English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση της Μεσογειακής Ομάδας “Med Group”, 17.04.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση της Μεσογειακής Ομάδας (Med Group), που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας τη 16η Απριλίου 2014. Η Μεσογειακή Ομάδα συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κασουλίδη και αποτελεί μια άτυπη ομάδα διαβούλευσης και συντονισμού των επτά μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ (Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα). Η πρώτη συνάντηση του “Med Group” πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο υπό την προεδρία του κ. Κασουλίδη, ενώ η Ισπανία φιλοξένησε τη δεύτερη Υπουργική συνάντηση στο Αλικάντε, υπό την Προεδρία του Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών, κ. José Manuel García-Margallo. Συνέχεια..

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 17.04.14
Η Κύπρος αποδοκιμάζει τις συνεχιζόμενες θηριωδίες που λαμβάνουν χώρα στη Συρία, ως αποτέλεσμα του τριετούς εμφύλιου πολέμου και καταδικάζει απερίφραστα τις άγριες επιθέσεις εξτρεμιστικών ομάδων, όπως τα πρόσφατα περιστατικά βίας στη συριακή πόλη Kessab, που οδήγησαν στον αναγκαστικό εκτοπισμό εκατοντάδων οικογενειών Αρμενίων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουμε την βαθειά ανησυχία μας για το μέλλον των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, ιδιαίτερα για τη χριστιανική κοινότητα, που στοχοποιείται αποκλειστικά και μόνο λόγω των θρησκευτικών της πεποιθήσεων. Η Κύπρος καλεί όλες τις πλευρές στη Συρία να σταματήσουν κάθε πράξη βίας και να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή του Ανακοινωθέντος της Γενεύης της 30ης Ιουνίου 2012, που θα οδηγήσει σε μια πραγματική πολιτική μετάβαση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Συρίας, δίδοντάς τους τη δυνατότητα να καθορίσουν το μέλλον τους ανεξάρτητα και δημοκρατικά. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ασκήσει την επιρροή της προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το δράμα του Συριακού λαού να λάβει τέλος.

Ο Πρέσβης κ. Κακουρής επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας, 16.04.14
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, 15 Απριλίου 2014, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Ρίγα, ο Πρέσβης της Κύπρου με έδρα τη Στοκχόλμη κ. Ανδρέας Σ. Κακουρής επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας κ. Andris Berzins. Σε συνάντηση που ακολούθησε, ο Λετονός Πρόεδρος και ο Πρέσβης Κακουρής αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Λετονίας και συζήτησαν επίκαιρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κύπριος Πρέσβης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Bηrziςπ για τις εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και την πρόοδο στον τομέα της οικονομίας της Κύπρου.

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 15.04.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις ήταν η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, τώρα είναι η στιγμή που η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για ουσιαστική αποκλιμάκωση της κρίσης. Σημαντικό ‘όπλο’ που έχουμε στα χέρια μας προς επίτευξη αυτού του στόχου, πρόσθεσε, είναι η συνάντηση της Γενεύης με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ. Εκεί πρέπει να στρέψουμε όλες τις προσπάθειες μας ως ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός. Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων της νέας Πρέσβη της Κύπρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, 15.04.14
Η Πρέσβης της Κύπρου, με έδρα το Βουκουρέστι, κα Καλλιόπη Αβραάμ επέδωσε στις 9 Απριλίου 2014 τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κ. Nicolae Timofti, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην πόλη Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Κατά την ιδιαίτερη συνομιλία που ακολούθησε μετά την τελετή μεταξύ του κ. Timofti και της κας Αβραάμ, έγινε αναφορά στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις, τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών σε διαφόρους τομείς καθώς και στο Κυπριακό. Επίσης, εθίγη η ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με την υπογραφή στο σύντομο μέλλον της Συμφωνίας Σύνδεσης και Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της ΕΕ. Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων για τους Μολδαβούς υπηκόους που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΕΕ και της Μολδαβίας και θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στην Υπουργική Συνάντηση του “Med Group”, 13.04.14
O Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί σήμερα για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη καθώς και διάφορες πτυχές γύρω από την κρίση στη Συρία. Τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου, ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου θα συμμετάσχει στην πρώτη άτυπη Υπουργική Συνάντηση της Μεσογειακής Ομάδας (Med Group), η οποία απαρτίζεται από τα επτά μεσογειακά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα). Οι Υπουργοί Εξωτερικών του “Med Group” θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην «Ένωση για τη Μεσόγειο», ζητήματα μετανάστευσης σε συνάρτηση και με τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τις εξελίξεις στις χώρες της Νότιας Γειτονίας με ιδιαίτερη έμφαση στη Λιβύη. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου.

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, 10.04.14
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Βερολίνο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Frank - Walter Steinmeier, και εντασσόταν στο πλαίσιο προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο τον προσεχή Μάιο. Κατά την παρουσία του στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογο του κ. Steinmeir, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή Εξωτερικής Πολιτικής και Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στην Καγκελαρία δρ Christoph Heusgen και τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Καγκελαρία δρ Nikolaus Meyer-Landrut. Συνέχεια..

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, 08.04.14
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, συναντήθηκε σήμερα με το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας κ. Štefan Füle, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο τελευταίος στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ανατολική Γειτονία της ΕΕ και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται με την εν εξελίξει διαδικασία συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα.

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, 07.04.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για το Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανία τον προσεχή Μάιο. Κατά την εκεί του παρουσία, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Frank - Walter Steinmeir, με τον οποίο θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, τις εξελίξεις σχετικά με την Ανατολική Εταιρική Σχέση και την κατάσταση στη Νότια Γειτονία, θέματα Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Συνέχεια..

Ο Πρέσβης της Κύπρου με έδρα τη Μόσχα επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Υπουργό Επικρατείας της Δημοκρατίας του Καζακστάν, 07.04.14
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2014, στο Προεδρικό Μέγαρο της Aστάνα, ο Πρέσβης της Κύπρου με έδρα την Μόσχα, κ. Γεώργιος Κασουλίδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Υπουργό Επικρατείας της Δημοκρατίας του Καζακστάν κ. Adilbek Dzhaksybekov. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Κασουλίδης, μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο του Καζακστάν κ. Nursultan Nazarbayev, καθώς και την επιθυμία του για περαιτέρω σύσφιξη των εξαίρετων σχέσεων Κύπρου με Καζακστάν. Σε ιδιαίτερη συνάντηση που ακολούθησε, ο Κύπριος Πρέσβης ενημέρωσε επισταμένα τον κ. Dzhaksybekov για τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχαρίστησε για θέση αρχών που ακολουθεί πιστά το Καζακστάν. Επίσης ενημέρωσε για τις επίμονες προσπάθειες που ήδη έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 06.04.14
Ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (GYMNICH), στις οποίες εκπροσώπησε την Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Κατά την πρωινή συνεδρία συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ κρατών, Τουρκίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου και ΠΓΔΜ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ουκρανία και στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να ανταλλάσουν απόψεις αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων επικράτησε η αντίληψη ότι τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία πρέπει να διατηρηθούν. Συνέχεια..

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GYMNICH), 03.04.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί αύριο για την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich), που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 4-5 Απριλίου. Κατά τις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις γύρω από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη, με έμφαση στην αξιολόγηση της κατάστασης σε Ουκρανία και Συρία αντίστοιχα. Την πρώτη ημέρα των εργασιών η συζήτηση θα διεξαχθεί παρουσία του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή κ. Elmar Brok ενώ το Σάββατο έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, σε κοινό πρόγευμα εργασίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Εσθονό ομόλογό του κ. Urmas Paet. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο 5 Απριλίου.

Επίδοση Διαπιστευτηρίων στο Βασιλιά της Νορβηγίας, 03.04.14
Ο Πρέσβης Ανδρέας Σ. Κακουρής, σε κατ’ ιδίαν επίσημη ακρόαση στις 3 Απριλίου 2014, επέδωσε τα Διαπιστευτήριά του στην Α.Μ. Βασιλιά Harald V της Νορβηγίας, ως ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα, με έδρα τη Σουηδία. Ο Πρέσβης συνεχάρη τον Βασιλιά για τη 200ετή επέτειο του Νορβηγικού συντάγματος που εορτάζεται φέτος στη χώρα και προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Νορβηγίας και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Πρέσβης προέβη, επίσης, σε σύντομη ενημέρωση αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας.

Συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, 02.04.14
Υπογράφτηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία (ΚΙΕΜΔ). Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα δύο μέρη αφορά στην ανάθεση από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΚΙΕΜΔ της διενέργειας των γενετικών εξετάσεων που αφορούν στις ανάγκες του προγράμματος εκταφών στις ελεύθερες περιοχές, που γίνονται εκτός του πλαισίου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και άλλες ανάγκες που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις του γραφείου του Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ για τυποποίηση γενετικού υλικού, στα πλαίσια του προγράμματος της ΔΕΑ. Συνέχεια..

Περισσότερες Ειδήσεις...
(Τελευταία Ενημέρωση: 17/4/2014)

© 2006 - 2014 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου