English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Κατάρ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα, στη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρέσβη του Κατάρ, με έδρα τη Λευκωσία, κ. Mumbarak Bin Abdel Rahman Αl Naser.

Στην ομιλία του, ο κ. Al Naser εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος διαπιστευμένος Πρέσβης του Κατάρ στην Κύπρο με έδρα τη Λευκωσία και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 2003 και το άνοιγμα Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα έχουν σημειωθεί αυξημένες επαφές τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Ο κ. Αl Nasar εξέφρασε παράλληλα την ευαρέσκεια του για τη μακρόχρονη συμμετοχή πολλών κυπριακών εταιρειών στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Κατάρ.


«Από την πλευρά μου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αναπτυχθεί ιδιαίτερα η οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, περιλαμβανομένων και επενδύσεων από το Κατάρ στην Κύπρο», είπε ο κ. Al Naser και πρόσθεσε ότι το Κατάρ παρακολουθεί με θαυμασμό τα μεγάλα βήματα που κάνει η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του λαού της.


Καταλήγοντας, τόνισε ότι το Κατάρ παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες της για εξεύρεση βιώσιμης και πρακτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του σε μια λύση η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία θα επανενώνει το λαό της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.


Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το άνοιγμα της Πρεσβείας του Κατάρ στη Λευκωσία θα δώσει νέα ώθηση, η οποία θα διευρύνει τη συνεργασία μας για το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των λαών μας. Η πολιτική σημασία της παρουσίας του Κράτους του Κατάρ, μέσω της Πρεσβείας του, στην Κύπρο είναι ιδιαιτέρως εκτιμηταία πέρα από το διμερές επίπεδο, αφού το Κατάρ είναι το πρώτο κράτος μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (ΣΣΚ) που εγκαθιδρύει Πρεσβεία στη Λευκωσία, πρόσθεσε. Επισήμανε, δε, ότι η πρώτη Πρεσβεία της Κύπρου σε κράτος μέλος του ΣΣΚ άνοιξε στην Ντόχα το 2003.


Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, η Κύπρος ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων αποτελεί πολυεπίπεδη γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. «Η ένταξή μας στην ΕΕ το 2004 και η υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008 είναι ανάμεσα στην πληθώρα των παραγόντων που καθιστούν την Κύπρο ένα διεθνή επιχειρηματικό προορισμό, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε πιθανές επενδύσεις από το Κατάρ», πρόσθεσε.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή με βαθιά ανησυχία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι καταδικάζουμε όλες τις πράξεις που συμβάλλουν στη συνέχιση του σκληρού κύκλου βίας. «Η όποια λύση της αραβοϊσραηλινής διένεξης δεν μπορεί να αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή νομιμότητα. Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνάντησης στην Ανάπολη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.


Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι, καταψηφίζοντας στην πλειοψηφία τους το πιο πρόσφατο προτεινόμενο σχέδιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών, γνωστό ως Σχέδιο Ανάν 5, δεν απέρριψαν τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της χώρας. Καταψήφισαν, είπε, ένα συγκεκριμένο σχέδιο που δεν ήταν ούτε «δίκαιο» ούτε «ισορροπημένο» και, κυρίως ένα σχέδιο που δεν προνοούσε για γνήσια επανένωση, αλλά, αντιθέτως, διασφάλιζε τη διαιώνιση της διαίρεσης. Πρόσθεσε ότι δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι (με τις παράνομες ψήφους των Τούρκων εποίκων) ψήφισαν υπέρ του Σχεδίου, το οποίο ικανοποιούσε όλες τους τις απαιτήσεις και, βεβαίως, κανείς δεν δικαιούται «ανταμοιβής» για την αναπόφευκτη αποδοχή ενός Σχεδίου που ικανοποιούσε όλες τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Θα μπορούσε ποτέ ο αραβικός κόσμος να δεχθεί μια λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα που δεν θα προνοούσε για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και που θα έδινε σε τρίτες χώρες το δικαίωμα παρέμβασης σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.


Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και η άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναντι της Κύπρου δεν προσφέρει έδαφος για αισιοδοξία. Μέχρι τώρα, η θετική μας πολιτική έναντι της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαντάται με την τοποθέτηση εμποδίων στην προσπάθειά της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και μηχανισμούς, με την άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά σκάφη, όπως απαιτείται, και με την άρνησή της να κάνει βήματα για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη στήριξη που μας παρέχει το Κράτος του Κατάρ στην προώθηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κράτους δικαίου και κάλεσε την Κυβέρνηση της χώρας να συνεχίσει να στηρίζει το δίκαιο αίτημα του κυπριακού λαού σε διεθνή βήματα και ιδιαιτέρως στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και να ενώσει τη φωνή της με άλλα αραβικά κράτη που αντιτίθενται, μέσω της ΟΙΔ, στη νομιμοποίηση αυτής της παράνομης οντότητας στα κατεχόμενα.


Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρίσταντο η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Γιώργος Χατζηαναστασίου και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας