Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βηρυτό

Διμερείς Σχέσεις Κύπρου - Λιβάνου


Κύπρος και Λίβανος απολαμβάνουν εξαίρετων σχέσεων. Κύπρος προχώρησε στην ίδρυση της Διπλωματικής της Αποστολής στο Λίβανο το 2002, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε 3ήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, μεταξύ 11 και 14 Ιουνίου 2017. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, η Α.Ε. κος Ιωάννης Κασουλίδης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κος Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Στρατηγό Michel Aoun, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κο Nabih Berri και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κο Saad Hariri. Κατά τη διάρκεια των Συναντήσεων, επιβεβαιώθηκε το άριστο των διμερών σχέσεων.

Συναντήσεις είχε επίσης με τον Πατριάρχη Μαρωνιτών Bechara Boutros Rai, το Μέγα Μουφτή του Λιβάνου Sheikh Abdel - Latif Derian, τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι' και τον Πατριάρχη Αρμενίων Aram, ενώ προσφώνησε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Λιβάνου, το οποίο συνδιοργάνωσαν τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Κύπρου και της Βηρυτού / Όρους Λιβάνου.

Πριν την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Α.Ε. κος Ιωάννης Κασουλίδης, είχε επισκεφθεί το Λίβανο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2016, σε μια κοινή επίσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία ήταν και η πρώτη επίσκεψη χωρών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης μετά την εκλογή του Στρατηγού Michel Aoun στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 31 Οκτωβρίου 2016.

Η τελευταία επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, Α.Ε. κου Gebran Bassil, στην Κύπρο ήταν το Νοέμβριο του 2014, ενώ τον Ιούνιο του ιδίου χρόνου είχε πραγματοποιηθεί γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών στη Βηρυτό.

Πιο πρόσφατα, η Α.Ε. ο Υπουργός Εξωτερικών κος Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Λίβανο στις 28 Μαρτίου 2018.

Κατάλογος των διμερών Συμφωνιών μεταξύ Κύπρου - Λιβάνου υπάρχουν εδώ:
http://www.olc.gov.cy/olc/olc.nsf/all/F490FA5F86C85F03C22575D70026B6AC/$file/LEBANON.pdf?openelement


No documents foundΔΑΑΕ

Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων

Οίκαδε

facebook

Cyprus Fact Sheet

Twitter

CTO