English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Επιστολή του Επιτετραμμένου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ


Ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου με επιστολή του ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2007, απαντώντας σε επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2007, στην οποία διαμαρτύρετο για το θέμα των ερευνών που πρόκειται να αρχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, αναφέρει τα ακόλουθα׃

Εκτελώντας εντολές από την Κυβέρνησή μου έχω την τιμή να αναφερθώ στην επιστολή με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2007, η οποία εστάλη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, και η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με αρ. Α/61/1011-S/2007/456. Παρόλο που το περιεχόμενό της δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη, οι αδικαιολόγητοι ισχυρισμοί της αναγκάζουν την Κυβέρνησή μου να απαντήσει ως θέμα αρχής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό και υπεύθυνο κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει τουλάχιστον το δικαίωμα του ελάχιστου σεβασμού και εκτίμησης από μέρους του ισχυρού γείτονά της, ο οποίος ισχυρίζεται παρεμπιπτόντως, ότι είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Αντ’ αυτού, η Τουρκία χρησιμοποίησε στρατιωτική βία ενάντια στη χώρα μου, εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει περισσότερο από το 37% του εδάφους της και τώρα προχωρεί σε ένα άνευ προηγουμένου συνδυασμό νέων τετελεσμένων και απειλών για περαιτέρω χρήση βίας.

Φαίνεται ότι η ύπαρξη και μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρείται από την Τουρκία ως ένα εμπόδιο στην επιδίωξη των γεωστρατηγικών της συμφερόντων, όπως με περίεργο τρόπο τα ορίζει η ίδια η Τουρκία και ως εμπόδιο σε ό,τι αντιλαμβάνεται ως «δικαιώματά» της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενισχυμένη από τη βεβαιότητα της προάσπισης της διεθνούς νομιμότητας και των θεμελιωδών αρχών των διεθνών σχέσεων που κατοχυρώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στέκεται ακλόνητη και σταθερή στις θέσεις αρχών της και δεν θα εκφοβιστεί από την πολιτική της κανονιοφόρου που ακολουθεί η Τουρκία, η οποία ανήκει σε άλλη εποχή.

Όσον αφορά στο θέμα της επιστολής, η Κυβέρνησή μου έχει τοποθετηθεί με επιστολή της με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2007, η οποία σας εστάλη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου, με αριθμό Α/61/726-S/2007/52. Επιπρόσθετα, μια επιστολή η οποία σας εστάλη στις 25 Μαΐου 2007 (Α/61/931-S/2007/317) είναι μια από τις πολλές που απευθύνονται στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του κυπριακού θαλάσσιου χώρου που αποσκοπούσαν στην παράνομη εξερεύνηση των κυρίαρχων φυσικών πόρων της χώρας μου.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει καμιά αμφιβολία όσον αφορά στην κυριαρχία της, στην ολότητα της επικράτειάς της, των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου της και/ή όσον αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα πάνω στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της. Στο πλαίσιο της άσκησης τέτοιων κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της έναντι της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως προβλέπεται στα άρθρα 74,75,83 και 84, η Κύπρος προχωρά σε οριοθέτηση των περιοχών εκείνων με τις γειτονικές χώρες, όπου τέτοια οριοθέτηση είναι απαραίτητη με βάση τη Συνθήκη και είναι κατάλληλη. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία δεν έχει κανένα νόμιμο συμφέρον σε περιπτώσεις οριοθέτησης περιοχών οι οποίες δεν βρίσκονται απέναντι ή πλησίον των ακτών της και ο ισχυρισμός της ότι έχει «νόμιμα» δικαιώματα στα κυπριακά ύδατα είναι ανάρμοστος και προκλητικός.

Επίσης, το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και/ή στην υφαλοκρηπίδα της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί βάσει της Σύμβασης ή του γενικού διεθνούς δικαίου. Είναι πράγματι κατά την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματός της, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, που η Κύπρος προχώρησε με διεθνείς προσφορές για την παραχώρηση αδειών για την αναζήτηση, την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Εν αντιθέσει, η Τουρκία, ένα από τα λίγα κράτη που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αρνείται να συμμορφωθεί με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, παρ’ ότι οι περισσότερες από τις πρόνοιες της κωδικοποιούν το εθιμικό διεθνές δίκαιο, εκτρεπόμενη αντ’ αυτού σε αμφίβολες και αστήριχτες θεωρίες που δεν συμβαδίζουν με το σύγχρονο κόσμο και την ανάπτυξη του Δικαίου της Θάλασσας.

Είναι ειρωνικό για την Τουρκία να ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δημιουργεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που οι πράξεις της ίδιας της Τουρκίας έχουν κατ’ επανάληψη αποδειχθεί να είναι η μόνη πηγή έντασης και αστάθειας στην περιοχή. Η δήλωση στην πιο πάνω επιστολή ότι «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι μια σχεδόν απροκάλυπτη απειλή για την επαναχρησιμοποίηση βίας και είναι ενδεικτική του πόσο η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη νομιμότητα και τη λογική της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας