English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Η Κύπρος τίμησε τη μνήμη των πεσόντων ενάντια στο πραξικόπημα του 1974


Πραγματοποιήθηκε (15.7.07) στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στην Παλλουριώτισσα το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του πραξικοπήματος του 1974. Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Χριστόφια, Βουλευτών, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων του κράτους.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Άκης Κλεάνθους, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι σήμερα μνημονεύεται η ηρωϊκή αντίσταση των νόμιμων δυνάμεων του κράτους και εκατοντάδων εθελοντών πολιτών που υπερασπίστηκαν, με κάθε τρόπο, τη Δημοκρατία και πρόταξαν τα στήθια τους ενάντια στα τάνκς της προδοσίας και της εθνικής καταισχύνης.

Είπε, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το πραξικόπημα ενάντια στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, άνοιξε την κερκόπορτα στον τουρκικό Αττίλα που έσπειρε το θάνατο, την καταστροφή στο προδωμένο νησί μας και ως αποτέλεσμα επέφερε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους, 200,000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες στη δική τους πατρίδα και τη συνεχιζόμενη κατοχή πατρογονικών μας εδαφών από τον τουρκικό στρατό εισβολής.

Αναφερόμενος στη πρόσφατη φάση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εμείς αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και εργαζόμαστε, με στόχο την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης. Δεν είπε ποτέ όχι ο λαός μας στη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και δεν αποδέχθηκε ούτε και μπορεί ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής –κατοχής ως την τελική λύση του Κυπριακού.

Αν υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν διακαώς και όσο γίνεται πιο σύντομα μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση, αυτοί είμαστε εμείς. Γιατί εμείς έχουμε υποστεί τις τραγικές συνέπειες της προσφυγιάς και ζούμε καθημερινά με την ελπίδα και το όραμα για την επανένωση της πατρίδας μας και για την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας.

Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζήσουμε σε μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, έποικους και ξένες εγγυήσεις, χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Σε μια Κύπρο επανενωμένη, κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Η δική μας πλευρά, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση πέτυχε την υπογραφή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, που ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Συμφωνία αυτή, η οποία στηρίζεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς εφαρμογή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι, έστω και τώρα, παρά την καθυστέρηση ενός χρόνου, να υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση του Προέδρου Παπαδόπουλου για να επαναληφθούν οι προσπάθειες εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Η αναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου, για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Τριάντα τρία χρόνια είναι ήδη αρκετά. Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καιρός να ισχύσουν και να εφαρμοστούν και στη δική μας πατρίδα. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Με την ευχή και την ελπίδα ότι σύντομα θα κτυπήσουν χαρμόσυνα και στο νησί μας οι καμπάνες της χαράς και της ειρήνης, θα συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα, με υπομονή και επιμονή ως την ώρα της τελικής δικαίωσης. Όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, χωρίς καμιά διάκριση, διεκδικούμε και έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε σε μια ελεύθερη, ευτυχισμένη, ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα.

Τιμώντας σήμερα και μνημονεύοντας τους ηρωικούς μαχητές της αντίστασης, υποσχόμαστε ότι θα προασπίζουμε πάντα τη δημοκρατία με κάθε θυσία, και θα παραμείνουμε ανυπότακτοι αγωνιστές ως την ώρα της λύτρωσης και της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας.

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των πεσόντων. Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Αρχηγός της Αστυνομίας.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας