English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕΟ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, 29.07.15
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων συναντήθηκε σήμερα, 29 Ιουλίου 2015, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Alexey Meshkov. Κατά τις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, έγινε ανασκόπηση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας. Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, η κατάσταση στην Ουκρανία, η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η τρέχουσα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας, 24.07.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας κα Federica Mogherini. Η επίσκεψη της κα Mogherini εμπίπτει στο πλαίσιο των επαφών της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο κ. Κασουλίδης και η κα Mogherini πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η Ενεργειακή Διπλωματία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στις εξελίξεις στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, καθώς και στους τρόπους, με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να συνδράμει των ευρύτερων προσπαθειών και εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή. Συνέχεια..

Επίσκεψη Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Ηνωμένου Βασιλείου, 24.07.15
Η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, κα Penny Mordaunt, συναντήθηκε χθες, 23 Ιουλίου, διαδοχικά με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Γενικό Διευθυντή, Πρέσβυ Αλέξανδρο Ν. Ζήνων. Κύρια θέματα κατά τις δύο συναντήσεις της Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου στους τομείς της ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στη σημασία αντιμετώπισης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης και ότι Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο εναρμόνισης με το κεκτημένο του Schengen, 22.07.15
Στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το κεκτημένο Schengen, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση αριθμού σημαντικών προγραμμάτων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Στις 30 Ιουνίου 2015 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση των δράσεων του Ετήσιου Προγράμματος 2013 που αναφέρονται πιο κάτω: Συνέχεια..

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, 21.07.15
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ κ. Αλέξανδρου Ν. Ζήνων με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πρέσβη κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο. Κατά τις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιηθήκαν, επαναβεβαιώθηκε η αγαστή και στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας για την προώθηση των κοινών συμφερόντων. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας έγινε, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 20.07.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Federica Mogherini ενημέρωσε τους Υπουργούς για την επίτευξη συμφωνίας επί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας, τόνισε ότι η ΕΕ, διά μέσου της Υπάτης Εκπροσώπου, αλλά και των τριών εταίρων που συμμετείχαν σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. «Συγχαίρω θερμά τους συναδέλφους για τη συμβολή τους, η οποία καταδεικνύει το εύρος του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στη διεθνή σκηνή», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως στη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη. Συνέχεια..

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, 17.07.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, την Δευτέρα, 20 Ιουλίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι εξελίξεις σε Τυνησία και Λιβύη, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία για τα έτη 2015 με 2019. Επιπλέον, οι Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε γεύμα, στην παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Τυνησίας. Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες, ο κ. Υπουργός θα υπογράψει διμερή συμφωνία με τον Βέλγο ομόλογό του για την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη, 21 Ιουλίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, 17.07.15
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Philip Hammond είχε σήμερα, 17 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας του Βρετανού Υπουργού στην Κύπρο. Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η θέση της Βρετανίας για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, καλωσορίζοντας τον Βρετανό ομόλογό του στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι ο κ. Hammond ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ίδιο για τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, καθώς και για την προοπτική να δοθεί ώθηση αυτήν την κρίσιμη στιγμή. «Εκτός από τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συντάκτης των προσχεδίων των περί Κύπρου ψηφισμάτων 541 και 550», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης. Συνέχεια..

Απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη προς τα ερωτήματα του ΔΗΚΟ, 17.07.15
Το νέο κράτος που θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα από τη λύση του Κυπριακού, αφορά απλώς το ομόσπονδο κράτος που θα δημιουργηθεί, το κράτος που θα διαδεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς νέα αίτηση όπως θα γίνει και στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η θέση μας για τη μετεξέλιξη του Κράτους είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει μέσα στις διαπραγματεύσεις. Που βλέπουν στο ΔΗΚΟ, μέσα από τις δηλώσεις μου, την «παρθενογένεση» ή τον «νέο συνεταιρισμό»; Με εκπλήσσει όλη αυτή η καχυποψία, όλη αυτή η λογοκρισία για κάθε λέξη που χρησιμοποιούμε. Με εκπλήσσει η προσπάθεια δημιουργίας θέματος εκεί που δεν υπάρχει. Η ουσία της παρέμβασής μου ήταν προσπάθεια να υπερασπιστώ την ανάγκη για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η κατάρριψη της ιδέας του πρωτογενούς δικαίου, που είναι εκ των πραγμάτων αχρείαστη και μη αποδεκτή.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για την επίσκεψη Juncker στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, 17.07.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker στην Κύπρο καθώς και στον ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Συνέχεια..

Επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, 16.07.15
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Philip Hammond θα έχει αύριο, 17 Ιουλίου 2015, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας του Βρετανού Υπουργού στην Κύπρο. Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η θέση της Βρετανίας για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετανάστευση, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Βρετανός Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας επί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, 15.07.15
Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας των Ε3/EU+3 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) και του Ιράν στην Βιέννη, στις 14 Ιουλίου 2015, επί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά από περισσότερο από δυο χρόνια έντονων και απαιτητικών διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία, που ίσως θεωρείτο αδιανόητη πριν λίγα χρόνια, αποτελεί απόδειξη ότι η διπλωματία και η εποικοδομητική εμπλοκή μπορούν να επιλύσουν ακόμα και τα πιο περίπλοκα διεθνή ζητήματα. Η εφαρμογή της συμφωνίας αναμφίβολα θα έχει μακροχρόνιες προεκτάσεις σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και πέρα από αυτή. Επίσης, μέσω αυτής της έντιμης συμφωνίας, το Ιράν πρέπει να αναλάβει έναν εποικοδομητικό και υπεύθυνο περιφερειακό ρόλο, συνεισφέροντας θετικά στην ειρηνική επίλυση των πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν την Μέση Ανατολή.

Ο Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης εξελέγη ως ένας εκ των Αντιπροέδρων της Διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, 15.07.15
Ο Πρέσβης κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, που συμμετέχει ως Ειδικός Υπουργικός Απεσταλμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην 3η Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, εξελέγη στις 13 Ιουλίου 2015, ως ένας εκ των Αντιπροέδρων της Διάσκεψης, εκπροσωπώντας την Ασιατική Ομάδα του ΟΗΕ. Η 3η Διεθνής Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, που διεξάγεται στις 13-16 Ιουλίου 2015 στην Αντίς Αμπέμπα, διοργανώνεται από τον ΟΗΕ και ασχολείται με τα μέσα εφαρμογής της μετά το 2015 αναπτυξιακής ατζέντας. Στην Διάσκεψη συμμετέχουν Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ ενεργό συμμετοχή έχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμοί και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα. Συνέχεια..

Νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρουμανία, 09.07.15
Ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρουμανία κ. Δημήτρης Χατζηαργυρού επέδωσε χθες, 8 Ιουλίου 2015, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας κ. Klaus Iohannis. O κ. Χατζηαργυρού, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Iohannis, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, εκφράζοντας παράλληλα, την ικανοποίηση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου και Ρουμανίας, ως εταίροι στην ΕΕ και όχι μόνο, και συζήτησε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής τους. Μετέφερε, εξάλλου, την πρόσκληση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για επίσκεψη του Ρουμάνου ομολόγου του στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Iohannis, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εξαίρετο επίπεδο των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, ευχαρίστησε για την πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη και ανέλαβε να εξετάσει τις προοπτικές υλοποίησής της.

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Ιαπωνία, 06.07.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για το Τόκιο της Ιαπωνίας όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου. Η επίσκεψη εντάσσεται στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών της σχέσεων με τις χώρες της Ασίας, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με αυτές τις χώρες σε πολυμερές επίπεδο για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον Ιάπωνα ομόλογο του κ. Fumio Kishida, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, οι σχέσεις Ιαπωνίας-ΕΕ και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής της Ιαπωνίας και τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας-Κύπρου, ενώ κατά την εκεί παραμονή του θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε εθνικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 10 Ιουλίου.

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, 03.07.15
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Harlem Désir είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Désir στην Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Γάλλο Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Κασουλίδης και Désir προέβηκαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Καλωσορίζοντας τον κ. Désir, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του πολύ σημαντική, καθότι «φανερώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Γαλλία στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Όπως ξέρετε, ανέφερε ο κ. Υπουργός, η Γαλλία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε πάντοτε μια σταθερή, εποικοδομητική στάση, όταν διάφορες πτυχές του Κυπριακού συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Συνέχεια..


Περισσότερες Ειδήσεις..
(Τελευταία Ενημέρωση: 30/7/2015)

© 2006 - 2015 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου