English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, 28.01.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Κοτζιά, τον οποίο και συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του ότι οι εξαίρετες και αδελφικές σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα, ενώ η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμα στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση. Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν για τη διευθέτηση μεταξύ τους συνάντησης το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Κασουλίδης είχε επίσης, χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και ευχαρίστησε για την αγαστή μεταξύ τους συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 27.01.15
Συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, ενός από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκεντρώσεως της ναζιστικής Γερμανίας. Ενός χώρου που έμελλε να μετατραπεί σε μνημείο οικουμενικής τιμής για τα θύματα μιας περιόδου, την οποία η ιστορία κατέγραψε με τα πιο μελανά γράμματα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως παγκόσμια ημέρα μνήμης και τιμής των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Των εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων θυμάτων που εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, συνεπεία της ασύλληπτης ναζιστικής θηριωδίας. Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αρμενία, 27.01.15
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στο Έρεβαν, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας με έδρα την Μόσχα κ. Γεώργιος Κασουλίδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας κ. Serzh Sargsyan. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Κασουλίδης μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Αρμενίας, καθώς και την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και διεθνές επίπεδο. Κύπρος και Αρμενία έχουν κοινές ιστορικές καταβολές και εμπειρίες και παρόλο που διατηρούν άριστες σχέσεις, υπάρχει πάντα δυνατότητα για βελτίωση. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας καλωσόρισε τον Πρέσβη στο Έρεβαν, τονίζοντας ότι οι αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών που χαρακτηρίζονται από σταθερότητα έχουν την δυνατότητα για περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη. Ζήτησε δε από τον Πρέσβη να μεταφέρει τις δικές του ευχές στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνέχεια..

Δημόσια Διαβούλευση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τις οργανώσεις που ασχολούνται με ανθρωπιστικά θέματα, 23.01.15
Εν όψει της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επερχόμενη περιφερειακή διαβούλευση της Βουδαπέστης για την προπαρασκευή της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, η τρίτη Δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου με την κοινωνία των πολιτών, με θέμα «Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος: Συνεισφορά της Κύπρου στην αναθεώρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού συστήματος». Στη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Πολιτικής Άμυνας, ακαδημαϊκοί και φοιτητές από ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνέχεια..

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη και του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. J. Hahn, στις Βρυξέλλες, 20.01.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων κ. Johannes Hahn, στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντησή τους, οι κ.κ. Κασουλίδης και Hahn προέβηκαν σε δηλώσεις, ως ακολούθως: Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επίσημα για πρώτη φορά, διότι αντιλαμβάνεστε ότι γνωριζόμαστε από πολλές προηγούμενες συναντήσεις. Ήταν πολύ καλή και γόνιμη η συνάντηση σε επίσημο επίπεδο για πρώτη φορά και η συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχιών. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 19.01.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, διεξήχθη μια πρώτη στρατηγική συζήτηση για το γενικότερο πλαίσιο που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, κατά την οποία οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος χωρίς, όμως, να λάβουν σε αυτό το στάδιο οποιεσδήποτε αποφάσεις. Τους Υπουργούς απασχόλησε, επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης των διεθνών απειλών της τρομοκρατίας υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του θέματος, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ως προς την ανάγκη ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους «αλλοδαπούς μαχητές» και την αντιμετώπιση της ρητορικής του εξτρεμισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «28» τόνισαν και την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών διαλόγων της ΕΕ με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 16.01.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες στις 19 Ιανουαρίου 2015. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΣΕΥ θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, η κατάσταση στη Λιβύη, οι πολιτικές της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον απόηχο και των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, κ. El Araby, με θέματα συζήτησης τη Συρία, το Ιράκ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Συνέχεια..

Διοργάνωση δημοσίου διαλόγου από το Υπουργείο Εξωτερικών με τις οργανώσεις που ασχολούνται με ανθρωπιστικά θέματα, 16.01.15
Στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης δημόσιας διαβούλευσης με την Κοινωνία των Πολιτών, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει δημόσιο διάλογο με τις οργανώσεις που ασχολούνται με ανθρωπιστικά θέματα, υπό τον τίτλο: «Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος: Συνεισφορά της Κύπρου στην αναθεώρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού συστήματος». Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών (Αίθουσα Γιάννος Κρανιδιώτης) στις 23 Ιανουαρίου, στις 11:00 π.μ. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Τελικών Αποτελεσμάτων για πρόσληψη ενός Λειτουργού/Συνεργάτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 16.01.15
Σε συνέχεια της γνωστοποίησης του Υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ. 4779 και ημερομηνία 20.6.2014, με τον Αριθμό 291 και υπό τον τίτλο «Πρόσληψη ενός Λειτουργού/Συνεργάτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ειδικού γραπτού διαγωνισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει την τελική κατάταξη των υποψηφίων, μετά την προφορική εξέταση των υποψηφίων, ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο υποψήφιος που κατετάγη πρώτος, μετά την πρόσθεση του αποτελέσματος της γραπτής και προφορικής εξέτασης, έχει επιλεχθεί για την πλήρωση της μιας θέσης Λειτουργού/Συνεργάτη στη ΜΑΕΕ και θα ενημερωθεί σχετικά με επιστολή. Συνέχεια..

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την εκπροσώπηση της Κύπρου στην πορεία στο Παρίσι, 15.01.15
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εκπροσώπηση της Κύπρου στην πορεία που έγινε την περασμένη Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015 στο Παρίσι για καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας κατά του περιοδικού Charlie Hebdo, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την λύπη του γιατί, παρά την επιθυμία για εκπροσώπηση της Κύπρου σε υψηλότερο επίπεδο, αντικειμενικοί λόγοι δεν το επέτρεψαν και επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα: (α) Η Κυβέρνηση ενημερώθηκε επίσημα για την επιθυμία των Γαλλικών Αρχών για συμμετοχή ξένων προσωπικοτήτων στην πιο πάνω πορεία αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Ιανουαρίου 2015. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στην Πρεσβεία της Γαλλίας, 13.01.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υπέγραψε σήμερα στην Πρεσβεία της Γαλλίας το βιβλίο συλλυπητηρίων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το θάνατο 17 ατόμων. Στο μήνυμά του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα ακόλουθα: «Ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε και αναστατώθηκε από αυτές τις βίαιες και απάνθρωπες πράξεις που προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων πριν από μερικές μέρες στο Παρίσι. Αυτές οι επιθέσεις, σε μια χώρα που ενέπνευσε τις οικουμενικές αξίες, τις δημοκρατικές αρχές και την ελευθερία, δεν μπορούν παρά να ενισχύουν περισσότερο τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση αυτών των απειλών και την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών που μας ενώνουν. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη βαθύτατη συμπάθειά μου στις οικογένειες των θυμάτων και να μεταφέρω στην Κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας την πλήρη αλληλεγγύη μας».

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ για τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, 13.01.15
Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε στις 29 Δεκεμβρίου 2014 το ψήφισμα «Ωκεανοί και Δίκαιο της Θάλασσας» με 153 ψήφους υπέρ και μια ψήφο εναντίον. Μοναδική χώρα η οποία καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα ήταν η Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύει την απομόνωση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα. Το ψήφισμα συνυπογράφεται από μεγάλο αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Τρεις χώρες οι οποίες δεν αποτελούν μέρος της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, η Κολομβία, η Βενεζουέλα και το Ελ Σαλβαδόρ, τήρησαν αποχή. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, 12.01.15
Ολοκληρώθηκε χθες, 11 Ιανουαρίου, η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην Τεχεράνη. Κατά την παρουσία του στην ιρανική πρωτεύουσα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του κ. Mohammad Javad Zarif, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας κ. Hassan Rouhani, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας κ. Ali Larijani και τον Σύμβουλο του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ. Ali Akbar Velayati. Συνέχεια..Περισσότερες Ειδήσεις...
(Τελευταία Ενημέρωση: 28/1/2015)

© 2006 - 2015 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου