ποια είναι η πολιτική γραμμή και, βεβαίως, ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο, το θέμα του Κυπριακού και τι αναμένεται σε αυτή τη φάση του κυπριακού προβλήματος από τους Πρέσβεις μας και από τους διπλωμάτες καθώς και την προσέγγιση της Κυβέρνησης σε διάφορα διεθνή ζητήματα.

Πιστεύω ότι και η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ακριβώς οι Πρέσβεις εκπροσωπούν στο εξωτερικό τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση. Είναι ένας θεσμός που πιστεύω ότι είναι σωστός και η πρόθεσή μας είναι να τον συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς πόσο διαφοροποιείται η φετινή συνάντηση ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε: «Υπάρχουν δύο νέα δεδομένα. Το ένα είναι η έναρξη των συνομιλιών. Επομένως, αυτή τη στιγμή είναι η προώθηση των θέσεών μας και η διαχείριση αυτής της νέας διαδικασίας, κάτι που δεν υπήρχε τις προηγούμενες χρονιές, και είναι ακριβώς εδώ που θα είναι πολύ σημαντική και η συμβολή του Προέδρου και η καθοδήγηση που θα δώσει προς τη Διπλωματική Υπηρεσία. Ταυτόχρονα, όπως έχω εξαγγείλει, είναι η προτεραιότητα που έχει θέσει τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε ενταχθεί, θεωρώ ότι έχουμε ενσωματωθεί αποτελεσματικά. Τώρα δίδεται προτεραιότητα σε τρίτες χώρες, της Μέσης Ανατολής κατά κύριο λόγο, και αδέσμευτες χώρες. Άρα, είναι και αυτή η καινούργια πτυχή, και είναι λογικό γιατί κάθε περίοδο ανανεώνονται και αναθεωρούνται οι προτεραιότητες».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Το αποτέλεσμα είναι θετικό. Διότι οποιαδήποτε κρίση, ειδικά ενίσχυση του βαθέως κράτους και του κατεστημένου στην Τουρκία, των οποίων οι θέσεις πάνω στο Κυπριακό είναι γνωστές, θα μας δυσκόλευε ακόμη περισσότερο. Βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι και η Τουρκική Κυβέρνηση επιμένει να τοποθετείται στην ύπαρξη δύο κρατών. Αυτό, τουλάχιστον σε δημόσιες τοποθετήσεις, δεν είναι ενθαρρυντικό, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν δείξει μια πιο διαλλακτική στάση. Από την άλλη πλευρά, όμως, πιο θεσμικά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε εναντίον του κόμματος, απλώς δεν πέτυχαν την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειάζεται και αυτό αποδεικνύει ότι το σύστημα της Τουρκίας έχει συνταγματικά και πολιτικά προβλήματα που δεν συνάδουν με ευρωπαϊκή χώρα. Και είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει και να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, η ίδια η Τουρκική Κυβέρνηση, και πιστεύω να απαιτήσουν τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις για να συνάδουν με το δημοκρατικό σύστημα της υπόλοιπης Ευρώπης».

Σε παρατήρηση ότι χθες ο ψευδοπρωθυπουργός Ferdi Sabit Soyer ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος θα ανοίξει 18 κεφάλαια στο πλαίσιο της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κυπριανού είπε: «Αυτό δεν ευσταθεί, είναι καθαρά η τουρκοκυπριακή θέση. Δεν ανοίγουν κεφάλαια, δεν είναι ούτε κράτος ούτε εντασσόμενη χώρα το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Εκείνο που ισχύει και είναι θεσμικώς σωστό και υπάρχει και η συγκατάθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, είναι η βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο για να ευκολυνθεί η εφαρμογή του όταν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι όλη η Κύπρος και όλη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, αλλά έχει ανασταλεί το κεκτημένο με βάση το Πρωτόκολλο 10 στις περιοχές που δεν ελέγχει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Και είναι ακριβώς η προσπάθεια που γίνεται για άρση της πρόνοιας αυτής του Πρωτοκόλλου. Είναι ένα θέμα του οποίου επιχειρείται να γίνει πολιτική αξιοποίησή από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, κάτι που είναι λανθασμένο. Είναι ένα τεχνικό θέμα στο οποίο εμείς δεν έχουμε λόγο να μην συμφωνήσουμε, νοουμένου ότι θα γίνεται στο πλαίσιο της νομιμότητας και των ίδιων των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:58:13 PM