English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κοπεγχάγη, 8.2.2016
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποίησε στις 8 Φεβρουαρίου 2016, επίσκεψη εργασίας στη Κοπεγχάγη όπου είχε διαβουλεύσεις με τον Δανό ομόλογό του, Μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ulrik Vestergaard Knudsen. Κατά τις διαβουλεύσεις, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Δανίας, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και το μέλλον της ΕΕ, θέματα Ρωσίας και Ουκρανίας, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, το θέμα της τρομοκρατίας, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και η οικονομία της Κύπρου. Ο κ. Ζήνων προέβη, επίσης, σε ενημέρωση για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Ο Γενικός Διευθυντή είχε, επίσης, συνάντηση με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού της Δανίας Πρέσβη κ. Michael Starbaek, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας, καθώς και το Κυπριακό.

Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου o Υπουργός Εξωτερικών εξουσιοδοτήθηκε όπως, σε συνεργασία με τους Υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καταρτίσει την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με περίοδο ισχύος πέντε ετών και ημερομηνία έναρξης της ισχύος της τον Ιανουάριο του 2017. H ραγδαία μεταβολή του διεθνούς στρατηγικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος έχει επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. H Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια σε προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας για την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων και όλων των Κυπρίων πολιτών. Συνέχεια..

BASIN BÜLTENİ - Ulusal Güvenlik Stratejisi

Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών ΣτΕ
Χορηγίες κατά την Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις 22 Νοεμβρίου 2016 μέχρι τις 19 Μαΐου 2017. Κατά τον χρόνο της Προεδρία μας, θα πραγματοποιηθούν στην Λευκωσία και το Στρασβούργο, σειρά συνεδριών, συναντήσεων, σεμιναρίων και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων υψηλού πολιτικού και τεχνοκρατικού επιπέδου. Στις συνεδρίες αυτές συμπεριλαμβάνεται η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τις διάφορες δραστηριότητες διοργανώνει η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, και η συναρμόδια σε κάθε περίπτωση Υπηρεσία, Υπουργείο ή Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις διάφορες δραστηριότητες αναμένεται ότι θα συμμετέχουν πλέον των 1.500 αξιωματούχων των 47 κρατών μελών και της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προσκαλούνται ενδιαφερόμενοι φορείς, εταιρείες, οργανισμοί, ιδρύματα, κλπ, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την παραχώρηση χορηγίας, στην Κυπριακή Προεδρία. Η αναφερόμενη χορηγία γίνεται χωρίς καμίας μορφής απαίτηση ανταπόδοσης ή διεκδίκηση ανταλλάγματος ή άλλης αντιπαροχής, εκτός όσων αναφέρονται στο συνημμένο επεξηγηματικό σημείωμα υπό το κεφάλαιο με τον τίτλο «Δικαιώματα Χορηγών». Συνέχεια..

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Συνέδριο Δωρητών στο Λονδίνο, 04.02.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συνέδριο Δωρητών “Supporting Syria and the Region” που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου στο Lancaster House στο Λονδίνο. Το Συνέδριο Δωρητών, που συνδιοργανώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κουβέιτ, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τον ΟΗΕ, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση των 13.5 εκατομμυρίων Σύριων εκτοπισμένων και 4.39 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που διαμένουν σε γειτονικές χώρες και την εξασφάλιση χρηματικών δεσμεύσεων για κάλυψη της πληθώρας των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία. Συνέχεια..

Ταξιδιωτική Οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών για την ασφάλεια των ταξιδιωτών σχετικά με την επιδημία από τον ιό Ζίκα, 03.02.16
Συνιστάται προσοχή
Με τα σημερινά δεδομένα, τα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν ή διαμένουν σε χώρες που ενδημεί η νόσος, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στο Συνέδριο Δωρητών “Supporting Syria and the Region”, στο Λονδίνο, 02.02.16
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει αύριο στο Λονδίνο, όπου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συνέδριο Δωρητών “Supporting Syria and the Region” που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στο Lancaster House. Το Συνέδριο Δωρητών, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κουβέιτ, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τον ΟΗΕ, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση των 13.5 εκατομμυρίων Σύριων εκτοπισμένων και 4.39 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που διαμένουν σε γειτονικές χώρες και την εξασφάλιση χρηματικών δεσμεύσεων για κάλυψη της πληθώρας των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία. Συνέχεια..

Η νέα Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Φίτζι επέδωσε τα διαπιστευτήριά της, 02.02.16
Η Πρέσβης κα Ιωάννα Μαλλιώτη επέδωσε στις 28 Ιανουαρίου 2016 τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Φίτζι Major General (Ret’d) Jioji Konousi Konrote, ως νέα Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Δημοκρατία των Φίτζι, με έδρα την Καμπέρα, Αυστραλία. Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, η Ύπατη Αρμοστής κα Μαλλιώτη σε συνομιλία με τον Πρόεδρο Konrote τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχαρίστησε για την στάση αρχών που τηρεί η Δημοκρατία των Φίτζι επί του θέματος. Διαβίβασε επίσης τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Κατά την συνομιλία διατυπώθηκε η επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Πρόεδρος Konrote διαβίβασε τις ευχές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου και εξέφρασε την ευχή όπως οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού έχουν σύντομα αίσια κατάληξη.

Ανανέωση θητείας της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, 28.01.16
Κατά τη σημερινή επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ουρουγουάης, Πρέσβη Elbio Rosselli, υιοθετήθηκε ομόφωνα το ψήφισμα με αριθμό S/2263/2016 που ανανεώνει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, UNFICYP, για ακόμη έξι μήνες, μέχρι 31 Ιουλίου 2016. Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, οι Αντιπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβαν τον λόγο για επεξήγηση της ψήφου τους. Συνέχεια..

Ταξιδιωτική Οδηγία για την Τουρκία, 28.01.16
Υπό το φως της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα μετά τις πρόσφατές τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις αλλά και σε συνάρτηση με τα βίαια επεισόδια που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, το Υπ. Εξωτερικών συμβουλεύει όλους τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την χώρα, όπως αποφύγουν να ταξιδεύουν σε ορισμένες περιοχές αν δεν είναι αναγκαίο. Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται όπως αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και τις μαζικές συγκεντρώσεις. Επίσης ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για την τρέχουσα κατάσταση από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (κυρίως από το διαδίκτυο) και να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας των τουρκικών Αρχών. Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στην πλατεία Sultanahmet της Κωνσταντινούπολης (12 Ιανουαρίου 2016) και στην Άγκυρα (10 Οκτωβρίου 2015) αλλά και τις συχνές διαδηλώσεις σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και είναι αδύνατον να διασφαλιστεί ότι η ισχύουσα κατάσταση δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών που επισκέπτονται τη χώρα. Συνέχεια..

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις τρομοκρατικές πράξεις στο βόρειο Καμερούν, 27.01.16
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει έντονα τις νέες αποτρόπαιες τρομοκρατικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν σε αγορά του βόρειου Καμερούν, την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αθώων πολιτών. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κυβέρνηση και τον λαό του Καμερούν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, διαβιβάζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και επαναβεβαιώνει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της.

Επίδοση διαπιστευτηρίων του νέου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας στις Μαλδίβες, 26.01.16
Στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Μάλε, πρωτεύουσα των Μαλδίβων Νήσων, ο κ. Δημήτριος Α. Θεοφυλάκτου επέδωσε την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας κ. Abdulla Yameen Abdul Gayoom, ως νέος Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έδρα το Νέο Δελχί. Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο Ύπατος Αρμοστής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Μαλδίβων, στην παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών κας Dunya Maumoon και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Mohamed Naseer. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η επισφαλής κατάσταση στις Μαλδίβες, που απασχολεί επίσης την Κοινοπολιτεία, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μικρών κρατών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Συνέχεια..

Ο Πρέσβυς της Κύπρου στη Δημοκρατία της Τσεχίας επέδωσε τα διαπιστευτήρια του, 26.01.16
Ο κ. Νέαρχος Παλάς, Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας με έδρα την Μπρατισλάβα, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στης Τσεχίας κ. Miloš Zeman, ως ο νέος Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα αυτή. Μετά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο κ. Παλάς έγινε δεκτός σε ακρόαση από τον Πρόεδρο Zeman. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας επέδειξε ενδιαφέρον και ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Κατά την συνομιλία έγινε αναφορά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Τσεχίας καθώς και στη μεταναστευτική κρίση και στο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στη περιοχή. Εκφράσθηκε δε, εκατέρωθεν η επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Κορέα επέδωσε τα διαπιστευτήριά του, 25.01.16
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Κορέας κ. Άγις Λοΐζου επέδωσε την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της χώρας, κα Park Geun-hye. Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Δημοκρατία της Κορέας, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Η Πρόεδρος της χώρας αναφέρθηκε επίσης στις εξαίρετες σχέσεις των δύο κρατών και διαβεβαίωσε για την επιθυμία της Κυβέρνησής της για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών. Κατά την παρουσία του στη Σεούλ, ο Πρέσβης συναντήθηκε με αριθμό αξιωματούχων με τους οποίους είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να συζητήσει τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κορέας.

Διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις Κύπρου-Ελλάδας σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών, 22.01.16
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις Κύπρου-Ελλάδας σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την τρέχουσα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και αντηλλάγησαν απόψεις και εκτιμήσεις για τους τρόπους συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των δύο Υπουργείων. Κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών συζητήθηκαν οι υφιστάμενες τριμερείς συνεργασίες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και η δρομολογούμενη τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας. Συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, ειδικότερα ο Λίβανος, η Συρία, το προσφυγικό/μεταναστευτικό όπως επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θέματα ενέργειας. Ο κ. Ζήνων θα ολοκληρώσει τις επαφές του στην Αθήνα με συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβυ, Γ. Γεννηματά.

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών με Άραβες Πρέσβεις, 22.01.15
Στο πλαίσιο συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών με τους πρέσβεις των αραβικών κρατών με έδρα την Κύπρο με την ευκαιρία του νέου έτους, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τονίστηκε η σημασία που αποδίδεται στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του φίλου Αραβικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ.Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τον Αραβικό κόσμο, επισημαίνοντας τη σημασία που αποδίδουμε στην ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Παλαιστινιακό. Επανάλαβε τις ξεκάθαρες θέσεις αρχών της Κύπρου όσον αφορά την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της λύσης δύο κρατών, που να διαβιούν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και αμοιβαίας αναγνώρισης. Επίσης, επανέλαβε τη διαχρονική υποστήριξη της Κύπρου για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους.

Επίσκεψη Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, 21.01.16
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων Κύπρου-Ελλάδας. Σήμερα, ο κ. Ζήνων έγινε δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο συζητήθηκαν η προετοιμασία της εγκαθίδρυσης τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, η επικείμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, τρόποι στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας και περιφερειακά θέματα με έμφαση την κατάσταση στην Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των όσων έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα. Αύριο, ο κ. Ζήνων θα πραγματοποιήσει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβη κ. Δ. Παρασκευόπουλο και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβη κ. Γ. Γεννηματά.

Yπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Ισπανίας, για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, 21.01.16
Πραγματοποιήθηκε στις 19.01.2016 στην Μαδρίτη, στην έδρα του ισπανικού Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών, η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Ισπανίας, για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Την συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρέσβης κ. Αντώνης Τουμαζής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, τόνισε την σημασία που κατέχει η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, ευχόμενος να ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον. Από πλευράς του , ο Υφυπουργός Άμυνας-Διευθυντής του ισπανικού Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών κ. Félix Sanz Roldán, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους του Βασιλείου της Ισπανίας, τόνισε με τη σειρά του την σημασία της και υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και την Ισπανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των όρων της Συμφωνίας.

Πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015, 20.01.16
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων η τελετή λήξης του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015. Το εν λόγω εθνικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη CYINDEP (Παγκύπρια Πλατφόρμα Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Ανάπτυξη) υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ζήνων, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που συμμετείχαν για την καθοριστική συμβολή τους, υπογράμμισε ότι επιθυμία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι η σημερινή τελετή λήξης να σηματοδοτήσει την αρχή μιας διαβούλευσης και μιας συνεργασίας που θα επιφέρει την επιθυμητή, έγκαιρη επίτευξη από την Κύπρο του στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεισφορά της χώρας μας στη βελτίωση και την ευημερία ενός αλληλοεξαρτώμενου κόσμου. Συνέχεια..

Ομιλία Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ Αλέξανδρου Ν. Ζήνων στην τελετή λήξης του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Ετος για την Ανάπτυξη 2015, Λευκωσία, 20.01.16
Μετά από ένα χρόνο ποικίλων εκδηλώσεων, συντονιστής των οποίων ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών, κηρύττουμε σήμερα τη λήξη του εθνικού μας προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Ετος για την Ανάπτυξη. Όπως γνωρίζετε, το 2015 ανακηρύχθηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά Ευρωπαϊκό Ετος αφιερώθηκε σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, υπό το σύνθημα «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας». Οι τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται ο παγκόσμιος, κοινός στόχος, που ονομάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, και τα εφόδια που χρειάζονται για να επιτευχθεί, είναι διαφορετικά σε κάθε μέρος και για κάθε λαό. Συνέχεια..


Περισσότερες Ειδήσεις..

(Τελευταία Ενημέρωση: 9/2/2016)

© 2006 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου