Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Μάλτας - 12/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Μάλτας, με έδρα την Αθήνα, δρος Richard Vella Laurenti.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο δρ. Laurenti αναφέρθηκε στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες εγκαθιδρύθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1972 όταν οι πρώτοι Ύπατοι Αρμοστές των δύο πλευρών επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους. Από τότε, πρόσθεσε ο δρ. Laurenti, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πάντοτε σε πολύ ψηλό επίπεδο και πάντα δυναμικές. Η επίσκεψη του Προέδρου της Μάλτας κ. Fenech Adami, τον Ιούνιο του 2007, ενίσχυσε περαιτέρω τις διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Μάλτα και η Κύπρος, πρόσθεσε ο δρ. Laurenti, μοιράζονται εδώ και πολύ καιρό κοινά ιδεώδη και επιδιώκουν να συνεργάζονται σε διάφορα διεθνή διπλωματικά φόρα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Κοινοπολιτεία, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τώρα η Ένωση για τη Μεσόγειο.

Όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δρ. Laurenti ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν σήμερα ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον Ιανουάριο του προηγούμενου χρόνου έγιναν μέλη της Ευρωζώνης, γεγονός που έδωσε νέα πνοή στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών αφού κατέστησε το εμπόριο φθηνότερο και ευκολότερο.

Τόνισε, επίσης, ότι η ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε αποφασιστική καμπή για την πολιτική τους ανάπτυξη και ότι ως δύο μεσογειακά νησιώτικα κράτη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για προαγωγή και ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δεσμών μεταξύ των χωρών της περιοχής μας. Αυτή η συνεργασία, πρόσθεσε, θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα οποία απασχολούν τις δύο χώρες όπως τα φαινόμενα παράνομης μετανάστευσης.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Μάλτα, ανέφερε ο δρ. Laurenti, προτρέπει και ενθαρρύνει τις δύο κοινότητες να φθάσουν σε συμφωνία για επανένωση στη βάση ενός διζωνικού δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους, η οποία θα θεωρηθεί δίκαιη και αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Ο δρ. Laurenti πρόσθεσε ότι η Μάλτα προβλέπει σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ακολούθως, ο δρ. Laurenti ανέφερε ότι, όπως προβλέπει, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ενδυναμωθούν περισσότερο και ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας χαιρετίζει την πρόταση των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγκαθιδρύσουν νέους τομείς συνεργασίας με τη Μάλτα σε ποικίλα θέματα τα οποία έχουν ήδη καθοριστεί. Πρόσθεσε επίσης ότι οι εξαιρετικές ευκαιρίες επενδύσεων στη Μάλτα σε τομείς όπως η πληροφορική, η περίθαλψη και τα φαρμακευτικά είδη πρέπει να γίνουν πιο γνωστές σε κυπριακές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν εκεί.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την προσδοκία για συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαίρετων και αδελφικών διμερών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμανε επίσης το παράλληλο παρελθόν και το κοινό μέλλον Κύπρου και Μάλτας ως Μεσογειακά νησιωτικά κράτη, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική γεωγραφική θέση των δύο χωρών τις κατέστησε περιζήτητες για πολλές αποικιακές δυνάμεις, των οποίων το πέρασμα άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία και την κουλτούρα τους.

Οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε, οι οποίοι ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, έχουν ωριμάσει και εξελιχθεί εντός των Ηνωμένων Εθνών, της Κοινοπολιτείας, του Κινήματος των Αδεσμεύτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπου συνεχίζουν να έχουν μια πολύ στενή κατανόηση και συνεργασία, βασισμένη στις κοινές αρχές δικαιοσύνης και ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, είναι άλλη μια λεωφόρος μέσω της οποίας έχουν ενισχυθεί περαιτέρω οι στενοί δεσμοί μεταξύ των λαών των δύο χωρών. Η κοινή ένταξη της Μάλτας και Κύπρου στην ΕΕ τις έχει μετατρέψει στους δύο νότιους άξονες της Ένωσης και έχει προσφέρει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις. Πρόσθεσε δε ότι, επί του παρόντος, ο ρόλος και οι ευθύνες τους αναφορικά με την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα έχουν προσλάβει νέες διαστάσεις και τόνισε ότι, έχοντας εξαίρετες σχέσεις με τις χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής προσπαθούν να επεκτείνουν το ρόλο τους ως γέφυρα μεταξύ των χωρών αυτών και της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς παρά τις εντατικές προσπάθειες μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και λειτουργιών της Κυπριακής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να εξασθενίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις λειτουργίες και εξουσίες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έχουμε υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεων μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε "κόκκινες γραμμές" και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη και το ενεργό ενδιαφέρον της Μάλτας στις προσπάθειες που γίνονται για λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, γεγονός που αποτελεί απτή απόδειξη της γνήσιας θέλησης της χώρας να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:30 PM