English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕΕπίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στο Μαρόκο, 23.10.14
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Μαρόκου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ραμπάτ, κατόπιν πρόσκλησης του Μαροκινού ομολόγου του Πρέσβη κ. Nasser Bourita. Κατά τις διαβουλεύσεις συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, υπό το φως της δράσης του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», τρόποι για την προώθηση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών, όπως και για τη συνεργασία Κύπρου-Μαρόκου στα πλαίσια διεθνών οργανισμών. Συνέχεια..

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Αλγερία, 22.10.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο και μεταβαίνει σήμερα στην Αλγερία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αλγέρι, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Ramtane Lamamra με τον οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Abdelmalek Sellal, ενώ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Youcef Yousfi, την Υπουργό Τουρισμού κα Nouria Yamina Zerhouni, και τον Υπουργό Εμπορίου κ. Amara Benyounes. Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014.

Ανακοινωθέν τύπου, 21.10.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Strengthening the Rule of Law Compliant Criminal Justice Responses to Terrorism». Το Σεμινάριο πραγματοποιείται στη Λευκωσία στις 22-23 Οκτωβρίου 2014, με τη συμμετοχή λειτουργών της δημόσιας υπηρεσίας και πρεσβειών διαπιστευμένων στην Κύπρο. Το σεμινάριο θα προσφωνήσει ο Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Παντιάς Ηλιάδης. Kατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα γίνουν διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές από το εξωτερικό και θα εξεταστούν τρόποι προς ενίσχυση του κράτους δικαίου στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση πιθανών τρομοκρατικών απειλών.

Συνάντηση Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών με Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εξωτερικών Γαλλίας, 21.10.14
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων είχε σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας με το Γάλλο ομόλογό του κ. Christian Masset. Κατά τη συνάντηση έγινε ευρεία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και μελετήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσή τους, σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη με το Γάλλο ομόλογό του κ. Laurent Fabius. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, θέμα για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της χώρας του για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της. Ο κ. Masset εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Γαλλίας για τη δημιουργία έντασης και υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και πρόσθεσε πως η Γαλλία έδωσε το μήνυμα αυτό στην Τουρκία. Οι κύριοι Ζήνων και Masset συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα την κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 20.10.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συζήτησης για το ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία ως αποτέλεσμα της δράσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι όσοι προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούν ταυτόχρονα να επιδιώκουν την εκπλήρωση δικής του εθνικής ατζέντας, η οποία, μάλιστα, να στρέφεται εναντία στα συμφέροντα άλλων μελών του Συνασπισμού. Αφού εξήρε την ηρωική αντίσταση των Κούρδων στο Κομπανί και κάλεσε τους ομολόγους του να μην αφήσουν την πόλη-σύμβολο να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, στηλίτευσε το ρόλο της Τουρκίας για την ενίσχυση και τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, 20.10.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Μεταξύ άλλων, το ΣΕΥ απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την εξάπλωση του ιού Έμπολα, η δράση για αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, η κατάσταση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στο πλαίσιο συζήτησης για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση της Αιγύπτου για επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για χρήση της Κύπρου ως χώρο συγκέντρωσης όλων των αγαθών που έχουν ως προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, και τα οποία, εφόσον ελέγχονται να μεταφέρονται στο λιμάνι της Γάζας για να διοχετεύονται στους κατοίκους της. Συνέχεια..

Επίσκεψη Εργασίας Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών σε Παρίσι και Μαρόκο, 20.10.14
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας σε Παρίσι, για διμερείς διαβουλεύσεις, και στο Βασίλειο του Μαρόκου για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου-Μαρόκου. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο κ. Ζήνων θα έχει συνάντηση, στις 21 Οκτωβρίου, με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Christian Masset, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας και θα ενημερώσει για τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ακολούθως, στις 22 Οκτωβρίου ο κ. Ζήνων θα μεταβεί στο Βασίλειο του Μαρόκου για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου πολιτικών διαβουλεύσεων Κύπρου-Μαρόκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του Μαρόκου, Nasser Bourita. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων θα συζητηθούν θέματα διμερών σχέσεων, ενεργειακή συνεργασία, η κατάσταση στη Λιβύη, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

O Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕE, 17.10.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου, για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΣΕΥ αναμένεται να βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις και ο συντονισμός των κρατών μελών σε σχέση με την εξάπλωση του ιού Έμπολα, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ στο πλαίσιο των δράσεων για αντιμετώπιση του ISIS, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Λιβύη στην παρουσία και του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κ. Bernandino Leon καθώς και η Ειρηνευτική Διαδικασία Μέσης Ανατολής. Για τα εν λόγω θέματα οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να υιοθετήσουν σχετικά Συμπεράσματα. Ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσει η Ιταλική Προεδρία προς τιμή της απερχόμενης Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Βαρόνης Catherine Ashton. Την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα Συμπεράσματα του Επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Oκτωβρίου η οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σχετικές δράσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Νέα Πρέσβης της Κύπρου στη Δανία, 17.10.14
Η Πρέσβης της Κύπρου στην Δανία κ. Μαρία Παπακυριακού επέδωσε στις 17 Οκτωβρίου 2014, στη διάρκεια επίσημης τελετής στα ανάκτορα του Fredensborg, τα διαπιστευτήρια της στην Α. Μ. Βασίλισσα της Δανίας Margrethe II. Ακολούθησε κατ ιδίαν συνάντηση της Βασίλισσας Margrethe II με τη νέα Πρέσβη, όπου επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Πρέσβης κ. Μαρία Παπακυριακού ενημέρωσε την Βασίλισσα Margrethe II για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανέλαβε, επίσης, πρόσκληση προς την Α.Μ. Βασίλισσα της Δανίας Margrethe II για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Από δικής της πλευράς, η Βασίλισσα διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς της στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σύντομα η επανένωση της Κύπρου.

Τηλεφωνική Επικοινωνία Υπουργού Εξωτερικών με τους Ομολόγους του της Ισπανίας και της Νέας Ζηλανδίας, 17.10.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, πραγματοποίησε αργά χθες, ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, κ. Jose Manuel Garcia Margallo, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, κ. Murray McCully. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την επιτυχή νίκη των δύο χωρών ως εκπρόσωποι της Δυτικής Ομάδας της Γενικής Συνέλευσης για τις δύο θέσεις αιρετών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι φανερό ότι τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τίμησαν με την ψήφο τους χώρες που με το παράδειγμα τους τιμούν τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη και νομιμοποιούνται να επιβλέπουν την τήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αποδοκιμάζοντας παράλληλα τους ταραξίες της διεθνούς έννομης τάξης. Γραπτά συγχαρητήρια μηνύματα θα αποσταλούν και στα υπόλοιπα νεοεκλεγέντα αιρετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στη Ραδιοφωνική Εκπομπή "Πρωινό Δρομολόγιο", Tρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, 14.10.14
Ερώτηση: Να ρωτήσουμε για την υπογραφή της χθεσινής συμφωνίας. Είναι μια συμφωνία την οποία ούτως ή άλλως θα υπογράφατε με την Αθήνα και την επισπεύσατε τώρα λόγω των εξελίξεων στην ΑΟΖ; Απάντηση: Ήταν μια συμφωνία που εκκρεμούσε και εκκρεμούσε εδώ και λίγο καιρό. Εκρίθη ότι αυτή τη στιγμή επιβάλλεται η υπογραφή της, στέλλει τα κατάλληλα μηνύματα, προσδιορίζει την αποφασιστικότητα των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με θέματα ΑΟΖ, αλλά τη διεκδίκηση δικαιωμάτων όσον αφορά τη θαλάσσια περιοχή. Είναι ένα από τα μηνύματα που στέλλει η επιλογή αυτής της στιγμής για την υπογραφή της συμφωνίας Συνέχεια..

Επίσκεψη Εργασίας Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη, 14.10.14
Στις 12 Οκτωβρίου 2014 ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. O κ. Ζήνων συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ασίας και Ωκεανίας Ebrahim Rahimpour, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Αραβικές και Αφρικανικές Υποθέσεις Amir Abdollahian και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρώπη και Αμερική Majid Takhtravanchi. Επίσης, έγινε δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Δρ. Mohammad Javad Zarif. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ζήνων έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ιράν και συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, με έμφαση την κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Επίσης, συζητήθηκε η πορεία των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Γενικός Διευθυντής Πρέσβυς κ. Ζήνων, ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ανακοίνωση για διεξαγωγή Προφορικής Εξέτασης για πλήρωση κενής θέσης λειτουργού/συνεργάτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 14.10.14
Σε συνέχεια της γνωστοποίησης του Υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ. 4779 και ημερομηνία 20.6.2014, με τον Αριθμό 291 και υπό τον τίτλο «Πρόσληψη ενός λειτουργού/συνεργάτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ειδικού γραπτού διαγωνισμού, οι επιτυχόντες προσκαλούνται σε προφορική εξέταση ενώπιον εξεταστικής επιτροπής υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών το διήμερο 6 και 7 Νοεμβρίου 2014. Προσωπικές, συστημένες, επιστολές στην οποία αναγράφεται η ακριβής ώρα που πρέπει να προσέλθει έκαστος υποψήφιος, έχουν αποσταλεί χθες σε όλους του επιτυχόντες υποψηφίους. Περαιτέρω, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατοχή των απαιτούμενων προσόντων όπως αυτά καθορίστηκαν στην προκήρυξη της θέσης, οι επιτυχόντες που έχουν προσκληθεί στην προφορική εξέταση παρακαλούνται όπως έχουν μαζί σας τα αυθεντικά πιστοποιητικά/βεβαιώσεις ή πιστά αντίγραφα αυτών για σκοπούς επαλήθευσης. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 22651217.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ε. Βενιζέλο, Αθήνα, 13.10.14
Στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, είχε σήμερα το πρωί, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Επίκεντρο της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν, υπήρξε ο περαιτέρω συντονισμός των ενεργειών και δράσεων Κύπρου-Ελλάδας, για αντιμετώπιση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, υπέγραψαν Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας για Συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης. Η Συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων αρμοδίων αρχών, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μέσα στις περιοχές Έρευνας και Διάσωσης των δύο Κρατών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 και των Παραρτημάτων της και της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα του 1974 και των πρωτοκόλλων της. Η Συμφωνία προβλέπει περαιτέρω, μεταξύ άλλων, το συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από τα αρμόδια κέντρα των δύο Κρατών, την ανταλλαγή πληροφοριών, και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας στα θέματα ενέργειας και θαλάσσιας πολιτικής. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 13.10.14
Υπογράφηκε σήμερα, 13 Οκτωβρίου 2014, στην Αθήνα, από τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, η Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με τη Συνεργασία τους στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης. Η Συμφωνία επιβεβαιώνει την εξαιρετική σχέση μεταξύ των δύο κρατών και προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων αρμοδίων αρχών σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μέσα στις Περιοχές Έρευνας και Διάσωσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 και των Παραρτημάτων αυτής και της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα του 1974 και των Πρωτοκόλλων της. Συνέχεια..

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, 11.10.14
Επαναλαμβάνω την έκκληση μου προς τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και σε πνεύμα ενότητας την παρούσα σοβαρή Τουρκική πρόκληση. Η προσπάθεια εισαγωγής ζιζανίων στις σχέσεις της Κύπρου με ξένες χώρες , ο κάθε ένας αναλόγως των δικών του ιδεολογικών προτιμήσεων τελικά πολύ λίγη ζημιά προκαλεί στην Κυβέρνηση 'η την Αντιπολίτευση αλλά πολύ μεγαλύτερη στην Κύπρο την ίδια. Από τις δημόσιες αντιδράσεις Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε. αντί να συγκρατούμε το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακή Δημοκρατία να προβαίνει σε έρευνες και στη συνέχεια σε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της και καλούν σε αποφυγή προκλήσεων από εκείνους που πασιφανώς τις προκαλούν, προχωρούμε να δώσουμε διαφορετικές ερμηνείες στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιχειρούμε να τις βαθμολογούμε ανάλογα. Συνέχεια..

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, 10.10.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας. Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ελλάδας. Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Βενιζέλος. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Επίσκεψη Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών στο Ιράν, 10.10.14
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για διεξαγωγή διμερών πολιτικών διαβουλεύσεων. Στις 12 Οκτωβρίου ο κ. Ζήνων θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ασίας και Ωκεανίας Ebrahim Rahimpour, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Αραβικές και Αφρικανικές Υποθέσεις Amir Abdollahian και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρώπη και Αμερική Majid Takhtravanchi. Θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Δρ. Mohammad Javad Zarif. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ζήνων θα γίνει ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ιράν και θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα, με έμφαση την κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Επίσης, θα συζητηθεί η πορεία των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Ειδικού Γραπτού Διαγωνισμού για πλήρωση κενής θέσης λειτουργού/συνεργάτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 10.10.14
Σε συνέχεια της γνωστοποίησης του Υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ. 4779 και ημερομηνία 20.6.2014, με τον Αριθμό 291 και υπό τον τίτλο «Πρόσληψη ενός λειτουργού/συνεργάτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί τα αποτελέσματα του Ειδικού Γραπτού Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 2. Η αποκάλυψη των ονομάτων από τα εξεταστικά τετράδια των υποψηφίων έλαβε χώρα σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2014, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας βαθμολόγησης όλων των θεμάτων από την εξεταστική επιτροπή. Η διαδικασία αποκάλυψης των ονομάτων έγινε παρουσία ανεξάρτητών λειτουργών και παρατηρητών για σκοπούς εγκυρότητας και ακεραιότητας της διαδικασίας αποκάλυψης και καταχώρισης της βαθμολογίας των υποψηφίων στον σχετικό πίνακα αποτελεσμάτων. Συνέχεια..

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, 06.10.14
«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξέλιξη ως ιδιαίτερα σοβαρή. Ίσως τη σοβαρότερη από την εποχή που καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και διαχώρισε σε οικόπεδα το νότιο μέρος αυτής της Οικονομικής Ζώνης και προχώρησε σε συμβόλαια με εταιρείες. Επί του παρόντος και τουλάχιστον μέχρι την ημέρα κατά την οποία έχει καθοριστεί η οδηγία προς τους ναυτιλλομένους – η οποία για μας ασφαλώς θεωρείται ως παράνομη-, θεωρείται σαν προειδοποίηση. Έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και λειτουργών του Υπουργείου Ενέργειας και έχουμε συμφωνήσει και ετοιμάσει μια σειρά διπλωματικών ενεργειών, καθώς επίσης και μια σειρά δράσεων και αντιδράσεων, τα οποία θα θέσουμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα επιλεγούν και αποφασιστούν ποιες θα είναι οι διπλωματικές ενέργειες και ποια θα είναι τα μέτρα αντιδράσεων, στα οποία η πλευρά μας θα προβεί. Συνέχεια..


Περισσότερες Ειδήσεις...


(Τελευταία Ενημέρωση: 24/10/2014)

© 2006 - 2014 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου