English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Πολιτικές Διαβουλεύσεις Κύπρου-Ιταλίας, 26.05.15
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ Αλέξανδρου Ν. Ζήνων και του Ιταλού ομόλογού του Πρέσβυ Michele Valensise. Κατά τη διάρκεια των Πολιτικών Διαβουλεύσεων, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η τρέχουσα κατάσταση σε Μέση Ανατολή/Βόρειο Αφρική, καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (Daesh), η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και άλλα διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Με την ολοκλήρωση των Πολιτικών Διαβουλεύσεων, κ. Valensise έγινε δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην 24η κοινή Υπουργική Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, 25.05.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε χθες, 24 Μαΐου, στην 24η κοινή Υπουργική Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ. Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράν, καθώς επίσης και ευρύτερα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας Υφυπουργό για θέματα Πολυμερών Σχέσεων Πρίγκιπα Turki Bin Mohamed Bin Saud Al Kabeer, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατική επίθεση σε τέμενος στη Σαουδική Αραβία, 25.05.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής (22/05/2015) στο τέμενος Ιμάμη Αλί, στην Αλ-Καντέε της Σαουδικής Αραβίας, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 άτομα και οδήγησε στον τραυματισμό περισσότερων από 80 άλλων. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι θύματα της επίθεσης ήταν αθώοι συνάνθρωποί μας που εξασκούσαν τη στιγμή εκείνη τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και στον σαουδαραβικό λαό και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας στην καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας.

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στην 24η κοινή Υπουργική Συνάντηση ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, 22.05.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει την Κυριακή, 24 Μαΐου, στην 24η κοινή Υπουργική Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα του Κατάρ. Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράν, καθώς επίσης και ευρύτερα θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο την προσεχή Δευτέρα, 25 Μαΐου.

Νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στη Μάλτα, 21.05.15
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσος Τζιωνής επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στην Αν. Πρόεδρο της Μάλτας κα Dolores Cristina ως Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μάλτα με έδρα τη Ρώμη. Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο Πρέσβης κ. Τζιωνής είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την κα Dolores Cristina κατά την οποία συζητήθηκαν οι σχέσεις της Κύπρου με τη Μάλτα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρέσβης κ. Τζιωνής ενημέρωσε την Αν. Πρόεδρο της Μάλτας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στην επανέναρξη και την προοπτική των διαπραγματεύσεων. Συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων ζητημάτων, η Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στη Βαλέτα, καθώς και το θέμα της μετανάστευσης, που απασχολεί σοβαρά τις δυο χώρες. Η Αν. Πρόεδρος υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Μάλτας και Κύπρου και επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας της στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Πολιτικές Διαβουλεύσεις Κύπρου-Ουκρανίας, 19.05.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Κίεβο για διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας κα Nataliya M. Galibarenko συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ουκρανίας, η κρίση στην Ουκρανία, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ακολούθησε γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ουκρανίας, ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών για το 53ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, 18.05.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το σημερινό 53ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας: «Ήθελα να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα του σημερινού Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία, ιδιαίτερα εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει προηγηθεί μια σημαντική προεργασία από πλευράς της κυπριακής αντιπροσωπείας, και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί έχουν τιμηθεί από πλευράς της Λετονικής Προεδρίας της ΕΕ. Καταρχάς, θέλω να υπενθυμίσω ότι εκείνο που ενόχλησε πέρσι με την κυκλοφορία εγγράφου από την Τουρκία στο τέλος του Συμβουλίου Σύνδεσης ήταν οι αναφορές σε ‘εκλιπούσα’ Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός ότι το έγγραφο δόθηκε στο τέλος του περσινού Συμβουλίου Σύνδεσης δεν έδωσε στην Ελληνική Προεδρία τον χρόνο να αντιδράσει, εξαιτίας του ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιο ήταν το περιεχόμενό του. Φέτος, επιμέναμε ότι η Κοινή Θέση της ΕΕ θα πρέπει να ανταλλαγεί με τη Θέση της Τουρκίας και έτσι η Τουρκία κυκλοφόρησε έγκαιρα ένα πρώτο έγγραφο προς όλα τα κράτη μέλη. Στη συνέχεια, σήμερα το έγγραφο αυτό μεταβλήθηκε και οι δύο αναφορές που είχε το προηγούμενο περί ‘εκλιπούσας’ Κυπριακής Δημοκρατίας αφαιρέθηκαν. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και στην Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, 15.05.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 18 Μαΐου σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Σε κοινό γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, θα συζητηθούν οι προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, οι επακόλουθες εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Απριλίου και η Στρατηγική Αναθεώρηση της ΕΕ. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Το πρωί της ίδιας μέρας ο Υπουργός θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας των «Φίλων της Σερβίας» στην παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, καθώς και σε πρόγευμα εργασίας των «Φίλων της Ουκρανίας» στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας. Συνέχεια..

Επέδωσε τα διαπιστευτήριά της η νέα Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ισλανδία, 13.05.15
Η νέα Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισλανδία, με έδρα την Κοπεγχάγη, κα Μαρία Παπακυριακού επέδωσε χθες τα διαπιστευτήρια της στον Πρόεδρο της Ισλανδίας κ. Olafur Ragnar Grimsson, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του κ. Grimsson και της κας Παπακυριακού, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων Ισλανδίας – Κύπρου, ενώ παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στα θέματα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Ισλανδός Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τη νέα Πρέσβη για την πολιτική της χώρας του σε θέματα Αρκτικής. Η Πρέσβης της Κύπρου, από την πλευρά της, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ισλανδίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας εξέφρασε την ελπίδα όπως οι συνομιλίες οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε, τέλος, στη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο ισλανδικός λαός ήταν και παραμένει στο πλευρό της Κύπρου.

Επίσκεψη εργασίας του Γενικού Διευθυντή σε Στρασβούργο και Παρίσι, 12.05.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποίησε το διήμερο 11-12 Μαΐου επίσκεψη εργασίας στο Στρασβούργο, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), και στο Παρίσι για διμερείς συναντήσεις. Στις 11 Μαΐου, ο κ. Ζήνων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κύπρου για την Προεδρία του ΣτΕ την περίοδο Νοεμβρίου 2016-Μαίου 2017. Συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα και οι τομείς προτεραιοτήτων που θα απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία του ΣτΕ. Ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ για την πορεία προετοιμασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σύσταση διυπουργικής και υπηρεσιακής επιτροπής, που, με ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, έχει αναλάβει τον συντονισμό της προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ. Ακολούθως, στις 12 Μαΐου, ο κ. Ζήνων συναντήθηκε στο Παρίσι με τον ομόλογό του, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Πρέσβυ κ. Christian Masset, με τον οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας και τρόποι ενίσχυσης τους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Άσκηση στο πλαίσιο Πρωτοβουλίας Κατά της Διάδοσης, 06.05.15
Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνδιοργανώνουν στις 6-7 Μαΐου 2015 στη Λευκωσία, άσκηση επί χάρτου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Κατά της Διάδοσης (Proliferation Security Initiative, PSI), με τη συμμετοχή επίσης της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος, η οποία συμμετέχει στην Πρωτοβουλία από το 2005, φιλοξενεί τη διοργάνωση στο πλαίσιο του PSI. Οι κύριοι στόχοι της άσκησης είναι η οικοδόμηση κοινής αντίληψης για την Πρωτοβουλία PSI, η παρουσίαση των σχετικών με την απαγόρευση διάδοσης εθνικών πολιτικών, διαδικασιών και ικανοτήτων των συμμετεχόντων κρατών και η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας. Ομάδες άσκησης θα αναπτύξουν σχέδια δράσης για την επιθεώρηση, τον εντοπισμό και την κατάσχεση ύποπτων φορτίων και θα διερευνήσουν τις περιφερειακές τάσεις και προοπτικές στον τομέα της διάδοσης, καθώς και τις ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία και συντονισμό. Συνέχεια..

Παρασημοφόρηση Γενικού Διευθυντή με τον Μεγαλόσταυρο Αξίας του Κυριάρχου Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, 06.05.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων παρασημοφορήθηκε σήμερα, με τον Μεγαλόσταυρο Αξίας του Κυρίαρχου Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας για την προσφορά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Τάγματος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παρασημοφόρηση έγινε από τον Πρέσβυ του Τάγματος των Ιπποτών στην Κύπρο κ. Yves Gazzo. Το Κυρίαρχο Τάγμα των Ιπποτών, που εδρεύει στην Ρώμη, διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 105 κράτη και συνέβαλε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την τουρκική εισβολή το 1974, για την ανακούφιση των προσφύγων και των εκτοπισμένων. Πρόσφατα, λόγω της οικονομικής κρίσης, το Κυρίαρχο Τάγμα των Ιπποτών προσέφερε σημαντική οικονομική στήριξη σε νοσοκομεία και ευαγή ιδρύματα για υποστήριξη της κυπριακής κοινωνίας.

Επίδοση Διαπιστευτηρίων νέου Υπάτου Αρμοστή Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ινδία, 04.05.15
Ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ινδία, κ. Δημήτριος Α. Θεοφυλάκτου, επέδωσε στις 30 Απριλίου, 2015, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Ινδίας, κ. Pranab Mukherjee, σε επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Νέο Δελχί. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που ακολούθησε, ο Ινδός Πρόεδρος συνεχάρη και καλωσόρισε το νέο Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του. Διαβίβασε επίσης προσωπικές ευχές στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κυπριακό λαό. Στη συνέχεια, ο Ινδός Πρόεδρος υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες, ανατρέχοντας στην προσωπική σχέση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τους ηγέτες της χώρας του, Μαχάντμα Γκάντι, Ίντιρα Γκάντι και του πρώτου Πρωθυπουργού της Ινδίας, Ζιαουαρχαράλ Νεχρού. Συνέχεια..

Επίδοση Διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Αιθιοπίας, 04.05.15
Ο κ. Χαράλαμπος Καψός επέδωσε στις 2/4/2015 τα διαπιστευτήρια του ως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Αιθιοπίας κ. Mulatu Teshome Wirtu. Σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος της Αιθιοπίας προέβη σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και ζήτησε την περαιτέρω συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, εμπορίου και επενδύσεων. Ο κ. Καψός διαβίβασε στον Πρόεδρο της Αιθιοπίας τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και το αμείωτο ενδιαφέρον του για την περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιξη των αδελφικών και μακροχρόνιων σχέσεων των δύο χωρών και των λαών τους. Συνέχεια..

Περισσότερες Ειδήσεις..
(Τελευταία Ενημέρωση: 27/5/2015)

© 2006 - 2015 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου