ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Τρέχοντα Νέα


O γνωστός Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία επισκέφθηκε την Μόσχα μεταξύ 12-20 Φεβρουαρίου 2018

O γνωστός Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία επισκέφθηκε την Μόσχα μεταξύ 12-20 Φεβρουαρίου 2018, μετά από πρόσκληση του διευθυντή της Dolby Ρωσίας και των Βραβείων «Silver Archer» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αντιπροσωπεύοντας την Άπω Ανατολή. Σκοπός ήταν η παρουσίαση του οπτικοακουστικού του έργου «Ήχος του Βλαδιβοστόκ» σε ειδικό συνέδριο στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ακολούθως, του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο «Silver Archer» της Άπω Ανατολής. Επιπρόσθετα, η ειδική φοιτητική επιτροπή του παρέδωσε το Βραβείο «Silver Archer» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως "το καλύτερο προτζεκτ ανάπτυξης και προώθησης περιοχών" αλλά και για την “υψηλή πρακτική του αξία”.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Μάριος Ι. Ηλία είχε σειρά συναντήσεων με πολιτιστικούς φορείς της χώρας, ενώ υπήρξε φιλοξενούμενος της κινηματογραφικής εταιρείας «Mosfilm» και της Dolby Ρωσίας, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στην ηχητική επεξεργασία του έργου του «Ήχος του Βλαδιβοστόκ» μέσω της τεχνολογίας Dolby Atmos.
Επίσης, ο Μάριος Ι. Ηλία είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, κο Λεωνίδα Μαρκίδη.
Σε μια ταινία έξι λεπτών παρουσιάζεται με δεξιοτεχνικό τρόπο ένα αυθεντικό συνθετικό μωσαϊκό της ιστορικής ρωσικής πόλης στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο καλλιτέχνης έχει καταφέρει να χωρέσει 153 ηχητικές λωρίδες, 80 τοποθεσίες, 8 διευθυντές ορχηστρών και 13 μουσικά συγκροτήματα με 350 μουσικούς. Στο έργο συνυπάρχουν η φωνή του ωκεανού, το τρίξιμο των σχοινιών στο λιμάνι, κωδωνοκρουσίες, λαμπρές φωνές εκκλησιαστικής χορωδίας, ο κρότος των μετάλλων ναυτικού πυροβολικού, οι μηχανές πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων, ο βρυχηθμός της σιβηρικής τίγρης, ο ήχος του πάγου που σπάει στον παγωμένο κόλπο, μια συμφωνική ορχήστρα και η μπάντα του Ειρηνικού Στόλου.
Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, λόγω της πρωτότυπης προσέγγισης του έργου, η παρουσίαση του είχε ενθουσιώδη αποδοχή, όχι μόνο από τους κατοίκους του Βλαδιβοστόκ, αλλά και στο κοινό των χωρών του εξωτερικού, όπου το έργο έχει ήδη προβληθεί, π.χ. στο Βερολίνο, στα εγκαίνια του φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin. Σύμφωνα με το μουσικοσυνθέτη, αυτή η άνευ προηγούμενου προσέγγιση μπορεί να παρουσιάσει ενδιαφέρον για τα μέσα ενημέρωσης και να βοηθήσει την προώθηση μιας ολόκληρης πόλης και περιοχής, μέσω ενός μοναδικού καλλιτεχνικού προϊόντος.
Ο καλλιτέχνης σημείωσε ότι το εν λόγω έργο δεν είναι το μόνο που έχει δημιουργήσει για την πόλη στη ρωσική Άπω Ανατολή. Μετά από αίτημα της Περιφερειακής Φιλαρμονικής του Πριμόριε, ο Μάριος Ι. Ηλία δημιούργησε το πρώτο μέρος της «Ναυτικής Συμφωνίας». Έχει τίτλο «Varyag» και είναι αφιερωμένο στην ιστορία του θρυλικού καταδρομικού και ναυαρχίδας του Στόλου του Ειρηνικού. Η πρεμιέρα του έργου στο Βλαδιβοστόκ έχει προγραμματιστεί για την 24η Μαΐου. Χρονικά συμπίπτει με την Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού, καθώς και με τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Φιλαρμονικής.
Η δημιουργικότητα του καλλιτέχνη δεν εξαντλείται στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας: ήδη φέτος αρχίζει τη δουλειά για το επόμενο έργο του στην Ιαπωνία - «Ήχος του Κιότο».


_______________________________________________
© 2014 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα