Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών. 4 Φεβρουαρίου 2019


Ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην 5η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. 
Κατά τη Σύνοδο, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου.   Η συζήτηση επικεντρώθηκε, επίσης, στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, στους τρόπους προώθησης της ειρήνης, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το θέμα πολυμέρεια και περιφερειακή συνεργασία ως απάντηση στις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή στον τομέα της ασφάλειας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού υποστήριξε την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση δίδει την ευκαιρία να ανανεώσουμε την προσήλωσή μας σε αυτό τον στρατηγικό διάλογο, ιδιαίτερα ενόψει και της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών που θα λάβει χώρα στις 24-25 Φεβρουαρίου στο Sharm el Sheikh. Παρά τις όποιες διαφορές ή διαφωνίες, σε μια περίοδο όπου η αστάθεια ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή και οι διεθνείς προκλήσεις είναι πιο πιεστικές από ποτέ, οφείλουμε να εργαστούμε μαζί προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πειστικών και αποτελεσματικών απαντήσεων στις κοινές αυτές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, υπογράμμισε. 

Η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και που διατηρεί ιστορικούς και παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τις γειτονικές χώρες, τόνισε ο κύριος Χριστοδουλίδης, ανέκαθεν υποστήριζε την ενεργότερη δραστηριοποίηση και εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή καθώς και την εμβάθυνση της ευρω-αραβικής συνεργασίας. Εξάλλου, πρόσθεσε, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι πολλές από τις γενεσιουργικές αιτίες των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ συνδέονται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην περιοχή.  

Αφού σημείωσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από αυτές τις συνεργασίες, αναπτύσσουμε μια θετική ατζέντα με τις εν λόγω χώρες, το εύρος της οποίας μονίμως διευρύνεται και εμπλουτίζεται.  Αυτές οι συνεργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν μέσα από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν εξελιχθεί σε ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας προς όφελος των χωρών της περιοχής, της ΕΕ και των κρατών μελών της ξεχωριστά, υπογράμμισε. 

Όραμα της Κύπρου, τόνισε ο κύριος Χριστοδουλίδης, είναι οι τριμερείς συνεργασίες να καταστούν το όχημα προς μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η συνεργασία και η δημιουργία συνεργειών θα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.  Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το μοντέλο συνεργασίας, μπορεί να αποτελέσει ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια της ΕΕ, δημιουργώντας το αναγκαίο κοινό έδαφος για αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων. 

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε τριμερή συνάντηση με τον Έλληνα Αν. Υπουργό Εξωτερικών κύριος Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κύριος Gobran Bassil, κατά την οποία συμφωνήθηκε όπως η επόμενη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου στη Βηρυτό.  Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης, χωριστές διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ κύριο Mohamed Al Hakim και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Soltan Saad Al-Muraikhi.Τελευταία Ενημέρωση στις: 11/02/2019 09:41:22 AM