Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μεξικό Λογότυπο Υπουργείο Εξωτερικών
      Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

English | Español
Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:    Κάντε κλικ: εκτέλεση αναζήτησης
Ειδική Αναζήτηση      
Τουρισμός στην Κύπρο
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
English EspañolΤουρισμός στην Κύπρο – Γενικές Πληροφορίες

Στην Κύπρο θα ανακαλύψετε τον ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό, τη σύγχρονη τουριστική υποδομή, τις σαγηνευτικές παραλίες, τα δροσερά δάση, τις εύοσμες κατάσπαρτες με αμπελώνες και ελαιώνες βουνοπλαγιές και τις κατάφυτες με εσπεριδοειδή πεδιάδες.

Γραφικά πετρόκτιστα χωριουδάκια όπου το γλυκό κρασί και η ζιβανία κυλούν ελεύθερα με την κουβεντούλα στο χωριάτικο καφενείο. Ένας ανέμελος τόπος όπου η διαχρονική καλοσύνη και έμφυτη φιλοξενία του λαού είναι και στις μέρες μας αισθητή και χειροπιαστή.

Από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο τουρισμός διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου, ενώ από το 1960 η Κύπρος έγινε ένα από τα κυριότερα τουριστικά κέντρα της Μεσογείου, μετά από μια ραγδαία και συνεχή ανάπτυξη.

Η Κύπρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, μετά τη Σαρδηνία και τη Σικελία, με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μέγιστο μήκος 240 χιλιόμετρα από το ανατολικότερο μέχρι το δυτικότερό της άκρο και μέγιστο πλάτος 100 χιλιόμετρα από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο της άκρο.

Η Κύπρος, λόγω της καταλληλότητας του προϊόντος της, της γεωγραφικής της θέσης και των κλιματολογικών της συνθηκών, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων, αλλά παράλληλα να εμπλουτίσει με τα ειδικά προϊόντα που διαθέτει την τουριστική εμπειρία των περιηγητών που έρχονται στο νησί για τον ήλιο και τη θάλασσα.

Με βάση τη Στρατηγική Τουρισμού μέχρι το 2010 δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως Συνέδρια και Τουρισμός Κινήτρων, Πολιτιστικός Τουρισμός, Αθλητικός Τουρισμός, Περιπατητικός και Ποδηλατικός Τουρισμός, Κρουαζιέρες.

Ιδιαίτερα στα θέματα του Πολιτιστικού Τουρισμού η Κύπρος έχει να αναδείξει μοναδικά χαρακτηριστικά και αξιοθέατα που οφείλονται στην ιστορία της των 11 χιλιετιών και στη θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.


Στοιχεία για την Κύπρο

Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να οργανώσετε καλύτερα την παραμονή σας και να την κάνετε πιο ευχάριστη.

Σε γενικές γραμμές, σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρότυπα. Τα αγγλικά χρησιμοποιούνται ευρέως, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Ελέγξτε διάφορους παράγοντες και αριθμούς, όπως το τι χρειάζεται για την είσοδο στην χώρα, το νόμισμα, την ηλεκτρική τάση και τη διαφορά ώρας, για να σας βοηθήσει να οργανωθείτε και να περιορίσετε τυχόν προβλήματα στο ελάχιστο. Μάθετε ποια είναι η μέση θερμοκρασία όλους τους μήνες του χρόνου, για να πάρετε μια ιδέα του πότε να έρθετε και τι ρούχα να φέρετε. Ανακαλύψτε πόσο εύκολο είναι να κινηθείτε στο μικρό νησί μας με το οδικό μας δίκτυο που είναι πολύ αποτελεσματικό και με την ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας μεταφορικών μέσων. Μην την πάθετε και ξεμείνετε κάπου επειδή είναι Εθνική γιορτή ή επειδή κλείνουν τα καταστήματα. Θα βρείτε πολύ εύκολα όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.


Διαμονή


Η Κυπριακή φιλοξενία είναι παροιμιώδης και όλοι στην Κύπρο θα σας καλωσορίσουν πολύ ζεστά. Όσα γίνονται από την ώρα που θα φτάσετε στο νησί, είτε αυτό είναι να σας χαρίσουν ένα καλάθι με φρέσκα φρούτα και κρασί είτε να σας εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο και φιλικό τρόπο τα ευγενικά μέλη του προσωπικού, όλα έχουν σαν απώτερο σκοπό να σας κάνουν να νοιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Στην Κύπρο θα βρείτε σε πολύ λογικές τιμές, χώρους διαμονής κάθε τύπου, που θα ταιριάξουν σε όλα τα γούστα και τα βαλάντια, προσφέροντας σας το καλύτερο.

Αν προτιμάτε να ξεκουράζεστε, με όλες τις ανέσεις σας, σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων πάνω στη θάλασσα, που θα έχει μεταξύ άλλων και γυμναστήριο και Σπα, ή αν διαλέξετε ένα οργανωμένο διαμέρισμα ή μια έπαυλη με πισίνα για ανεξαρτησία κινήσεων ή ακόμα κι αν η επιλογή σας είναι ένα ησυχαστήριο στους λόφους, σε ένα απλό σπίτι, που θα σας φροντίζει μια οικογένεια, για να μπορέσετε να ζήσετε την εμπειρία της επιστροφής στη φύση, το νησί σίγουρα έχει να σας προσφέρει αυτό που θέλετε. Ότι κι αν επιθυμείτε βουνό ή θάλασσα, πόλη ή εξοχή, σίγουρα θα μπορέσετε να το βρείτε στο νησί μας.Φαγητό και Ποτό

Με έμφαση στα τοπικά φρέσκα υλικά, ένα πικάντικο συνδυασμό από βότανα και μπαχαρικά και με την χρήση του ελαιόλαδου, το Κυπριακό φαγητό είναι Μεσογειακό, παρόμοιο με το Ελληνικό επηρεασμένο όμως από τη Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία.

Τόσο οι ποιητές όσο και οι ταξιδιώτες στο παρελθόν παίνεψαν πολύ τις γεύσεις του νησιού. Στις μέρες μας οι γιατροί και οι ειδικοί διατροφολόγοι ενώθηκαν εκθειάζοντας τις αρετές της Μεσογειακής διατροφής. Τα δημητριακά και τα όσπρια, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που ωρίμασαν στον ήλιο, το υψηλό σε πρωτεϊνη ψάρι, το άπαχο κρέας και το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο και το κρασί είναι όχι μόνο μια υγιεινή επιλογή αλλά και ακαταμάχητος πειρασμός.

Σε μια κοινωνία με μεγάλες οικογένειες που έχουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μαγείρεμα στο σπίτι είναι σημαντικό στοιχείο της καθημερινής ζωής, με συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά. Ένα εγκάρδιο γεύμα παρέα με φίλους και συγγενείς είναι σημαντικό. Δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί η φιλοξενία και η ευθυμία είναι βαθιά ριζωμένες στη ψυχή του Κυπρίου, τόσο ώστε το να ευχαριστούν τους άλλους έγινε πια τέχνη. Αφεθείτε ελεύθεροι στις γεύσεις και παραδοθείτε στη μαγειρική πανδαισία.Ήλιος και Θάλασσα

Βυθίστε τα πόδια σας στη ζεστή άμμο, νιώστε τον ήλιο πάνω στο δέρμα σας την ώρα που θαυμάζετε τα αστραφτερά νερά της Μεσογείου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από διακοπές στις παραλίες της Κύπρου.

Με τις πολλές ακτές της προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από παραλίες, αρχίζοντας από απομονωμένους κόλπους μέχρι τα θέρετρα γεμάτα ζωή, τις αμμώδεις παραλίες και τους βραχώδεις κολπίσκους, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε αυτό που θα σας αρέσει.

Η χαλάρωση στον ήλιο δεν είναι ο μόνος λόγος για να επισκεφτείτε την Κύπρο. Υπάρχουν χιλιάδες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε όσο θα είστε στο νησί, με τα θαλάσσια σπορ να έχουν την τιμητική τους. Δοκιμάστε τα υδροπάρκα για έντονες συγκινήσεις ή το bungee jumping για την ακραία αίσθηση του. Ανακαλύψτε τη μαγεία του κόσμου στο βυθό της θάλασσας κολυμπώντας με μάσκα ή κάνοντας καταδύσεις στα ζεστά, κρυστάλλινα νερά της θάλασσας. Η ιστιοσανίδα και η ιστιοπλοϊα είναι απολαύσεις για όλο το χρόνο χάρη στους σταθερούς ανέμους και τις ήρεμες και προβλέψιμες θάλασσες, ενώ η κρουαζιέρα κατά μήκος των ακτών και το ψάρεμα στα βαθιά νερά είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το νησί σαν χώρα αφετηρίας για μικρές κρουαζιέρες σε άλλες κοντινές χώρες.Απολαύστε τον Πολιτισμό

Κάντε μια βόλτα στο παρελθόν πηγαίνοντας στη Χοιροκοιτία, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους χώρους προϊστορικού οικισμού, που ανακαλύφθηκε στην Ανατολικότερη Μεσόγειο, με τις αναδομημένες στρογγυλές κατοικίες της να προσφέρουν μια ζωντανή αναπαράσταση του πώς ήταν η ζωή στην αυγή του πολιτισμού.

Θαυμάστε τα υπέροχα επιδαπέδια μωσαϊκά των Ρωμαϊκών επαύλεων που απεικονίζουν εικόνες από τη μυθολογία, αναμφισβήτητα τα καλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και τους επιβλητικούς Τάφους των Βασιλέων που βρίσκονται εκεί κοντά, λαξεμένοι σε βράχους και διακοσμημένοι με Δωρικούς κίονες. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε ένα αρχαίο θεατρικό έργο στο Ρωμαϊκό αμφιθέατρο με την καταπληκτικότερη θέα της θάλασσας όπως φαίνεται από την κορυφή ενός λόφου.

Πολλά δείγματα Βυζαντινής τέχνης διατηρήθηκαν στο νησί και μπορείτε να τα δείτε και μόνοι σας σαν πολύχρωμες τοιχογραφίες πάνω στους τοίχους των Κυπριακών εκκλησιών, δέκα από τις οποίες έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα της Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αφιερωμένα στη μεγαλόπρεπη λατρεία της Ελληνορθόδοξης θρησκείας η προέλευση της οποίας πάει πίσω χιλιάδες χρόνια.

Επιπρόσθετα με τον πλούτο που υπάρχει σε πολλά μέρη στην ύπαιθρο, επισκεφτείτε τις ανεκτίμητες συλλογές έργων τέχνης που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε αντικείμενα που παραπέμπουν στην ιστορία του νησιού, συμπεριλαμβανόμενων κεραμικών, νομισμάτων, κοσμημάτων, ταφόπετρων και αγαλμάτων.Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία

Αποδεικτικά της τρικυμιώδους ιστορίας της Κύπρου μπορούν να βρεθούν σε όλο το νησί. Οι ξένες δυνάμεις πολύ συχνά έβαζαν στο μάτι την Κύπρο κυρίως λόγω της στρατηγικής της θέσης, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, το νησί είναι σαν ένα τεράστιο ανοιχτό μουσείο όπου μπορεί κανείς να δει τις αποδείξεις του περάσματος των πολλών κατακτητών που την διοίκησαν για χρόνια.

Πανέμορφοι είναι οι ναοί που βρίσκονται χτισμένοι στις κορυφές των λόφων από τους αρχαίους Έλληνες των Μυκηνών, που εποίκισαν το νησί, αφιερωμένοι στους διάφορους Θεούς τους, με την Αφροδίτη, την Θεά της ομορφιάς και του έρωτα, να κατέχει εξέχουσα θέση. Παρακολουθείστε μια παράσταση σε Ρωμαϊκό θέατρο που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ή απολαύστε τα υπέροχα ψηφιδωτά που κοσμούσαν τις επαύλεις των Ρωμαίων ευγενών όταν το νησί ήταν μακρινή αποικία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ανακαλύψτε κρυμμένες μέσα στα δάση Κυπριακές εκκλησίες με υπέροχες τοιχογραφίες στους τοίχους και τις αψίδες τους, δέκα από τις οποίες μπήκαν και στη λίστα με τα Παγκόσμια Κληροδοτήματα της UNESCO.Ακτές και Παραλίες

Αποκλείεται να μην βρείτε μια παραλία του γούστου σας όταν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πάρα πολλές. Από τα ήσυχα νερά της δυτικής χερσονήσου, μέχρι τα γεμάτα ζωντάνια θέρετρα ανατολικά, το νησί προσφέρει κάτι για τον καθένα.

Η ανατολικότερη ακτή της Κύπρου είναι γνωστή για τη λεπτή άσπρη άμμο της και τα ρηχά γαλάζια νερά της. Οι κόλποι με βαθιά νερά και βραχώδεις ακτές είναι ιδανικά για κολύμπι με αναπνευστήρα ή κατάδυση. Οι παραλίες στις νότιες ακτές με τη γκρίζα άμμο προσφέρονται για χειμερινούς περιπάτους ή τρέξιμο, ενώ οι απομονωμένοι κόλποι της δυτικής ακτής δελεάζουν αυτούς που θέλουν να μένουν μόνοι.Πόλεις τις Κύπρου

Τέσσερις μεγάλες πόλεις δεσπόζουν στο νησί, με τη Λευκωσία στο κέντρο, που είναι και η πρωτεύουσα, και τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο κατά μήκος της νότιας ακτής.

Είναι πολυσύχναστα σύγχρονα εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα, με παλιές πόλεις με γραφικά ιστορικά κτίρια στο κέντρο, όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε σε στενούς δρόμους και να περιδιαβάζετε μέσα από ενδιαφέρουσες αγορές και εμπορικά κέντρα.

Η Λευκωσία συνδυάζει το παλιό με το νέο και χαρακτηρίζεται από την παλιά συνοικία που περιστοιχίζεται από ένα Ενετικό οχυρωματικό τείχος φτιαγμένο από πουρόπετρα, έξω από το οποίο εκτείνεται μια κοσμοπολίτικη πόλη. Η Λεμεσός, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, είναι το κέντρο της παραγωγής κρασιού και ένα ζωηρό θέρετρο, γνωστό για την ποικίλη νυχτερινή ζωή του, ενώ η Λάρνακα με τη μαρίνα της και το χώρο περιπάτου με τους φοίνικες (τις γνωστές «Φοινικούδες»), έχει σημαντικούς Χριστιανικούς και Ισλαμικούς ναούς. Η Πάφος στα δυτικά είναι ένας αρχαιολογικός θησαυρός, με κάποια από τα εκλεκτότερα ψηφιδωτά της Μεσογείου.Περιοχές της Κύπρου

Όταν έρθετε στην Κύπρο, μην περιοριστείτε μόνο στις μεγάλες πόλεις και τα παραλιακά θέρετρα. Ανοίξτε τα φτερά σας εξερευνώντας και την ύπαιθρο.

Από τα αρωματικά περιβόλια με εσπεριδοειδή και από τους ελαιώνες, τα αναρριχητικά κλήματα, τις μεγάλες πεδιάδες καλυμμένες με χρωματιστά αγριολούλουδα μέχρι τα δροσερά πευκοδάση και τις παρθένες παραλίες όπου φωλιάζουν οι χελώνες, η φύση της Κύπρου θα σας ενθουσιάσει όλο το χρόνο.

Κάντε μια οινική ή γευστική περιήγηση ανακαλύπτοντας παλιά χωριά που εκτείνονται στις πλαγιές των λόφων με σκιερές πλατείες όπου μπορείτε να καθίσετε να πιείτε τον καφέ σας στο καφενείο και να γνωριστείτε με τους ντόπιους. Περάστε μια χαλαρωτική μέρα σε κάποια από τις αλυκές όπου μπορείτε να παρατηρήσετε τη φύση και την άγρια ζωή όσο θέλει η καρδιά σας. Ακόμα επισκεφτείτε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαίους χώρους, Νεολιθικούς οικισμούς και γραφικές μεσαιωνικές εκκλησίες. Η Κύπρος προσφέρει την απόλυτη Μεσογειακή εμπειρία σε μια τόσο συμπυκνωμένη περιοχή που είναι ευκολοπροσέγγιστη.Πολιτιστικές Διαδρομές

Γίνετε μέρος του πολιτισμού της Κύπρου ακολουθώντας μια από τις θεματικές διαδρομές σε όλο το νησί.

Ακολουθείστε τα βήματα της Αφροδίτης, της Θεάς του έρωτα και της ομορφιάς και προστάτιδα της Κύπρου. Περιπλανηθείτε μέσα στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη μυθολογία όσο θα μαθαίνετε τα πάντα σχετικά με τη γέννησης της, τη μυθολογία, το χαρακτήρα, τα τελετουργικά που σχετίζονται με τη λατρεία της αλλά και τα φυτά και τα κοχύλια που σχετίζονται μαζί της.

Κάντε μια βόλτα στα οινοποιεία και αφεθείτε στη δοκιμή κρασιών ή άλλων νοστιμιών από σταφύλι, επισκεπτόμενοι ένα παλιό μοναστήρι ή ένα μουσείο κρασιού στη διαδρομή.

Δείτε τις διάσημες δέκα Βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται στη λίστα της Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι βρίσκονται σε όλη την περιοχή της οροσειράς του Τροόδους με τις επικλινείς ξύλινες οροφές, τις εικόνες και τις τοιχογραφίες τους.Ποδηλασία

Ζήστε τον πολιτισμό, την ιστορία και το υπέροχο τοπίο του νησιού από τη σέλα ενός ποδηλάτου.

Μια εκδρομή με ποδήλατο σας επιτρέπει να συναντήσετε πράγματα που πιθανόν να χάνατε αν ήσασταν μέσα σε αυτοκίνητο. Απολαύστε μια τυχαία συνάντηση με ένα τοπικό, εκπληκτικό τοπίο, τα αξιοθέατα και τους ήχους της φύσης από κοντά, αρχαία ερείπια ή ένα απομονωμένο λιμανάκι.

Ακολουθείστε μια από τις πολλές διαδρομές για ποδήλατο ή ακόμα φτιάξτε μια δική σας. Κανονίστε εσείς το ρυθμό που θέλετε είτε για προπόνηση ή απλά για βόλτα και γεμίστε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα ενώ παράλληλα προσφέρετε κι εσείς στη μάχη για την προστασία της φύσης και κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μεταφορτώστε τη μπροσούρα των Ποδηλατικών Διαδρομών Τροόδους από το κινητό σας στη διεύθυνση http://m.visitcyprus.com (Το κινητό σας θα πρέπει να υποστηρίζει εφαρμογές Java Mobile Edition).Πεζοπορία

Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να δείτε μια χώρα είναι με τα πόδια. Αν αγαπάτε την ύπαιθρο ή αν θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, το περπάτημα είναι ιδανικό. Αφήστε το αυτοκίνητο σας και ζήστε τον πολιτισμό και τη φύση του νησιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Κύπρος έχει αμέτρητα σηματοδοτημένους δρόμους και μονοπάτια της φύσης, κάποια πιο απαιτητικά από άλλα, όλα όμως προσφέρουν απόλαυση στις αισθήσεις ειδικά την άνοιξη όπου συνδυάζονται οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές της φύσης από πρώτο χέρι.Kάντε κλικ εδώ: Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

© 2008 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μεξικό
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου