English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, 26.05.16
Πρέπει να επαναλάβουμε τις συναντήσεις για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, αλλά επειδή διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη όφειλαν να μην προβαίνουν σε πρόχειρες και αβίαστες κινήσεις που χαλούν το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέες εξηγήσεις δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάλαβαν πού είναι το πρόβλημα. Το να οργανώσει ο κ. Erdogan, ως ηγέτης της φιλοξενούσας χώρας, ένα δείπνο στο οποίο προσκαλούνται πέραν των αρχηγών κρατών και άλλοι προσκεκλημένοι της τουρκικής κοινωνίας είναι ένα θέμα. Συνέχεια..

Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 18.05.16
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο πρώτος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος διεξάγεται εν συνεχεία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Απρίλιο του 2014. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, συζήτησε με τον Εμιρατινό Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ahmad Abed Al Rahman Al Jarman, τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές ενδυνάμωσής του, θέματα ενέργειας, τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία, το Ιράκ, και την Υεμένη, ενώ ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Συζητήθηκαν επίσης θέματα προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο και εμπορικών/επιχειρηματικών δυνατοτήτων που παρέχονται στα ΗΑΕ. Ως γνωστόν, η Εμιρατινή εταιρεία DP World έχει αναλάβει δύο σημαντικούς τομείς διαχείρισης στο λιμάνι της Λεμεσού.

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών στην Ρουμανία και συμμετοχή στην 126η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, 16.05.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για την Ρουμανία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα έχει αύριο, 17 Μαΐου 2016, συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Ρουμάνο ομόλογο του κ. Lazăr Comănescu. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των κ.κ. Κασουλίδη και Comănescu θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Κύπρου-Ρουμανίας, το κυπριακό πρόβλημα, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, καθώς και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για το 10ο Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής, Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Συνεργασίας. Συνέχεια..

Πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών, Αθήνα, 11 Μαΐου, 2016

Πατήστε εδώ για το Κοινό Ανακοινωθέν..

Τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών, 11.05.16
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών. Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών κρατών για θεσμοθέτηση τριμερούς πλαισίου διαβουλεύσεων και συνεργασίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Ελλάδας, Πρέσβυς, Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Λιβάνου, Πρέσβυς, Charbel Wehbi. Υπενθυμίζεται ότι, Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν τριμερή σχήματα διαβουλεύσεων και συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Βασίλειο της Ιορδανίας. Tα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στρατιωτικής συνεργασίας, ναυτιλίας, γεωργίας, διαχείρισης περιβάλλοντος και υδάτων και ενέργειας. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε όπως εντός του τρέχοντος έτους πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών για εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου.

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, 05.05.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις, απαντώντας σε επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσω -όπως ξεκαθάρισα και σε κάποιες άλλες εκπομπές- τι είπα με τον Τούρκο δημοσιογράφο. Και θέλω να καταλάβετε ότι αυτή είναι η απομαγνητοφώνηση από τον Λειτουργό του ΓΤΠ που ήταν παρών στη συνέντευξη, και ο οποίος στη συνέχεια ετοίμασε το transcript. Και το transcript λέει καθαρά: Με ρωτά: “If one day the airport is open for use, do you wish to fly to Turkey from Ercan?” Εάν κάποια μέρα. Και απαντώ: «Πράγματι, υποφέρω χρησιμοποιώντας τις σημερινές πτήσεις για Βρυξέλλες, για παράδειγμα όπου πάω κάθε μήνα, και εύχομαι να έρθει η μέρα που θα έχουμε λύση για να μπορώ να ταξιδεύω από την Τύμπου, από όπου, όπως καταλαβαίνω, είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο από οποιαδήποτε άλλη λύση». Ξεκάθαρα αφορούσε τη μετά τη λύση του Κυπριακού περίοδο. Ο κ. Παπαδόπουλος με παραπέμπει στον Φιλελεύθερο και αλλού. Συνέχεια..

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών Νορβηγίας στην Κύπρο, 05.05.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί, αύριο 6 Μαΐου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας κ. Børge Brende, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του στην Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Νορβηγίας. Ο κ. Brende θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη σχετικά με το θέμα των θεωρήσεων της ΕΕ με την Τουρκία, 04.05.16
Η Κύπρος έχει ως γνώμονα, υπεύθυνα και σοβαρά, να επιμείνει στην εφαρμογή των 72 οροδεικτών και την εκπλήρωση των προνοιών του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία και επιφυλάσσει την οποιαδήποτε στάση της επί του θέματος αυτού μέχρις ότου δει να εκπληρούνται και οι 72 οροδείκτες, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «επειδή λέγονται πολλά για το θέμα των θεωρήσεων της ΕΕ με την Τουρκία και ιδιαίτερα από κάποιους το θέμα αναγορεύεται από θέμα θεωρήσεων σε θέμα λύσης του Κυπριακού θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής: Συνέχεια..

Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας, 01.02.16
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου o Υπουργός Εξωτερικών εξουσιοδοτήθηκε όπως, σε συνεργασία με τους Υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καταρτίσει την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με περίοδο ισχύος πέντε ετών και ημερομηνία έναρξης της ισχύος της τον Ιανουάριο του 2017. H ραγδαία μεταβολή του διεθνούς στρατηγικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος έχει επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. H Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια σε προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας για την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων και όλων των Κυπρίων πολιτών. Συνέχεια..

BASIN BÜLTENİ - Ulusal Güvenlik Stratejisi, 01.02.16

Περισσότερες Ειδήσεις..

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/5/2016)

© 2006 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου