Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα

Τρέχοντα Νέα «Κυπριακές αρχαιότητες με τα μάτια ενός Σοβιετικού αρχαιολόγου»

Τρέχοντα Νέα
«Κυπριακές αρχαιότητες με τα μάτια
ενός Σοβιετικού αρχαιολόγου»


Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσία
Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών

ΕΚΘΕΣΗ
«Κυπριακές αρχαιότητες με τα μάτια
ενός Σοβιετικού αρχαιολόγου»Έκθεση παρουσιάζει μοναδικά υλικά από το προσωπικό αρχείο του διάσημου σοβιετικού αρχαιολόγου, Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, Σ.Β. Κισελιόφ, που σήμερα φυλάσσονται στο αρχείο του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο Σεργκέι Βλαντιμιρόβιτς Κισέλεφ (1905-1962) - ένας διάσημος σοβιετικός αρχαιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας Υλικού Πολιτισμού της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ (1945-1951), ειδικός στην αρχαιολογία της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού, καθηγητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Μ.Β. Λομονόσοφ». Κατά τα έτη 1950-1954 διετέλεσε Επιστημονικός Γραμματέας του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1953 έγινε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.
Διετέλεσε για πολύ καιρό (1949-1962) αρχισυντάκτης του κορυφαίου σοβιετικού περιοδικού για την ιστορία του αρχαίου κόσμου, Vestnik Drevney Istorii (Δελτίο Αρχαίας Ιστορίας).
Τα προβλήματα της αρχαιολογίας της Μεσογείου άρχισαν να ενδιαφέρουν τον Σ.Β. Κισελιόφ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν άρχισε να συλλέγει πληροφορίες για την αρχαιολογία της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού στην Ανατόλια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο του Αιγαίου. Ο επιστήμονας προγραμμάτιζε να γράψει ένα γενικευτικό έργο «Εποχή του Χαλκού στον Παλαιό Κόσμο».
Προφανώς, για τον Σ.Β. Κισελιόφ το ταξίδι στην Κύπρο που πραγματοποίησε το 1962 δεν ήταν μόνο επιστημονικό, αλλά και μια σημαντική αποστολή στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας. Έτυχε να γίνει το τελευταίο επαγγελματικό ταξίδι στη ζωή του επιστήμονα. Τον Νοέμβριο του 1962 πέθανε από επιπλοκές μετά από μία αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση.

KOT

cipa

COVID-19

Facebook