English
Λογότυπο Κυπριακής Δημοκρατίας

Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στo Τελ Αβιβ

Λογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών
 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ
English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
Οι δεσμοί ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο άρχισαν να αναπτύσσονται από τους αρχαίους χρόνους. Οι πρώτοι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο κατά την ελληνιστική περίοδο και η παρουσία τους ήταν σημαντική έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Κατά την οθωμανική περίοδο, η Κύπρος δέχθηκε κύματα σεφαρδίμ εβραίων που συνέρεαν στις χώρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά την εκδίωξη τους από την Ισπανία το 1492.

Ένα πιο πρόσφατο συναπάντημα των δύο λαών έλαβε χώρα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι., όταν έγιναν προσπάθειες σύστασης εβραϊκών αγροτικών κοινοτήτων στο νησί μας. Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά, η Κύπρος έγινε ο τόπος διέλευσης πολλών επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην υπό βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη, πριν από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Κύπρος αποτελούσε τότε βρετανική αποικία. Στο διάστημα 1946-49, περίπου 53000 Εβραίοι διέμειναν στην Κύπρο σε βρετανικά στρατόπεδα κράτησης, όπου ο κυπριακός λαός τους πρόσφερε παρηγοριά και αλληλεγγύη. Μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, οι πιο πολλοί από τους κρατούμενους κατάφεραν να επιστρέψουν στην ιστορική πατρίδα τους. Στο μεταξύ, ενόσω περίμεναν για να μεταβούν στο Ισραήλ, 2000 μωρά γεννήθηκαν στην Κύπρο.

Το Ισραήλ και η Κύπρος εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις μετά το 1960, το έτος κήρυξης ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος αντιπροσωπεύεται στο Ισραήλ μέσω της Πρεσβείας της στο Τελ Αβίβ, που άνοιξε το 1994 και το Ισραήλ αντιπροσωπεύεται στην Κύπρο μέσω της Πρεσβείας του στη Λευκωσία που λειτουργεί από το 1961. Η Κύπρος και το Ισραήλ, ως δύο δημοκρατίες στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, έχουν πολλά κοινά. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς τους σχέσεις έχουν εισέλθει μια νέα περίοδο άνθησης που βασίζεται στις εξαιρετικές γειτονικές τους σχέσεις και στα κοινά οικονομικά τους συμφέροντα.

Κινητήρια δύναμη της εξέλιξης αυτής αποτελεί η ανακάλυψη ταμιευτήρων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο υπέδαφος μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ καθώς και διάφορα γεωπολιτικά συμφέροντα που συγκρούονται με σειρά απειλών κατά της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας σε μια περιοχή που κόσμου που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ραγδαίες εξελίξεις. Πρόσφατα, έλαβαν χώρα άνευ προηγουμένου ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου, όπως οι επίσημες επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια τον Μάρτιο του 2011, του Προέδρου του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες τον Νοέμβριο του 2011 και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, κ. Βενιαμίν Νετανιάχου τον Φεβρουάριο του 2012, η πρώτη στην ιστορία επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Επίσης, ένας τεράστιος αριθμός διμερών συμφωνιών υπεγράφησαν και ήδη εφαρμόζονται.

Οι δύο χώρες έχουν προβεί σε αμοιβαίες συμβολικές ενέργειες ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενδυναμώνοντας έτσι τις μεταξύ τους σχέσεις. Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε πυροσβεστικά αεροπλάνα για να συνδράμει το Ισραήλ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς του όρους Καρμέλ τον Δεκέμβριο του 2010. Το Ισραήλ ανταποδίδοντας απέστειλε τον Ιούλιο του 2011 γεννήτριες για να εφοδιαστεί η Κύπρος με ηλεκτρική ενέργεια μετά την τεράστια έκρηξη που κατάστρεψε τον κύριο σταθμό παραγωγής ενέργειας τους νησιού μας.

Η συνεργασία των χωρών μας έχει επεκταθεί σε μια σειρά τομέων, από τον τουρισμό στην γεωργία και την επιστήμη. Ένας αυξανόμενος αριθμός Κυπρίων ιατρών έρχονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ για να αποκτήσουν την ειδικότητα τους, ενώ Κύπριοι ασθενείς μεταβαίνουν στο Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια για ιατρική θεραπεία. Οι εμπορικοί δεσμοί και το διμερές εμπόριο έχουν επίσης διευρυνθεί σημαντικά. Πολλοί ισραηλινοί επιχειρηματίες επενδύουν στον τουριστικό και κτηματομεσιτικό τομέα, ή εκμεταλλευόμενοι τον χαμηλό εταιρικό φόρο του νησιού μας ανοίγουν υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο.Αρχή

© 2007 - 2019 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών, Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας