English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ομάδας Δράσης Υπουργών της Κοινοπολιτείας, 29.11.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης εξελέγη σήμερα Πρόεδρος της Ομάδας Δράσης Υπουργών της Κοινοπολιτείας, η οποία μεριμνά για την εφαρμογή των αρχών και αξιών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για την εκλογή του στην Προεδρία της Ομάδας Δράσης Υπουργών της Κοινοπολιτείας είπε ότι «η Ομάδα μεριμνά για την εφαρμογή των αρχών και των αξιών των μελών της Κοινοπολιτείας. Αυτό είναι μια τιμή, πιστεύω, για την Κύπρο. Ήμουν σε αυτή την Ομάδα τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά η αναβάθμιση είναι καλοδεχούμενη, αφού έχει σημασία για την Κύπρο και για το όνομα της Κύπρου». Συνέχεια..

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών για τις επισκέψεις Υπουργών Εξωτερικών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο, 29.11.15
Έχουμε διανύσει ένα σημαντικό δρόμο σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να χρειαστεί η ανάμιξη οποιουδήποτε ξένου παράγοντα, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, στη Μάλτα, ο Υπουργός Εξωτερικών κληθείς να αναφερθεί στο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό που διαφαίνεται και από τις επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Κύπρο, είπε ότι «είναι τιμή για την Κύπρο, διότι οι Υπουργοί Εξωτερικών δύο μεγάλων δυνάμεων και μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επισκέπτονται την προσεχή βδομάδα την Κύπρο. Ακολουθεί και η επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών, κάπως αργότερα. Είναι καλοδεχούμενη η επίσκεψή τους, πιστεύω ότι θα πληροφορηθούν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είμαι σίγουρος ότι θα πληροφορηθούν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά. Συνέχεια..

Εγκαίνια Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 27.11.15
Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 τα εγκαίνια του νέου Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, κ. Γεώργιος Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το άνοιγμα του Προξενείου, το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον της χώρας μας για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις ουσιαστικές συναντήσεις που είχε η Κυπριακή Αντιπροσωπεία με το Εμπορικό Επιμελητήριο και με τον Αντικυβερνήτη της Περιφέρειας Κρασνοντάρ. Τέλος αναφέρθηκε στις σχέσεις Κύπρου – Κρασνοντάρ που άρχισαν στις αρχές του 1990 και στις επενδύσεις που έγιναν στην περιοχή με κυπριακά κεφάλαια. Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος κ. Νίκος Βασιλείου τόνισε ότι η προτεραιότητά του θα είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ρωσική Ομοσπονδία γενικά, αλλά και την περιοχή του Κρασνοντάρ ειδικότερα.

Επίδοση διαπιστευτηρίων του Νέου Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου στη Νότιο Αφρική, 27.11.15
Επέδωσε χθες τα διαπιστευτήρια του ενώπιον του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής κ. Jacob Gedleyihlekisa Zuma, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ιακώβου, με έδρα την Πρετόρια. Κατά την τελετή των διαπιστευτηρίων, ο κ. Ιακώβου διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο Zuma μαζί με τις ευχές του για ευημερία του λαού της Νοτίου Αφρικής. Αναφερόμενος στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ο νέος ΄Υπατος Αρμοστής εξέφρασε την ετοιμότητα του για περαιτέρω ενδυνάμωση τους, προς αμοιβαίο όφελος. Ο κ. Ιακώβου διαβίβασε προς τον Πρόεδρο Zuma την εκτίμηση της Κυβέρνησης για τη θέση αρχών της χώρας του έναντι της Κύπρου, υποστηρίζοντας την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της, υπέρ μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επί των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η νέα Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Νησιά Σολομώντα επέδωσε τα διαπιστευτήριά της, 27.11.15
Η Πρέσβης κα Ιωάννα Μαλλιώτη, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2015 στο Κυβερνείο στην Χονιάρα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Γενικό Κυβερνήτη των Νησιών Σολομώντα Sir Frank Ofagioro Kabui, GCMG CSI OBE, ως Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Νησιά Σολομώντα, με έδρα την Καμπέρα. Στην ομιλία της στην επίσημη τελετή, η Ύπατη Αρμοστής διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την διαχρονική υποστήριξη των Νησιών Σολομώντα στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Κοινοπολιτείας. Συνέχεια..

Ο Γενικός Διευθυντής πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, 26.11.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο για συναντήσεις με αξιωματούχους των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Ο κ. Ζήνων συναντήθηκε με την Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου κα Penny Mordaunt, με την οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων και συνεργασίας για αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Επίσης, συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του ρόλου της Κύπρου για συμβολή στην ασφάλεια και σταθερότητα. Ο κ. Ζήνων συναντήθηκε και με τον Γενικό Διευθυντή Διεθνούς Αμυντικής Πολιτικής κ. Nick Gurr. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Simon McDonald, με τον οποίο έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και συζητήθηκαν θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης της δημοσίας υπηρεσίας και ευρωπαϊκά θέματα. Ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

To Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο, 25.11.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2015 σε ξενοδοχείο στην πόλη Αλ-Αρίς της χερσονήσου του Σινά, κατά την οποία αθώοι πολίτες έχασαν άδικα τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Η Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων και στην Κυβέρνηση και τον φίλο λαό της Αιγύπτου.

To Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία, 25.11.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά της φρουράς του Προέδρου της Τυνησίας, κατά την οποία μέλη της έδικα τη ζωή τους και τραυματίστηκαν. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Κυβέρνηση και στο λαό τχασαν άης Τυνησίας. Η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας για δημοκρατική μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης και της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας.

Διαβουλεύσεις Κύπρου – Ελλάδας σε επίπεδο Πολιτικών Διευθυντών, 24.11.15
Στα πλαίσια του τακτικού διαλόγου μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαβουλεύσεις σε επίπεδο Πολιτικών Διευθυντών. Κατά τη συνάντηση ο Πολιτικός Διευθυντής, Πρέσβυς κ. Παντιάς Ηλιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογο του, Πρέσβυ κ. Πέτρο Μαυροειδή για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η συνεργασία σε διεθνή Βήματα και Οργανισμούς. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, οι διμερείς σχέσεις, τα Ευρωτουρκικά, περιφερειακά ζητήματα, η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό όπως εξελίσσονται με την παρατεταμένη αστάθεια στη Συρία.

To Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στο Μάλι, 23.11.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει με βδελυγμία την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό, στο Μάλι, κατά την οποία αριθμός πολιτών έχασαν άδικα τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Η Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων και στην Κυβέρνηση και τον φίλο λαό του Μάλι. Η Κυπριακή Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της προς την Κυβέρνηση του Μάλι και επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της να συνεχίσει κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της μάστιγας της τρομοκρατίας, σε όλες της τις εκφάνσεις.

Ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρουμανία με την ευκαιρία της 55ης επετείου εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Ρουμανίας, 20.11.15
H 13η Νοεμβρίου 1960 αποτελεί την ημερομηνία της επίσημης εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας και την επίσημη πλέον ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Η Ρουμανία αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες που σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με την τότε νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία. Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας, συνιστά ορόσημο στην διαχρονική φιλία των δύο χωρών, καθώς έδωσε την ώθηση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όσο και σε πολλούς άλλους τομείς. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, 19.11.15
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Philip Hammond είχε σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2015, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του Βρετανού Υπουργού στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Βρετανός Υπουργός έγινε, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η μετανάστευση και η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συνέχεια..

Επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, 18.11.15
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Philip Hammond θα έχει αύριο, 19 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του Βρετανού Υπουργού στην Κύπρο. Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η μετανάστευση και η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Βρετανός Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ομιλία Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ Αλέξανδρου Ν. Ζήνων στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Το Ευρωπαϊκό Όραμα σε Δράση», Λευκωσία, 18.11.15
Αξιότιμη κ. Αντιδήμαρχε Λευκωσίας, Εξοχότατοι κ. Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, Κυρίες και κύριοι, Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Το Ευρωπαϊκό Οραμα σε Δράση». Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Ετος για την Ανάπτυξη 2015, του οποίου τις δραστηριότητες συντονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως γνωρίζετε, το 2015 ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη. Για πρώτη φορά ένα Ευρωπαϊκό Ετος αφιερώνεται σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, υπό το σύνθημα «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας». Κατά τη διάρκεια του Ετους, προσπαθούμε να προσδώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην αναπτυξιακή δράση της ΕΕ, που είναι και ο μεγαλύτερος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο και να ευαισθητοποιήσουμε για τα οφέλη της. Επίσης, στοχεύουμε στην καλλιέργεια, στους πολίτες της ΕΕ, ενός αισθήματος κοινής ευθύνης, αλληλεγγύης και ευκαιρίας σε έναν μεταβαλλόμενο και ολοένα και πιο αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, 18.11.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υπέγραψε σήμερα το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία, για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου 2015. Στο μήνυμά του, ο Υπουργός Εξωτερικών έγραψε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας μετά τις απεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις που διαδραματίστηκαν την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, στο Παρίσι. Οι προσευχές και οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, με τις οποίες μοιραζόμαστε το πένθος. Είμαστε μαζί σας και οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι. Θα παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία, αυτήν την ύπουλη και βίαιη απειλή που στρέφεται ενάντια στην ελευθερία που μας χαρακτηρίζει, την ισότητα και την αδελφοσύνη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μας. H Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και των δυνάμεων που επιδιώκουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Daesh».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, 17.11.15
Συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο κ. Steinmeier στην Κύπρο. Ο Γερμανός Υπουργός έγινε, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Κασουλίδης παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του Γερμανού ομολόγου του, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής τους Υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Κασουλίδη και Steinmeier. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γερμανίας και τρόποι ενίσχυσής τους, η μετανάστευση, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Γερμανό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι, κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις, ενώ παράλληλα εξέτασαν νέους τομείς πιθανής συνεργασίας. Συνέχεια..

Επίσκεψη εργασίας του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στην Κύπρο, 16.11.15
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δρα Frank-Walter Steinmeier θα έχει την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει ο Γερμανός Υπουργός στην Κύπρο. Αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γερμανίας και τρόποι ενίσχυσής τους, η μετανάστευση, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μουσκάτ επέδωσε τα Διαπιστευτήριά του στον Σουλτάνο του Ομάν, 16.11.15
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μουσκάτ, κ. Ανδρέας Παναγιώτου, επέδωσε στις 12 Νοεμβρίου τα Διαπιστευτήριά του στην Αυτού Μεγαλειότητα (Α.Μ.) τον Σουλτάνο του Ομάν, Qaboos bin Said al Said, σε επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στο Παλάτι του Σουλτάνου Hisn Al-Shomoukh στην πόλη Nizwa, η οποία βρίσκεται 160 χλμ από το Μουσκάτ. Της επίσημης τελετής ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρέσβης μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις θερμές ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας για καλή υγεία, ευτυχία και μακροημέρευση στην Α.Μ. τον Σουλτάνο του Ομάν, καθώς και για συνεχή πρόοδο και ευημερία προς τον φίλο λαό του Ομάν, υπό την σοφή ηγεσία της Α.Μ. Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης του συνόλου των σχέσεων Κύπρου-Ομάν, διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, προς κοινό όφελος των δύο χωρών και λαών, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην πραγματοποίηση εκατέρωθεν επίσημων επισκέψεων και την υπογραφή περαιτέρω διμερών συμφωνιών. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 15.11.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου. Κύρια θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη θα είναι μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στη Συρία και Λιβύη, η μετανάστευση και συγκεκριμένα οι επακόλουθες ενέργειες της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας και της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ειρηνευτική Διαδικασία Μέσης Ανατολής και οι Ανατολικοί Εταίροι. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται ή θα ταξιδεύσουν στη Γαλλία, 14.11.15
Μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι οι Γαλλικές Αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφάλειας σε όλη την γαλλική επικράτεια (Μητροπολιτική Γαλλία και Κορσική). Προχώρησαν, επίσης, στην αύξηση των συνοριακών ελέγχων και την επιτήρηση των ευαίσθητων τοποθεσιών. Στο Παρίσι έχουν αναβληθεί όλες οι εκδηλώσεις, υπάρχουν περιορισμοί κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μεταφορών και χώρων στάθμευσης. Σημειώνεται ότι, όλα τα αεροδρόμια της χώρας λειτουργούν κανονικά. Συνέχεια..

Ενεργοποιήθηκε Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών, 14.11.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, ως συνεπακόλουθο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Εάν επηρεάζεστε άμεσα από τα γεγονότα, επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 99660129.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, 14.11.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι δηλώσεις έγιναν στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυ Αλέξανδρου Ζήνων. Ο κ. Κασουλίδης στις δηλώσεις του ανέφερε: «Με την ευκαιρία της παρουσίας σας, εδώ, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, θα ήθελα να εκφράσω την καταδίκη, μετά βδελυγμίας, αυτής της άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, για να τονίσω ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα τρομοκράτη - και αυτό είναι η αποφασιστικότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ - να επηρεάσει είτε την καθημερινή μας ζωή, είτε τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε στους χώρους μας. Εκφράζουμε την πλήρη συμπάθειά μας και τη συμπαράσταση μας προς τη Γαλλική Κυβέρνηση, τα συλλυπητήριά μας προς τους συγγενείς όσων έχουν χάσει τη ζωή τους και τις ευχές μας για ανάρρωση των τραυματιών και να ευχηθούμε να μην αυξηθεί ο κατάλογος των θυμάτων. Συνέχεια..

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις χθεσινές τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι, 14.11.15
Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τις χθεσινές αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι και εκφράζει τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό. Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές της Γαλλίας και την κυπριακή κοινότητα στο Παρίσι για σκοπούς εξακρίβωσης της υπηκοότητας των θυμάτων και τραυματιών. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, από τις Γαλλικές Αρχές, δεν προκύπτει ότι υπάρχει Κύπριος πολίτης ανάμεσα στα θύματα ή τους τραυματίες. Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου έχει ενεργοποιηθεί για παρακολούθηση της κατάστασης και άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες που γνωρίζουν για παρουσία οικείων τους στο Παρίσι, αυτήν την περίοδο, παρακαλούνται όπως επικοινωνούν με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο: +357 99 660129 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dutyofficer@mfa.gov.cy. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα επανέλθει με ανακοίνωση ευθύς μόλις προκύψουν νεότερες πληροφορίες.
Περισσότερες Ειδήσεις..
(Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2015)

© 2006 - 2015 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου