ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Πληροφορίες για τους Κύπριους επισκέπτες στην Ουκρανία


Κατά την παραμονή σας στην Ουκρανία σας συμβουλεύουμε να έχετε πάντοτε μαζί σας τα ταξιδιωτικά σας έγραφα. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με τα έγγραφά σας, ή που πιστεύετε ότι τα μέλη της τοπικής αστυνομίας δεν συμπεριφέρονται με τον τρόπο που αρμόζει μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία στο τηλέφωνο 00380444996451.

Συνάλλαγμα

Ταξιδιωτικές επιταγές και διεθνείς πιστωτικές κάρτες, είναι σε γενική βάση, ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος μεταφοράς χρημάτων όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Όμως, επειδή σε κάποιες περιοχές, ενδέχεται να μη μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε, σας συστήνουμε όπως ελέγξετε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα προτού αναχωρήσετε όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο μεταφοράς χρημάτων. Σας συστήνουμε να μεταφέρετε πάντοτε μαζί σας μικρό ποσό μετρητών σε τοπικό νόμισμα, προκειμένου να μπορείτε να πληρώσετε το εισιτήριο λεωφορείου ή ταξί και/ή τηλεφωνικές κλήσεις.

To εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας είναι η Γρύβνια. Για την ακριβή ισοτιμία της ημέρας μπορείτε να συμβουλευτείτε τις επίσημες ιστοσελίδες των οίκων των διεθνών χρηματαγορών η την ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας http://www.bank.gov.ua/control/en .

Κρατείστε επαφή

Σημειώστε τις λεπτομέρειες επικοινωνίας (π.χ. διεύθυνση, αριθμούς τηλεφώνου και ώρες λειτουργίας) της Κυπριακής Αποστολής στη χώρα που επισκέπτεστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε εγγραφή στο ΟΙΚΑΔΕ http://www.oikade.gov.cy/mfa/OIKADE/register.nsf/home/home?openform.

1. Η Κυπριακή Διπλωματική Αποστολή στην Ουκρανία ΜΠΟΡΕΙ:
• να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις σοβαρού δυστυχήματος, ή σοβαρής ασθένειας, ενόσω βρίσκεστε στην Ουκρανία,
• να σας εκδώσει προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο (laissez-passer) αν το διαβατήριό σας λήξει, απωλεσθεί ή κλαπεί εντός Ουκρανίας. Απαραίτητη η προσκόμιση αστυνομικής έκθεσης ή αριθμού αναφοράς της αστυνομιας ότι έγινε κλοπή/απώλεια του διαβατηρίου ή ταυτότητας
( ΟΧΙ όμως στην περίπτωση που έχετε αφηχθεί χωρίς διαβατήριο ή έχετε αφηχθεί με ληγμένο διαβατήριο όπου θα πρέπει να επιστρέψετε στον προηγούμενο προορισμό σας).
• να σας εφοδιάσει με κατάλογο τοπικών γιατρών, δικηγόρων και μεταφραστών,
• σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να καταβάλει χρηματική προκαταβολή που χρειάζεται για τον επαναπατρισμό σας. Η βοήθεια αυτή μπορεί να προσφερθεί αφού εσείς ή οι οικείοι σας / φίλοι σας υπογράψουν σχετικό έντυπο ((Ανάληψη Ευθύνης) συμφωνώντας με την επιστροφή των χρημάτων αυτών προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας,
• να παράσχει υπηρεσίες ληξιαρχείου και πιστοποίησης, όρκων και να επικυρώσει έγγραφα και να διαβιβάσει αιτήσεις και αλλά έγγραφα στις αρμόδιες Κυπριακές Αρχές (π.χ. αιτήσεις διαβατηρίων).
• Για μεταφορά σορών το ζήτημα ρυθμίζεται μεταξύ των γραφείων κηδειών και αερογραμμών απευθείας. Η Πρεσβεία διαθέτει ενδεικτικό κατάλογο γραφείων κηδειών που ειδικεύονται στις μεταφορές σορών. Για να γίνει δεκτή η σορός στο έδαφος της Δημοκρατίας απαραίτητα (α)Πιστοποιητικό θανάτου
δεόντως επικυρωμένο (β) πιστοποιητικό ότι ο αποθανών δεν έπασχε από μεταδοτική ασθένεια (γ) πιστοποιητικό ταρίχευσης και ότι μεταφέρεται σε δεόντως σφραγισμένο φέρετρο από ψευδάργυρο.

2. Η Κυπριακή Αποστολή στην Ουκρανία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ:
• να παρέμβει σε περίπτωση που αφιχθείτε σε Ουκρανικό αεροδρόμιο/λιμάνι ΧΩΡΙΣ διαβατήριο ( δηλαδή μόνο με Δελτίο Ταυτότητας) ή με ληγμένο διαβατήριο.Θα πρέπει να παραμείνετε εντός του αεροδρομίου / λιμανιού μέχρι η αεροπορική σας εταιρεία να διευθετήσει την επιστροφή σας.
(Η διπλωματική αποστολή ΔΕΝ αναλαμβάνει αγορά εισητηρίου για επιστροφή σας, ούτε αλλαγή εισητηρίου για την επιστροφή σας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επιστρέψετε νωρίτερα από ότι προγραμματίζει για εσάς η αεροπορική σας εταιρεία , θα πρέπει να γίνει με δικά σας έξοδα και δικές σας διευθετήσεις ). Σε περίπτωση που η παραμονή σας εντός του αεροδρομίου είναι πολύωρη ή και κάποιες φορές διαρκέσει πέραν της μίας μέρας, η αεροπορική εταιρεία έχει υποχρέωση να σας παρέχει κουπόνια για φαγητό. Η Διπλωματική Αποστολή στην Ουκρανία ΔΕΝ μπορεί να σας καλύψει τα έξοδα φαγητού/ποτού εντός αεροδρομίου. Η Πρεσβεία δεν κάνει ταξιδιωτικές διευθετήσεις.
• να παρέμβει σε οποιαδήποτε ιδιωτική υπόθεση (π.χ. θέματα αναφορικά με ταξίδια, τράπεζες, ασφάλειες, κλπ.) και να σας πληρώσει τους λογαριασμούς σας (ξενοδοχείο, ιατρικά έξοδα, πρόστιμα, νομική αρωγή, κλπ.),
• να παρέμβει στο έργο των δικαστηρίων και της αστυνομίας αν έχετε παραβεί τους τοπικούς Νόμους (π.χ. δεν μπορεί να κάνει διευθετήσεις για την απελευθέρωση σας από τη φυλακή ή να παρέμβει στις δικαστικές διαδικασίες),
• να παράσχει νομική συμβουλή για οποιοδήποτε λόγο ή να πληρώσει τέλη για νομική συμβουλή.
• να εξεύρει διαμονή για σας ή να σας βοηθήσει να βρείτε απασχόληση ή να εξασφαλίσετε άδεια παραμονής,
• να εξασφαλίσει παράταση της θεώρησης, της διαμονής ή της άδειας παραμονής σας,
• να πληρώσει ιατρική περίθαλψη ή να σας εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση στα νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια φυλάκισης / κράτησης ή κατά τη διάρκεια επίσκεψης σας (ως περιηγητή) σε σύγκριση με αυτή που παρέχεται στους υπηκόους της φιλοξενούσας χώρας.
• να στεγάσει ή να φιλοξενήσει

No documents found


_______________________________________________
© 2013 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο