English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών εκπροσώπησε την Κύπρο στις συναντήσεις της ΕΕ με Αφρικανικά Κράτη, 28.11.14
Πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, υπό την Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπουργική συνάντηση ευρω-αφρικανικού διαλόγου, με θέμα την ανάπτυξη και τη μετανάστευση (γνωστή ως «Διαδικασία Ραμπάτ», μεταξύ της ΕΕ και 26 Αφρικανικών Κρατών), και η πρώτη υπουργική συνάντηση ΕΕ – Κέρατος της Αφρικής, με θέμα τις μεταναστευτικές ροές (γνωστή ως διαδικασία του Χαρτούμ, μεταξύ ΕΕ και 9 Αφρικανικών Κρατών). Στις δυο Συναντήσεις, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων. Στις υπουργικές συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κα Federica Mogherini και ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Συνέχεια..

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στη 15η Σύνοδο Κορυφής της Γαλλοφωνίας, 27.11.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εργασίες της 15ης Συνόδου Κορυφής της Γαλλοφωνίας, που θα πραγματοποιηθούν στο Ντακάρ της Σενεγάλης την περίοδο 29-30 Νοεμβρίου 2014. Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας περιλαμβάνει συνολικά 77 κράτη-μέλη και δραστηριοποιείται στις 5 ηπείρους. Η δράση του επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της διεθνούς πολιτικής και της πολυμερούς συνεργασίας, ενώ παρέχει στήριξη στα μέλη του στη διαμόρφωση της πολιτικής τους. Η Κύπρος έγινε ομοφώνα δεκτή ως συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας το 2006, κατά τις εργασίες τις 11ης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι. Η 15η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να εστιαστεί στη συζήτηση του θέματος «Γυναίκες και νέοι στη Γαλλοφωνία: φορείς ειρήνης και παράγοντες ανάπτυξης», ενώ κατά τις εργασίες της θα υιοθετηθεί η Διακήρυξη του Ντακάρ, καθώς και άλλα θεματικά Ψηφίσματα. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα προσφωνήσει τη Σύνοδο την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου.

Επίδοση διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Σλοβακία, 27.11.14
Ο κ. Νέαρχος Παλάς, νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβακία, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Σλοβακίας κ. Andrej Kiska στις 6 Νοεμβρίου 2014. Μετά το πέρας της επίσημης τελετής που έλαβε χωρά στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Kiska δέχθηκε-ως είθισται- στο γραφείο του τον νέο Πρέσβη. Ο κ. Παλάς διαβίβασε στον Πρόεδρο Kiska τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και την επιθυμία του για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων σχέσεων Κύπρου – Σλοβακίας. Επίσης, ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και εστιάστηκε κυρίως στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ που είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των συνομιλιών. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σλοβακίας για την συμμετοχή της χώρας του στην UNFICYP καθώς και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Πρεσβεία της χώρας αυτής στον ενδοκοινοτικό διάλογο μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ κομμάτων. Ο Πρόεδρος Kiska επαναβεβαίωσε τις διαχρονικές θέσεις αρχών της Σλοβακίας εν σχέση με το Κυπριακό κι επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακική παρουσία της UNFICYP θα συνεχιστεί ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία για ευόδωση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Τέλος, ευχήθηκε στο νέο Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβακία, κ. Παλά, κάθε επιτυχία στο έργο του.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη και του Υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. David Lidington, 27.11.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. David Lidington, επισκέφθηκαν χθες το πλοίο “HMS Defender” του Βρετανικού Ναυτικού, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι Λεμεσού. Το βρετανικό πλοίο ακολουθεί πορεία επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη συμμετοχή του στις προσπάθειες του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Οι δύο Υπουργοί ενημερώθηκαν από τον επικεφαλής του πληρώματος σχετικά με τις λειτουργίες του πλοίου, καθώς και για την πρόσφατη αποστολή του, στο πλαίσιο το Διεθνούς Συνασπισμού. Ακολούθως, οι κ.κ. Κασουλίδης και Lidington προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Η κοινή μας επίσκεψη στο “HMS Defender” αποδεικνύει την προσήλωσή μας στις συλλογικές προσπάθειες για αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών που πολλαπλασιάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Αποδεικνύει, επίσης, την αταλάντευτη αφοσίωσή μας σε κοινές αξίες και αρχές. Συνέχεια..

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Λιβάνιο ομόλογό του, 26.11.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Gebran Bassil. Οι δύο Υπουργοί πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησε διευρυμένη συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών Κύπρου και Λιβάνου. Οι διμερείς σχέσεις και τρόποι επέκτασής τους, το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέματα ενέργειας, πιθανοί τρόποι στήριξης της Κύπρου έναντι του Λιβάνου εντός της ΕΕ, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συζήτησης. Συνέχεια..

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, 25.11.14
Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα σε καθημερινή εφημερίδα, με θέμα τη διαδικασία επιλογής Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα: Κατά την πρώτη συνάντηση των Μελών του Σώματος Επιλογής Κύπριου Δικαστή στο ΕΔΑΔ, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος είχε ενημερώσει ότι, σε περίπτωση που επί τη βάσει της ισχύουσας διαδικασίας αποφασιζόταν να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο υποβολής και δικής του υποψηφιότητας. Ως εκ τούτου, ο κ. Νικολάτος εξαιρέθηκε κατόπιν αιτήματος του από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Σώματος Επιλογής και δεν εξέφρασε γνώμη επ’ αυτής. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το Σώμα Επιλογής δεν προχώρησε σε απόρριψη οποιασδήποτε αίτησης, οι οποίες εξακολουθούν να είναι υπό εξέταση. Η απόφαση για παράταση υποβολής αιτήσεων λήφθηκε λόγω ανεπαρκούς αριθμού υποψηφιοτήτων και της ανάγκης να δοθεί ευκαιρία να υποβληθούν περισσότερες υποψηφιότητες, ούτως ώστε να πληρούνται επαρκώς τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια που καθορίζονται από τη σχετική Σύσταση και Σύμβαση του ΕΔΑΔ.

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου στην Κύπρο, 25.11.14
Συνάντηση με τον Λιβάνιο ομόλογό του κ. Gebran Bassil θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στις 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Bassil στην Κύπρο. Οι κ.κ. Κασουλίδης και Bassil θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου και οι τρόποι επέκτασής τους, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, καθώς και οι πιθανοί τρόποι στήριξης και συμβολής της Κύπρου έναντι του Λιβάνου εντός της ΕΕ, θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, τη συνάντηση των δύο Υπουργών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Bassil θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

Επίσκεψη Υπουργού Ευρώπης Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, 24.11.14
Ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. David Lidington, φτάνει αύριο στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. O κ. Lidington θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής τους, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας στον απόηχο των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι κ.κ. Κασουλίδης και Lidington θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, επίσκεψη στο βρετανικό πλοίο “HMS Defender”, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο Λιμάνι Λεμεσού. Το βρετανικό πλοίο ακολουθεί πορεία επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη συμμετοχή του στις προσπάθειες του Διεθνούς Συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Με το πέρας της επίσκεψης στο πλοίο, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις. Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, 21.11.14
Σε συνέχεια σημερινών δημοσιευμάτων και αναφορών στον Tύπο σε σχέση με τα μηνύματα της ομιλίας που απηύθυνα κατά το χθεσινό γεύμα του Συνδέσμου Αποφοίτων του CIIM, καθώς και κάποια από τα διαμειφθέντα της διαδικασίας ερωτοαπαντήσεων που ακολούθησε, επιθυμώ να διευκρινίσω τα εξής: Απαντώντας σε ερώτηση παρευρισκομένου, ο οποίος εισηγήθηκε τη δημιουργία «escrowaccount» στο πρότυπο του Νορβηγικού μοντέλου, στο οποίο θα υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης και δέσμευσης μέρους των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τους Τουρκοκύπριους, ανέφερα ότι η Δημοκρατία εξετάζει τη δημιουργία του εν λόγω λογαριασμού, στο πρότυπο του Νορβηγικού μοντέλου, όπου θα μπορούσε να κατατεθεί μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, από τα οποία, μέσω επενδυτικής αξιοποίησής τους, θα μπορεί να επωφεληθεί μελλοντικά η νέα γενιά Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σε καμία περίπτωση - ως λανθασμένα ερμηνεύθηκε - δεν ανέφερα ότι τα εν λόγω έσοδα θα προορίζονται αποκλειστικά για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας.

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην Ετήσια Συνέλευση – Επίσημο Γεύμα του Συνδέσμου Αποφοίτων CIIM, 20.11.14
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνομαι σήμερα στο εκλεκτό αυτό ακροατήριο των αποφοίτων του Cyprus International Institute of Management (CIIM), για να μιλήσω για ένα καίριο ζήτημα που απασχολεί όλους μας, δηλαδή, τον «Αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ως σταθεροποιητικού παράγοντα και ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη». Θέλω να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του CIIM για την οργάνωση της ενδιαφέρουσας αυτής εκδήλωσης, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να καταθέσουμε τους στόχους και σχεδιασμούς της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κρίσιμη αυτή γωνιά της υφηλίου. Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων Πρέσβη Κυπριακής Δημοκρατίας στo Λάος, 20.11.14
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, κ. Άγις Λοΐζου επέδωσε στις 14.11.2014 τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας κ. Choummaly Sayasone. Tης επίσημης τελετής επίδοσης Διαπιστευτηρίων ακολούθησε διμερής συνάντηση κατά την οποία ο Πρέσβης διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρέσβης, αφού ευχαρίστησε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος για τη διαχρονική υποστήριξη στο Κυπριακό, ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις και διαβεβαίωσε για ετοιμότητα Κυπριακής Δημοκρατίας επί περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Πρέσβης κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες έτυχαν αποδοχής. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 19.11.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει κατηγορηματικά τη χθεσινή επίθεση σε τόπο λατρείας στη συνοικία Har Nof της Ιερουσαλήμ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά άλλων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες της επίθεσης. Είναι εξόχως σημαντικό όπως όλοι οι τόποι λατρείας προστατευθούν και αφεθούν εκτός πεδίου πιθανών συγκρούσεων.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο, 14.11.14
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης ενόπλων κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ εναντίον πλοίου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού που είχε ως αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη οκτώ στρατιωτών, την έκρηξη βόμβας στο μετρό του Καΐρου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 16 προσώπων και της ενέδρας στη Χερσόνησο του Σινά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών και δύο αστυνομικών που βρίσκονταν εκτός καθήκοντος. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 13.11.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την έγκριση Ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχέση με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ψήφισμα καταγράφει την ενόχληση και δυσφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καλεί την Τουρκία να αποσύρει την οδηγία προς ναυτιλλόμενους (NAVTEX), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η διασύνδεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την ενταξιακή της πορεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν για βελτίωση και τελική έγκριση του Ψηφίσματος. Λαμβανομένων υπόψη των εντονότατων πιέσεων που ασκήθηκαν από τουρκικής πλευράς για απόρριψη του, η τελική έγκριση του Ψηφίσματος αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όντας το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφράζει τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών, στέλλει με το Ψήφισμα αυτό ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αναδεικνύοντας τον παράνομο χαρακτήρα των ενεργειών της, καλώντας την να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμμετοχή Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών στην Τριμερή Συνάντηση μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, στην Αθήνα, 12.11.14
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων, συμμετείχε στην Τριμερή Συνάντηση Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας –Ισραήλ – Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα. Οι διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προώθησης της τριμερούς συνεργασίας και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Στις πολιτικές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, περιφερειακά και διεθνή θέματα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ειδικότερα υπό το φως της δράσης του Ι.S.I.L., όπως επίσης και η ανάγκη συνεργασίας για εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Ζήνων είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, οι Γενικοί Διευθυντές, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ζήνων και Πρέσβης κ. Nissim Ben Shitrit, συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση στον Κύπριο και Ισραηλινό ομόλογό του, για πραγματοποίηση της τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης στην Αθήνα. Ο Γενικός Διευθυντής επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο.

Επίδοση διαπιστευτηρίων Πρέσβη Κυπριακής Δημοκρατίας στo Ουλάνμπατορ, 12.11.14
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ουλάνμπατορ, κ. Άγις Λοΐζου επέδωσε στις 5.11.2014 τα διαπιστευτήρια του στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Μογγολίας, κ. Tsakhiagiin Elbegdorj. Μετά το πέρας της επίσημης τελετής, ο Πρέσβης είχε σύντομη εθιμοτυπική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Μογγολίας, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας των δύο χωρών. Ο κ. Πρέσβης, αφού διαβίβασε τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ετοιμότητα του να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Δραττόμενος ευκαιρίας, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε τη Μογγολία για τη διαχρονική και συνεπή στάση αρχών στο Κυπριακό. Τέλος, ο κ. Πρέσβης συνεχάρη τον Πρόεδρο της Μογγολίας για την ανάληψη Προεδρίας της 11ης Συνόδου Κορυφής ΑSEM, η οποία θα διεξαχθεί το 2016 στη Μογγολία. Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Μογγολίας ανταπέδωσε τους θερμούς χαιρετισμούς στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε διάθεση και προσωπική επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στην υπογραφή περαιτέρω διμερών συμφωνιών.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 12.11.14
Με την ευκαιρία των 50 χρόνων παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η φωτογραφική έκθεση «50 χρόνια UNFICYP: Με εκτίμηση» εγκαινιάστηκε από την Αυτού Εξοχότητα Πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ της Σουηδίας, στις 12 Νοεμβρίου, στο Στρατιωτικό Μουσείο στη Στοκχόλμη. Η φωτογραφική έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο στην Κύπρο, όπου εγκαινιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και έκτοτε περιόδευσε σε σειρά πρωτευουσών χωρών που έχουν συνδράμει στην Ειρηνευτική Δύναμη. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Στρατιωτικό Μουσείο στη Στοκχόλμη, το οποίο ήδη διαθέτει εκθέματα σχετικά με τη Σουηδική συνδρομή στην UNFICYP, από τις 13 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Συνέχεια..


Περισσότερες Ειδήσεις...


(Τελευταία Ενημέρωση: 28/11/2014)

© 2006 - 2014 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου