ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία
Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Σοβιετική Ένωση εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο Πρεσβειών στις 18 Αυγούστου 1960 ενώ στις 7 Απριλίου 1992 η Κύπρος αναγνώρισε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως διάδοχο κράτος και συνεχιστή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα στεγάζεται σε ένα από τα παλιά πετρόκτιστα που έκτισαν Ρώσοι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι στην οδό Ποβαρσκάγια στα μέσα του 19ου αιώνα.

Πρώτη ιδιοκτήτρια του μεγάρου ήταν η Ε. Ντούνκερ, σύζυγος του μηχανικού Κ. Ντούνκερ που κατασκεύασε τον αγωγό μεταφοράς νερού από το Μιτίστσι στη ρωσική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της αναπαλαίωσης του κτιρίου, σ΄ αυτό βρέθηκαν τοιχογραφίες του γνωστού ζωγράφου Μιχαήλ Βρούμπελ, οι οποίες αυτή τη στιγμή φυλάσσονται στο Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης και στη γκαλερί της πόλης Ομσκ.

Η Πρεσβεία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Μόσχας, κοντά στο Κρεμλίνο και την Κρατική Δούμα. Η οδός Ποβαρσκάγια είναι πάροδος της λεωφόρου Νόβι Αρμπάτ, κοντά στο σταθμό του μετρό Αρμπάτσκαγια.

Σε απόσταση λιγότερη των 100 μέτρων βρίσκεται ο ναός του Αγίου Συμεών του Στυλίτη ενώ ακριβώς δίπλα είναι η Πρεσβεία της Νορβηγίας.

Εκτός από την Πρεσβεία και την κατοικία του Πρέσβη, στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το Προξενικό Τμήμα, το Γραφείο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, το Εμπορικό Τμήμα και το γραφείο του Στρατιωτικού Ακόλουθου.

_______________________________________________
© 2014 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα