English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Tελευταίες Ειδήσεις
Πηγή: ΓΤΠ, ΚYΠΕ

Ο Πρέσβης της Κύπρου στη Λευκορωσία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του, 06.10.15
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, 5 Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, στο Μινσκ, ο Πρέσβης της Κύπρου με έδρα τη Μόσχα κ. Γεώργιος Κασουλίδης, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας κ. Alexander Lukashenko. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Κασουλίδης μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας καθώς και την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και διεθνές επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας συγχάρηκε τον Πρέσβη για την ανάληψη των επισήμων καθηκόντων του, τονίζοντας ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών πέραν του τουρισμού. Σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρέσβης με την Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας κα Alena Kupchyna, ευχαρίστησε για τη θέση αρχών που τηρεί η Λευκορωσία στο Κυπριακό και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος. Διαπιστώθηκε δε ότι μπορούν να γίνουν πολλά προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της ενέργειας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.


Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, 03.10.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη με συναντήσεις που πραγματοποίησε την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015, και την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015, με ομολόγους του. Ο κ. Υπουργός είχε την Πέμπτη διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κούβας, της Σαμόας, του Μπαρμπάντος, της Λιβύης και του Ιράν. Την Παρασκευή, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρας και του Μπαχρέιν. Με όλους τους συνομιλητές του, ο κ. Κασουλίδης αντάλλαξε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, προωθώντας παράλληλα την υποψηφιότητα της Κύπρου για την Προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Υπουργός είχε, επίσης, συνάντηση με τον Υπεύθυνο Εξωτερικών Σχέσεων της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης ( KRG). Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου.

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στη Νέα Υόρκη, 01.10.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συνέχισε της επαφές του στη Νέα Υόρκη με συναντήσεις που είχε με ομολόγους του και με συμμετοχή του σε εκδηλώσεις και συναντήσεις υψηλού επίπεδου που διοργανώνονται στην έδρα του ΟΗΕ με την ευκαιρία της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης. Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε ξεχωριστά με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Καζακστάν, της Τυνησίας, του Λιβάνου, της Παραγουάης, του Λάος, της Νορβηγίας, της Κορέας και της Αγκόλας. Ο κ. Υπουργός τη Δευτέρα 28/9/15 το βράδυ, έλαβε μέρος σε Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέματα το Ιράν, την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, κατά την οποία οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία κ. Staffan de Mistura. Συνέχεια..

Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, 01.10.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε την Τετάρτη (30.9.15) σε Υπουργική Συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό τη Προεδρία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Sergey Lavrov, με θέμα τις διευθετήσεις των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη περιοχή. Ο κ. Κασουλίδης, αφού χαιρέτισε τη Ρωσική πρωτοβουλία να συγκαλέσει ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας σ’ ένα τόσο επίκαιρο θέμα, έκανε αναφορά σε μερικά βασικά σημεία. Κατά αρχήν τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι και παραμένουν στην κορυφή της διεθνούς τάξης και νομιμότητας, πρέπει όμως να προσαρμοστούν στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας ενώ τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να καταστούν και πάλι αξιόπιστα και να είναι εφαρμοστέα. Συνέχεια..

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, 30.09.15
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, κ. Sameh Shukri και κ. Νίκου Κοτζιά, αντίστοιχα. Τη διοργάνωση και φιλοξενία της συνάντησης είχε φέτος η Κύπρος. Μετά τη συνάντηση οι τρεις Υπουργοί προέβησαν από κοινού στις πιο κάτω δηλώσεις: Ιωάννης Κασουλίδης: Η τριμερής συνάντηση των τριών Υπουργών Εξωτερικών, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, εδώ στη Νέα Υόρκη, είναι πλέον ένας θεσμός. Παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμα που είχαμε και οι τρεις μας βρήκαμε τον χρόνο. Ήταν πάρα πολύ ουσιώδης η συζήτηση μας, αφορούσε θέματα της περιοχής μας, τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ, και είδαμε ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας και όλα τα παρελκόμενα, δηλαδή τρομοκρατία, πρόσφυγες, και της Λιβύης. Αύριο θα κυκλοφορήσει στις ώρες των πρωτευουσών μας το κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει συμφωνηθεί. Συνέχεια..

Ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη 70η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 29.09.15
Κύριε Πρόεδρε, Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να σας διαβιβάσω την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησής μου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας. Κύριε Πρόεδρε, Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 70η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προβούμε σε απολογισμό των τελευταίων επτά δεκαετιών, καθώς και να συζητήσουμε από κοινού και να ανταλλάξουμε ιδέες για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού και της συνεργασίας μεταξύ των μελών του, πάντοτε προς όφελος της ανθρωπότητας. Συνέχεια..

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. 30.09.15
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, κ. Sameh Shukri και κ. Νίκου Κοτζιά, αντίστοιχα. Τη διοργάνωση και φιλοξενία της συνάντησης είχε φέτος η Κύπρος. Μετά τη συνάντηση οι τρεις Υπουργοί προέβησαν από κοινού στις πιο κάτω δηλώσεις: Ιωάννης Κασουλίδης: Η τριμερής συνάντηση των τριών Υπουργών Εξωτερικών, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, εδώ στη Νέα Υόρκη, είναι πλέον ένας θεσμός. Παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμα που είχαμε και οι τρεις μας βρήκαμε τον χρόνο. Ήταν πάρα πολύ ουσιώδης η συζήτηση μας, αφορούσε θέματα της περιοχής μας, τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ, και είδαμε ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας και όλα τα παρελκόμενα, δηλαδή τρομοκρατία, πρόσφυγες, και της Λιβύης. Αύριο θα κυκλοφορήσει στις ώρες των πρωτευουσών μας το κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει συμφωνηθεί. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε ομιλία στην Υπουργική Συνάντηση Ιταλίας και Ιορδανίας με θέμα την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 28.09.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε χθες, 27 Σεπτεμβρίου 2015, στην Υπουργική Συνάντηση με θέμα «Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά: Μια επιτακτική ανάγκη», την οποία διοργάνωσαν στο περιθώριο της 70ης συνόδου των ΗΕ, η Ιταλία, η Ιορδανία και οι Οργανισμοί ΟΥΝΕΣΚΟ, ΙΝΤΕΡΠΟΛ και UNODC. Ο κ. Κασουλίδης, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι ένα από τα κύρια εμπόδια για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα αποτελεί η απόδειξη της ταυτότητας από τις ενάγουσες χώρες. Με βάση την δική μας εμπειρία, είπε, βλέπουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντικείμενα που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη Κύπρο δεν ήταν καταγεγραμμένα ή επαρκώς τεκμηριωμένα. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι δύσκολο να αποδειχθεί στο δικαστήριο η προέλευσή τους, πολύ δε περισσότερο σε ορισμένες χώρες όπου η νομοθεσία προβλέπει ότι το βάρος της απόδειξης προέλευσης ενός αντικειμένου αποτελεί ευθύνη της ενάγουσας χώρας. Συνέχεια..

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, 28.09.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συνεχίζοντας τις επαφές του στην έδρα των ΗΕ, πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων με τους ομολόγους του από την Νέα Ζηλανδία κ. Murray McCully, την Ουρουγουάη κ. Rodolfo Nin Novoa, την Αντίγκουα Μπαρμπούντα κ. Charles Henry Fernandez, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Nabil Elaraby. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Κασουλίδη με τις υποψήφιες χώρες για το Συμβούλιο Ασφαλείας βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε όλες τις συναντήσεις συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Παράλληλα, προωθήθηκε η υποψηφιότητα του Πρέσβη κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη προεδρία της 71ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε χθες, 27 Σεπτεμβρίου 2015, στο Υπουργικό δείπνο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης (IPI), το οποίο είχε ως θέμα συζήτησης τις κρίσεις στην Μέση Ανατολή και τις διεθνείς επιπτώσεις τους.

Παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Συνάντηση της Γαλλοφωνίας στο περιθώριο της 70ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, 27.09.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προσφώνησε χθες, 26 Σεπτεμβρίου 2015, την Υπουργική Συνάντηση της Γαλλοφωνίας που έλαβε χώρα στην έδρα των ΗΕ, στο περιθώριο της 70ης Συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού υπό τη Προεδρία της Σενεγάλης. Ο Υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του αναφέρθηκε σε δύο βασικά ζητήματα: Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην άνευ προηγουμένου μεταναστευτική ροή, της οποίας, όπως είπε, γινόμαστε μάρτυρες στην Μεσόγειο Θάλασσα. Και τα δύο θέματα, ανέφερε, έχουν αρνητικές, σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή, που σηματοδοτεί τη καταστροφή του πλανήτη μας. Συνέχεια..

Σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Δημοκρατίας του Τόγκο, 25.09.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στo πλαίσιo των επαφών του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τόγκο κ. Robert Dussey. Της συνάντησης ακολούθησε τελετή υπογραφής εγγράφου εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Τόγκο. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στα θέματα του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας. Ο κ. Κασουλίδης έλαβε επίσης πρόσκληση από τον ομόλογό του όπως παραστεί σε συνέδριο που προγραμματίζεται τον επόμενο χρόνο στο Τόγκο για το θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Ο κ. Κασουλίδης παρουσίασε επίσης την υποψηφιότητα της Κύπρου για την Προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε υποστήριξη για τον υποψήφιο της Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη. O Υπουργός Εξωτερικών του Τόγκο απάντησε ότι η χώρα του θα δει θετικά την κυπριακή υποψηφιότητα.

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, 25.09.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, συμμετείχε χθες στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας που συγκλήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ χθες βράδυ παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας προς τιμήν των μελών της Υπουργικής Ομάδας Δράσης. Εξάλλου, την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Kamalesh Sharma, με τον οποίο συζήτησε τρέχοντα θέματα της Κοινοπολιτείας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Νοεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα αλλά και της Υπουργικής Ομάδας Δράσης που εξετάζει τρέχοντα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας των χωρών της Κοινοπολιτείας. Ως γνωστόν ο κ. Κασουλίδης αποτελεί μέλος της Ομάδας Δράσης.

Συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις σχέσεις Κύπρου – Κίνας, 24.09.15
Σε συνάντηση που είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ζήνων με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Άγγελο Λοΐζου και τον Πρόεδρο του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Πάφου κ. Ανδρέα Δημητριάδη, συζητήθηκαν τρόποι διευκόλυνσης και ανάπτυξης των οικονομικών, επιχειρηματικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας. Συνέχεια..

Έκθεση Φωτογραφίας «Το Ευρωπαϊκό Όραμα σε Δράση», 23 Σεπτεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2015
H ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάπτυξη σε όλες της τις διαστάσεις καθώς και για το όραμα και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ό,τι αφορά στη διεθνή ανάπτυξη είναι ο στόχος της Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο: «Το Ευρωπαϊκό Όραμα σε Δράση» που διοργανώνεται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015. Η Έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες εννέα Κύπριων φωτογράφων που παραχώρησαν υλικό από τις προσωπικές τους συλλογές. Οι φωτογράφοι είναι οι: Άντρη Τζόζεφ, Ανίκητος Χατζηχαραλάμπους, Χάρης Ζεβλάρης, Δημήτρης Βαττής, Κάτια Χριστοδούλου, Μαρίνα Σιακόλα, Μάριος Ταραμίδης, Παύλος Βρυωνίδης και Στέφανος Κουρατζής. Συνέχεια..

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην 70η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 22.09.15
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο της εκεί του παρουσίας, ο κ. Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με ομολόγους του άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατά την οποία θα συζητηθούν περαιτέρω τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συνέχεια..

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν, 21.09.15
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2015, διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Αλέξανδρου Ν. Ζήνων και του Υφυπουργού Εξωτερικών του Ιράν κ. Ebrahim Rahimpour. Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των σχέσεων Κύπρου-Ιράν, σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιανουάριο και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν για τις τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία υπό το φως της δράσης του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Ζήνων εξέφρασε την ικανοποίηση και την υποστήριξη της Κύπρου για την Συμφωνία, στην οποία κατέληξε το Ιράν με τους EU3+3 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής της και αναμένει ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα είναι προς όφελος της σχέσης ΕΕ-Ιράν και της σταθερότητας και της ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Προκήρυξη θέσης Επιστημονικού Συνεργάτη για Εμπορικά και Οικονομικά Θέματα με όρους επιτόπιου προσωπικού στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη, 14.09.15
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Γενεύη δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη Επιστημονικού Συνεργάτη για Εμπορικά και Οικονομικά Θέματα, στη βάση συμβολαίου για περίοδο ενός έτους με δικαίωμα ανανέωσης. Η εργοδότηση θα γίνει σύμφωνα με τις Διατάξεις για την απασχόληση και τους όρους υπηρεσίας του επιτόπιου προσωπικού των διπλωματικών και άλλων αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Ο μικτός ετήσιος μισθός της θέσης ανέρχεται σε CHF6.500/μήνα και επιπλέον θα παρέχεται και 13ος μισθός. Συνέχεια..

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ, 11.09.15
Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη (10-11 Σεπτεμβρίου 2015) εργασίας του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Αλέξανδρου Ν. Ζήνων στο Ισραήλ, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, στο πλαίσιο του τακτικού πολιτικού διαλόγου Κύπρου-Ισραήλ. Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Dore Gold, επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση και οι εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της άμυνας, του τουρισμού, της οικονομίας, της έρευνας και της καινοτομίας. Επίσης, συζητήθηκαν εκτενώς οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ και περιφερειακά ζητήματα με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, καθώς και θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο κ. Ζήνων συναντήθηκε, επίσης, με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κα Tzipi Hotovely, τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας κ. Eran Lerman και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία Μέσης Ανατολής κ. Fernando Gentilini.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 11.09.15
Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε σχολιασμό του περιεχομένου σημερινού δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο Τούρκος υπήκοος φέρεται να ισχυρίζεται ότι έχει ενδείξεις ότι ενδέχεται να είναι Ελληνοκύπριος που μεταφέρθηκε στην Τουρκία κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Τέτοιου είδους ειδήσεις προκαλούν πολλές φορές άδικη και αχρείαστη αναστάτωση σε συγγενείς αγνοουμένων, αφού παρόμοιοι ισχυρισμοί στο παρελθόν αποδείχθηκαν τελικά αβάσιμοι. Επισημαίνεται ότι όλες οι υποθέσεις και πληροφορίες που άπτονται του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, περιλαμβανομένων εκείνων του σημερινού δημοσιεύματος, τυγχάνουν χειρισμού με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αδήριτη αναγκαιότητα του τερματισμού του συνεχιζόμενου δράματος που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων. Με πλήρη σεβασμό στις οικογένειες των αγνοουμένων μας, το Υπουργείο Εξωτερικών θα επανέλθει επί του θέματος εάν προκύψουν εξελίξεις.

Υπογραφή Συμφωνίας Κατάργησης Θεωρήσεων Εισόδου για Διπλωματικά και Υπηρεσιακά Διαβατήρια μεταξύ Κύπρου και Βιετνάμ, 11.09.15
Συμφωνία Κατάργησης Θεωρήσεων Εισόδου για Διπλωματικά και Υπηρεσιακά Διαβατήρια μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ υπέγραψαν σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ κ. Bui Thanh Son. Της υπογραφής προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Βιετνάμ υπό τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Βιετναμέζο Υφυπουργό, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσής τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ασία, καθώς και οι σχέσεις του Βιετνάμ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περισσότερες Ειδήσεις..
(Τελευταία Ενημέρωση: 6/10/2015)

© 2006 - 2015 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου