Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας - 19/11/2015


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Philip Hammond είχε σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2015, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του Βρετανού Υπουργού στην Κύπρο


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Βρετανός Υπουργός έγινε, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η μετανάστευση και η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον Βρετανό ομόλογό του, σημείωσε ότι η σημερινή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Υπουργού Hammond στην Κύπρο σε περίοδο τεσσάρων μηνών, «γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη διευθέτησης στο Κυπριακό».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο κ. Hammond ενημερώθηκε σήμερα τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τον ίδιο για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη σε διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση κρίσεων, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.

Επιπρόσθετα, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και τις πρόσφατες απεχθείς επιθέσεις στο Παρίσι. Οι επιθέσεις στο Παρίσι, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, ενισχύουν την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του ISIS.

Από πλευράς του, ο Βρετανός Υπουργός ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την εγκάρδια υποδοχή και αναφέρθηκε στις παραγωγικές συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Hammond επεσήμανε ότι η δεύτερη επίσκεψη του στην Κύπρο σε περίοδο τεσσάρων μηνών «αποδεικνύει τη σημασία που προσδίδουμε στην εν εξελίξει πρόοδο στις προσπάθειες για διευθέτηση του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Hammond δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν δημιουργήσει «ένα αίσθημα ελπίδας, μια δυναμική, για τη λύση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος. Θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η επίλυση αυτού του προβλήματος και θα επιτρέψει στο νησί να λειτουργήσει ξανά ως μια οντότητα. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις που χρειάζεται να επιλυθούν. Γνωρίζω ότι οι ηγέτες επικεντρώνονται τώρα στα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθεια αυτή, και θα παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη. Μιλώντας όχι μόνο εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τη ΕΕ και των άλλων φίλων χωρών εκτός ΕΕ, δηλώνω ότι η διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχει την πλήρη στήριξή μας».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Βρετανός Υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες αναζητούν συνεχώς νέους τομείς συνεργασίας, ενισχύοντας την ήδη εξαίρετη σχέση. «Αναζητούμε νέους τρόπους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της δηλητηριώδους ιδεολογίας του ISIS», σημείωσε, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη δέσμευση της Κύπρου στις προσπάθειες για καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, σε σχέση με την μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΕΕ, ο Βρετανός Υπουργός επεσήμανε την ταύτιση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η ΕΕ να καταστεί πιο ανταγωνιστική, με περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Μέσα από τη μεταρρύθμιση, η ΕΕ θα καταστεί πιο αποτελεσματική για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όλων των κρατών μελών.

Τέλος, ο κ. Hammond επανέλαβε τη στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από τις διαπραγματεύσεις από τις δύο κοινότητες για εξεύρεση λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το περιουσιακό και την οικονομική στήριξη μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Hammond χαρακτήρισε το ζήτημα του περιουσιακού ως ένα από τα δυσκολότερα που συζητούνται αυτήν την περίοδο, επαναλαμβάνοντας ότι η διεθνής κοινότητα είναι πρόθυμη να παρέχει οικονομική βοήθεια που θα στηρίξει τη λύση. «Ευχόμαστε να είμαστε σύντομα ενώπιον μιας λύσης, για την οποία να παρέχουμε στήριξη», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός, τονίζοντας ότι τόσο η σημερινή επίσκεψή του, όσο και πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του, αλλά και οι επικείμενες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας στην Κύπρο αποδεικνύουν ότι «ο κόσμος παρατηρεί ότι υπάρχει κινητικότητα στην Κύπρο. Επομένως, επισκέπτονται το νησί για να δηλώσουν τη στήριξή τους και τη δέσμευση να βοηθήσουν εσάς, τους Κύπριους, να επιτύχετε μια διευθέτηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μετανάστες στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ο Βρετανός Υπουργός σημείωσε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι θα δεχθεί όλους του μετανάστες νοουμένου ότι δικαιούνται ασύλου και δεν έχουν ποινικό μητρώο.. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, και αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα επιστραφούν στις χώρες προσέλευσής τους. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφαρμόσει πλήρως το Μνημόνιο Συναντίληψης, τονίζοντας ότι με βάση τις πληροφορίες που κατέχει αναμένετο εντός της ημέρας να γίνει δεκτός από τις Αρχές της Δημοκρατίας μεγάλος αριθμός αιτητών ασύλου ενώ για τους υπόλοιπους που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια παροχής ασύλου θα υπάρξει συνεργασία με τις αρχές των βάσεων για απέλαση τους.

Κληθείς να αναφερθεί στη θέση της Βρετανίας για το ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Hammond επεσήμανε ότι η Βρετανία θα εξετάσει κάθε πρόταση, όταν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για το πώς θέλουν να προχωρήσουν. «Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στη διευκόλυνση εξεύρεσης μιας λειτουργικής λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες για καταπολέμηση της απειλής του ISIS και τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Συρία, ο κ. Hammond σημείωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση αυτήν τη στιγμή για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων, πέρα από τις πτητικές αποστολές ρουτίνας.

Στην ίδια ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να παρέχει βοήθεια στις Γαλλικές Αρχές, στο πλαίσιο συμφωνιών σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, διευκολύνοντας τις να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κύπρο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:35 PM