English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, 01.08.14
Tο Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι, η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αναχώρησε τα χαράματα, σήμερα, από τα ανοικτά της Λιβύης, μεταφέροντας, με ασφάλεια, δώδεκα Κύπριους πολίτες και τη σύζυγο ενός από αυτούς, μη ευρωπαία πολίτη. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες της φρεγάτας, βρίσκεται και το προσωπικό της Πρεσβείας. Όπως ανακοινώθηκε, ήδη, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Τρίπολη αναστέλλει τη λειτουργία της, λόγω της ραγδαίως επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. Η φρεγάτα αναμένεται να φτάσει αύριο το πρωί, 2 Αυγούστου, στον Πειραιά. Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη, για την βοήθεια που προσέφεραν στους Κύπριους υπηκόους, κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ουκρανία, 31.07.14
Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία και της συζήτησης του θέματος στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία τήρησε μια συνεπή και υπεύθυνη στάση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και διατήρησης ανοικτών καναλιών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι η πολιτική κυρώσεων θα πρέπει να χρησιμοποιείται λελογισμένα και με φειδώ. Η Κύπρος υποστήριξε κατ' επανάληψη ότι κανένα περιοριστικό μέτρο δεν πρέπει να αποβαίνει κατά ουσιαστικό τρόπο εις βάρος της οικονομίας ενός κράτους μέλους και κυρίως εις βάρος ενός κράτους μέλους που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης. Συνέχεια..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, 31.07.14
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Είναι καθιερωμένη η συνάντηση των Πρέσβεων που γίνεται κάθε χρόνο για να ανταλλάσσονται απόψεις και να ενημερώνονται οι Πρέσβεις για την πολιτική της Κύπρου, ακόμα και για θέματα πέραν των αρμοδιοτήτων που ενέχουν οι χώρες διαπίστευσής τους. Είναι καλό και πρέπει να έχουν μια σφαιρική ενημέρωση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε ενημέρωση για τα σημεία εκείνα που θεωρεί ότι χρειάζονται περαιτέρω ενημέρωση οι Πρέσβεις. Ασφαλώς για το Κυπριακό θα ενημερωθούν τόσο από εμένα όσο και από τον διαπραγματευτή τον κ. Μαυρογιάννη. Ο κ. Λακκοτρύπης τους έχει ήδη μιλήσει για τα θέματα ενέργειας αλλά και για τα θέματα των επενδύσεων και εμπορικών σχέσεων. Ο κ. Γεωργιάδης θα τους ενημερώσει για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ θα έχουν και άλλες παρουσιάσεις από άλλους αρμόδιους της Κυπριακής Δημοκρατίας».. Συνέχεια..

Τηλεφωνική επικοινωνία Υπουργού Εξωτερικών με Αιγύπτιο ομόλογό του, 29.07.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, κ. Sameh Shoukry, για να εκφράσει την υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες απώλειες ανθρωπίνων ζωών και κυρίως για το χαμό αμάχων και παιδιών. Διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η Κύπρος, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της εγγύτητα είναι έτοιμη να βοηθήσει, εάν της ζητηθεί, στην προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις πιθανότητες επιτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών, εκφράζοντας την ευχή για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο κ. Κασουλίδης εξήρε εκ νέου τις εποικοδομητικές προσπάθειες της Αιγύπτου και τον άκρως σημαντικό ρόλο της για επίτευξη συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή. Εξέφρασε, επίσης την πλήρη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες εφαρμογής του οδικού χάρτη, που θα συμβάλει στη δημοκρατική μετάβαση και ομαλότητα στο εσωτερικό της Αιγύπτου. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τέλος, ο κ. Υπουργός μετέφερε στον κ. Shoukry τις προσωπικές του ευχές για το τέλος του Ραμαζανιού.

Αρχίζουν οι εργασίες της ετήσιας σύσκεψης Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών, 29.07.14
Αρχίζουν αύριο, στη Λευκωσία, οι εργασίες της ετήσιας σύσκεψης των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών (ΑΔΑ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης θα γίνει, μεταξύ άλλων, επισκόπηση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας, διμερών σχέσεων της Κύπρου με τρίτα κράτη και της συμμετοχής της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς. Το πρόγραμμα εργασιών της Σύσκεψης ξεκινά στις 30 Ιουλίου με συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τους Πρέσβεις της Κύπρου στις χώρες Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής και περιοχής του Κόλπου, για συζήτηση εξειδικευμένων θεμάτων και των γεωπολιτικών εξελίξεων που διαμορφώνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συνέχεια..

Ταξιδιωτική Οδηγία για τη Λιβύη, 29.07.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προτρέπει τους πολίτες της Δημοκρατίας οι οποίοι βρίσκονται στη Λιβύη, όπως αναχωρήσουν από την χώρα, το συντομότερο δυνατόν, με τον ασφαλέστερο τρόπο, λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας. Οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στη Λιβύη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλούνται να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας στα τηλέφωνα: Λειτουργός υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλ. 00357-99660129, Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων στο τηλ. 00357-22801000, Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλ. 00357-22651108. Συνέχεια..

Ανακοίνωση για την προσφυγή ιδιωτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, 29.07.14
Από το 1974 η Τουρκία εφαρμόζει συστηματικά πολιτική μαζικού εποικισμού του κατεχόμενου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από όπου εκδίωξε περίπου 170.000 Ελληνοκύπριους κατοίκους, σε μία προσπάθεια να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι τουρκικές ενέργειες για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου καταδικάστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η πολιτική του εποικισμού απαγορεύεται ρητά από την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 (το Άρθρο 49 (6)) που προνοεί ότι, «η Κατοχική Δύναμη δεν θα απελάσει ή μεταφέρει μέρη του δικού της πληθυσμού στην περιοχή που κατέχει». Εξάλλου, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Άρθρο 8 (2) (b) (viii)), η μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, από την κατοχική δύναμη του πληθυσμού της στην περιοχή που κατέχει και η εκδίωξη του πληθυσμού των κατεχομένων συνιστά έγκλημα πολέμου. Συνέχεια..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην Αθήνα, 27.07.14
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά την πρώτη μέρα της παραμονής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής των Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό Σαμαρά. Στις 29 Ιουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων. Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα έχει συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό του κα Σοφία Βούλτεψη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της 29ης Ιουλίου.

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, 23.07.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στο πρώτο επί Ιταλικής Προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, διεξήχθη συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος εργασίας και των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε ιδιαίτερα τις προτεραιότητες της Ιταλικής Προεδρίας που αφορούν θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, τη μετανάστευση καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια. Συνέχεια..

Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης της Αυστρίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, 23.07.14
Υπογράφηκε στις 17 Ιουλίου 2014, στη Βιέννη, Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστρίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Από κυπριακής πλευράς την Συμφωνία υπέγραψε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ. Μάριος Ιερωνυμίδης, και από Αυστριακής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Dr. Michael Linhart. Η Συμφωνία αναφέρεται μεταξύ άλλων στις διαδικασίες και στα πρότυπα στη βάση των οποίων επιτρέπεται η ανταλλαγή και διαφύλαξη διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών. Η υπογραφή της Συμφωνίας αναμένεται ότι θα συμβάλλει περαιτέρω στην εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστρίας.

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, 22.07.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία ήταν το κυρίαρχο θέμα των εργασιών του Συμβουλίου. Η συζήτηση διεξήχθη υπό το φως της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να τηρούν μονόλεπτη σιγή εις μνήμην των θυμάτων. Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ειλικρινή συλλυπητήρια αλλά και αλληλεγγύη προς τις χώρες που σήμερα θρηνούν το χαμό αθώων πολιτών τους. Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη που δεν έπρεπε να είχε συμβεί, αλλά και που ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί στο μέλλον, τόνισε. Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να δοθεί άμεσα τέλος στη διένεξη στη χώρα. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι δια της διπλωματικής οδού, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. Οι ενέργειες της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα πρέπει να κινούνται μέσα σε αυτή τη λογική έτσι ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση και να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε. Συνέχεια..

Ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, 21.07.14
Ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, επέδωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα και κατά την άσκηση των καθηκόντων του θα έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνικού Έθνους. Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος και το Κυπριακό πρόβλημα αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού. Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Κενεβέζο σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχήθηκε στο νέο Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο του, στο οποίο θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή του.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με ισχυρισμούς για πραγματοποίηση εισαγωγής στην Κύπρο σιτηρών με προέλευση την Κριμαία, 21.07.14
Το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να διαψεύσει την πληροφορία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον εγχώριο και ξένο τύπο σχετικά με φερόμενη πραγματοποίηση, στις 23/06/2014, εισαγωγής στην Κύπρο 4603 τόνων κριθαριού με προέλευση την Κριμαία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες που διεξήγαγαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας διαπιστώθηκε, ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοια εισαγωγή σιτηρών με προέλευση την Κριμαία ή Σεβαστούπολη στο έδαφος της Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδό του, στις 20-21 Μαρτίου 2014, ομόφωνα καταδίκασε έντονα την προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας («Κριμαία») και της πόλης της Σεβαστούπολης («Σεβαστούπολη») στη Ρωσική Ομοσπονδία και τόνισε ότι δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση.Ως αντίδραση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε, στις 23 Ιουνίου 2014, την Απόφαση 2014/386/ΚΕΠΠΑ και τον Κανονισμό 692/2014 περί περιορισμών για εμπορεύματα καταγωγής Κριμαίας ή Σεβαστούπολης και για την παροχή, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοδότησης ή χρηματοδοτικής βοήθειας, καθώς και ασφάλισης και αντασφάλισης, που συνδέεται με την εισαγωγή τέτοιων εμπορευμάτων. Οι εν λόγω νομικές πράξεις αποτελούν στην ολότητά τους μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου, με άμεση και απευθείας εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές της Δημοκρατίας είναι ενήμερες για την υιοθέτηση των ανωτέρω περιορισμών και προβαίνουν άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την εφαρμογή τους, στη βάση των δεσμευτικών προνοιών της εν λόγω Απόφασης και Κανονισμού.

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 21.07.14
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ΣΕΥ, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Βαρόνη Ashton, θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου συνομιλιών με το Ιράν που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στο Ιράκ, καθώς και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, στον απόηχο και των εν εξελίξει γεγονότων στην περιοχή. Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των χωρών – εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ. Την Τετάρτη, 23 Ιουλίου, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, κατά τις εργασίες του οποίου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Ιταλικής Προεδρίας, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις για την ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», την προσχώρηση της Λιθουανίας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την εφαρμογή των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη 23 Ιουλίου.

Ημέρα Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης: Γιατί η Κύπρος συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου - Άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών, 17.07.14
Στις 17 Ιουλίου 1998 υιοθετήθηκε το “Καταστατικό της Ρώμης”, η συνθήκη βάσει της οποίας εγκαθιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Για να σηματοδοτηθεί αυτό το ορόσημο αλλά και οι σημαντικές κατακτήσεις που έχουν επιτευχθεί γενικότερα στο διεθνές ποινικό δίκαιο, η 17η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης». Η Κύπρος και εγώ προσωπικά συμμετέχουμε με υπερηφάνεια στον εορτασμό αυτής της επετείου καθώς και στη διεθνή εκστρατεία που επιδιώκει να υπογραμμίσει ότι η “Δικαιοσύνη είναι Σημαντική” – “Justice Matters”. Μια σύντομη αναφορά στο έργο του ΔΠΔ και των ιδανικών που αντιπροσωπεύει επαρκούν, πιστεύω, για να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους θεωρήσαμε τη συμμετοχή μας επιβελημένη. Συνέχεια..

Επίδοση διαπιστευτηρίων της Ύπατης Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, 16.07.14
Η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία κα Ιωάννα Μαλλιώτη επέδωσε σήμερα, στην Επίσημη Κατοικία του Γενικού Κυβερνήτη στην Καμπέρα, τα διαπιστευτήριά της στον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας General the Honourable Sir Peter Cosgrove AK MC (Retd). Σε ιδιαίτερη ακρόαση η οποία ακολούθησε την επίσημη τελετή, ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας αναφερόμενος στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυπριακή Κυβέρνηση τις ευχαριστίες του ιδίου και της Κυβέρνησης της Αυστραλίας για τη βοήθεια και στήριξη προς τα μέλη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας που υπηρετούν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) τα τελευταία πενήντα χρόνια. Συνέχεια..

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετέχει σε Άτυπη Σύνοδο Υπουργών ΕΕ για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας, 14.07.14
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, συμμετέχει στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών ΕΕ, αρμοδίων για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας που πραγματοποιείται στην Φλωρεντία το διήμερο 14-15 Ιουλίου 2014. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Άτυπης Συνόδου, η Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Διεθνούς Έκθεσης “Expo Milanο 2015” και ακολούθως θα συζητηθεί το θέμα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Στις 15 Ιουλίου θα συζητηθούν η μετά το 2015 αναπτυξιακή ατζέντα (post 2015 agenda) και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής της Ε.Ε. Η Άτυπη Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για τη μετανάστευση και αναπτυξιακή συνεργασία.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, 13.07.14
Η Κύπρος εκφράζει ανησυχία για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι αδιάκριτες και τυφλές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Γάζα προς το έδαφος του Ισραήλ και οι εις απάντηση επιθέσεις της Ισραηλινής Αεροπορίας που έχουν σαν αποτέλεσμα τις παράπλευρες απώλειες αμάχων, περιλαμβανομένων και παιδιών, πρέπει να σταματήσουν. Οι πλευρές καλούνται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Καλούνται φίλες γειτονικές χώρες να μεσολαβήσουν προς επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας.

Ταξιδιωτική Οδηγία για το Ισραήλ, 10.07.14
Λόγω της ισχύουσας κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι προτίθενται να επισκεφθούν ή διαμένουν στη χώρα, όπως αποφύγουν να επισκεφθούν συγκεκριμένες περιοχές μέχρι και 40 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, να περιορίσουν γενικότερα τις διακινήσεις τους, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ για τυχόν εξελίξεις και να ακολουθούν τις οδηγίες και τη δημόσια ενημέρωση των τοπικών Αρχών, και συγκεκριμένα του Home Front Command (Πολιτική Άμυνα Ισραήλ) - www.oref.org.il/894-en/Pakar.aspx. Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +35 7 99660129, ή το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο +35 7 22801000, ή με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ (50 Dizengoff Str, Dizengoff Center, Gate 3, Top Tower, 14th floor, Tel Aviv 64332, Israel, Tel. +972 (0) 3 - 927 3000, +972 (0) 3 - 927 3004 (Consular Dept.), Fax: +972 (0) 3 - 629 0535, Email: consular@cyprusembassytelaviv.com).

Υπογραφή Σύμβασης Συμβουλίου της Ευρώπης και ΟΟΣΑ για την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε φορολογικά θέματα, 10.07.14
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε σήμερα, 10 Ιουλίου, στο Στρασβούργο, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Σύμβαση ΣτΕ-Ο.Ο.Σ.Α για την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Φορολογικά Θέματα (ΕTS no.127) και το Πρωτόκολλο αυτής (ETS no.208). Με τη Σύμβαση αυτή επιδιώκεται η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), που υπέγραψαν τη Σύμβαση, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση και την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Επίδοση διαπιστευτηρίων του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Πεκίνο στον Πρόεδρο της Κίνας, 09.07.14
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο, κ. Άγις Λοΐζου, επέδωσε στις 8 Ιουλίου 2014 τα Διαπιστευτήριά του στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xi Jinping. Κατά την επίσημη τελετή, η οποία έλαβε χώρα στη «Μεγάλη Αίθουσα του Λαού», ο Πρόεδρος της Κίνας καλωσόρισε τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και διαβίβασε τους θερμούς του χαιρετισμούς προς την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος κ. Xi εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα εκμεταλλευτούν το στέρεο υπόβαθρο των παραδοσιακά φιλικών και στενών τους σχέσεων για να αναβαθμίσουν περαιτέρω, τόσο τις μεταξύ τους διμερείς σχέσεις, όσο και ευρύτερα τις σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα. Στην αντιφώνησή του, ο Πρέσβης κ. Άγις Λοΐζου, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο κ. Xi Jinping και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του συνόλου των σχέσεων Κύπρου-Κίνας. Τέλος, ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας και τη θέση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη πολιτική της «Μίας Κίνας».

Διευκρινιστική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, 08.07.14
Στη σημερινή μου παρουσία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση σχετικά με τις ερωτήσεις που προηγήθηκαν της απάντησης, η οποία εσφαλμένα οδηγεί στο συμπέρασμα συσχετισμού του Κράτους του Ισραήλ με το θέμα της εγκατάστασης μέσων επιτήρησης της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα δύο δεν συνδέονται. Εγώ αναφερόμουν, όσον αφορά στο Τρόοδος, ότι εκείνο που συμβαίνει είναι η αναβάθμιση των μέσων που διαθέτει η Δημοκρατία για την επιτήρηση των κινήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό δεν συνδέεται με οποιαδήποτε Διακρατική Συμφωνία με οποιοδήποτε κράτος. Αν υπήρχε Διακρατική Συμφωνία αυτή θα έπρεπε να είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ταϋλάνδη, 08.07.14
Οι πολίτες της Δημοκρατίας που βρίσκονται μόνιμα ή προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ταϋλάνδη, συμβουλεύονται όπως επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στη χώρα. Λόγω της ασταθούς κατάστασης στη Ταϋλάνδη, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφεύγουν να επισκέπτονται περιοχές όπου πιθανόν να πραγματοποιούνται μαζικές συγκεντρώσεις, να παρακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (διεθνή και τοπικά) έτσι ώστε να τηρούνται ενήμεροι συνεχώς για τις εξελίξεις, και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών. Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +35 7 99660129, ή το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο +35 7 22801000, ή με την Υπάτη Αρμοστεία της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί, Ινδία (D64, Malcha Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021, ΙΝDΙΑ, Tel. (+91 11) 26111156/57, Email: delhihc@mfa.gov.cy).

Περισσότερες Ειδήσεις...


(Τελευταία Ενημέρωση: 1/8/2014)

© 2006 - 2014 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου