ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Για την Κύπρο


Όνομα του κράτους: Κυπριακή Δημοκρατία

Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από: 01.05.2004

Γλώσσες: Η Ελληνική και η Τουρκική είναι επίσημες γλώσσες. Η Αγγλική γλώσσα είναι ευρέως διαδεδομένη.

Έκταση: Έχει έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.572 μίλια), μέγιστο μήκος 240 χιλιόμετρα (149 μίλια) και μέγιστο πλάτος 100 χιλιόμετρα (62 μίλια). Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.

Πληθυσμός: (Στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, απογραφή Ιανουαρίου 2005) 837,300, από τους οποίους ποσοστό 77,8% ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, 10,5% στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και 11,7% είναι ξένοι που κατοικούν οι εργάζονται στην Κύπρο.

Κλίμα: H Kύπρος έχει μεσογειακό κλίμα, με ζεστό και ξηρό καλοκαίρι και βροχερό αλλά ήπιο χειμώνα

Πολιτικό σύστημα: Η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη το 1960, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία, της οποίας, μέχρι τότε, αποτελούσε αποικία. H Kύπρος είναι Δημοκρατία με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή μέρους του νησιού από το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις ελεύθερες περιοχές, ενώ το βόρειο τμήμα κατέχεται παράνομα από την Τουρκία.
Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως το μοναδικό νόμιμο κράτος στο νησί με κυριαρχία στο σύνολο του εδάφους του, ενώ η πολιτική σταθερότητα του το κάνει μια σταθερή αξία για τους επενδυτές στην περιοχή.

Υποδομές: 2 διεθνή αεροδρόμια (Λάρνακας και Πάφου) και 2 μεγάλοι λιμένες (Λάρνακας και Λεμεσού). Ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τηλεπικοινωνιακό σύστημα είναι σε θέση να παρέχει υψηλού επιπέδου περιφερειακή και παγκόσμια διασύνδεση. Ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο παρέχει γρήγορα και εύκολα ταξίδια μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων.

Εκπαίδευση και Απασχόληση: Η πλήρης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά από 5 ετών. Τα ποσοστά βασικής εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλά, δίνοντας στην Κύπρο την δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό πολιτών που έχουν τριτοβάθμια
εκπαίδευση.

Ώρα: G.M.T. + 2 ώρες (θερινή ώρα σε ισχύ για εξοικονόμηση ενέργειας)

_______________________________________________
© 2013 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο