English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Απόσπασμα Ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στο επίσημο δείπνο προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας της Λεττονίας Δρος Vaira Vξke-Freiberga


Ένα σημαντικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Κύπρος έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με τη σοβαρή προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν πλήρως τα κοινά κριτήρια ένταξης και νοουμένου ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αξίες, αρχές και κώδικας συμπεριφοράς, θα γίνουν έμπρακτα σεβαστά από την Τουρκία. Εναπόκειται στην Τουρκία να επιδείξει ότι έχει τη θέληση να προχωρήσει σε αυτή την πορεία, να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και να τιμήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι όλων των κρατών μελών της Ένωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την κάθε υποψήφια χώρα. Αυτά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις δεν ισχύουν, εξάλλου, αποκλειστικά για την Τουρκία, αλλά για όλες τις υποψήφιες χώρες. Εν προκειμένω, η Ένωση πρέπει να επιδείξει σταθερότητα, δικαιοσύνη και συνέπεια, ώστε να διασφαλίσει την αξιοπιστία, ακεραιότητα και ισχύ της ενταξιακής διαδικασίας και για να διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί η μεταμόρφωση της Τουρκίας σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Πιστεύω ότι το να εθελοτυφλούμε στις αδυναμίες της Τουρκίας να συμμορφωθεί, δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας ούτε της Ένωσης.

Κυρία Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω σε μια χώρα η οποία 33 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή, υποφέροντας από τα αποτελέσματα της βίαιης διαίρεσης, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της και τις τρομερές συνέπειες μιας σκόπιμης πολιτικής εξαναγκασμού του αυτόχθονα πληθυσμού της να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες και περιουσίες, από τα κατεχόμενα εδάφη μας. Η οργανωμένη μαζική εισαγωγή εποίκων και η συστηματική καταστροφή σε μια προσπάθεια αλλαγής της δημογραφικής δομής της Κύπρου, καθώς και οι προσπάθειες για καταστροφή της ιστορικής ταυτότητας και της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, αποτελούν συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είμαι σίγουρος, κυρία Πρόεδρε, ότι κατανοείτε πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει ένα πολυσχιδές πρόβλημα παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας, ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής του εδάφους ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεχιζόμενη κατοχή από ξένα στρατεύματα κρατά χωρισμένες τις κοινότητες της Κύπρου και, μαζί με τις παράνομες προσπάθειες για απόσχιση της κατεχόμενης περιοχής, αποτελούν την αιτία για την ούτω καλούμενη «απομόνωση» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τα τετελεσμένα γεγονότα, που επιβλήθηκαν με τη δύναμη των όπλων των στρατιωτικών δυνάμεων εισβολής της Τουρκίας, δεν μπορούν και δεν θα γίνουν αποδεκτά, ούτε θα νομιμοποιηθούν. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας η αναζήτηση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία θα διασφαλίζει την πραγματική επανένωση του νησιού, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της χώρας μας. Λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θα συνάδει με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Γνωρίζω, κυρία Πρόεδρε, ότι, όπως και εμείς, πιστεύετε σε αυτές τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές που είναι και αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας για την επί μακρόν υποστήριξη της Λεττονίας για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σε συμμόρφωση με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να πιστεύει και να είναι προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία προνοεί για ταυτόχρονες συζητήσεις πάνω σε ουσιαστικά θέματα του κυπριακού προβλήματος και σε θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή όλων των Κυπρίων. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για μια νέα επιτυχή προσπάθεια για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κάτι που έχει αναγνωρίσει ο Γενικός Γραμματέας, καθώς και όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι θα εισακούσουν αυτά τα καλέσματα και θα συνεργαστούν επιτέλους για την εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία τώρα είναι ο μοναδικός δρόμος προς τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Δυστυχώς, ωστόσο, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να επιμένει στην επιδίωξη διαχωριστικής πολιτικής στο Κυπριακό και τώρα επικεντρώνεται στην πολιτική αναβάθμιση της υπόστασης της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα, υπό το πρόσχημα της λεγόμενης «άρσης της απομόνωσης». Ενόψει αυτού, είναι επιβεβλημένο σε όλους να είναι πλήρως ενήμεροι αυτού του πολιτικού στόχου και, συνεπώς, να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες ή πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν, έστω και ακούσια, τέτοια πολιτική, δυναμιτίζοντας έτσι τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση και για επανένωση της Κύπρου.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα στο οποίο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδίδει μεγάλη σημασία και έχει μάλιστα πάρει σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών για τη στήριξή του. Πρόσφατα, η Κυβέρνηση υιοθέτησε ένα νέο πακέτο προς οικονομικό όφελος των Τουρκοκυπρίων και για την ενθάρρυνση των δικοινοτικών επαφών, μέσω, για παράδειγμα, της χρηματοδότησης κοινοπραξιών και συμφερόντων και της υποστήριξης δικοινοτικής συνεργασίας στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την οικονομική ενοποίηση της νήσου και την αύξηση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων με στόχο τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας