English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Υπογραφή Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Λιλλήκας υπέγραψε χθες μαζί με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κα Michθle Alliot-Marie, Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας.

Η Συμφωνία υπεγράφη στο οίκημα του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας και αποτελεί μέρος της Κοινής Δήλωσης για Ενίσχυση των Διμερών Σχέσεων, στα πλαίσια ενός Δομημένου Διαλόγου, η οποία εξαγγέλθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στη Γαλλία το Νοέμβριο του 2005.

Μετά τη λήξη της τελετής υπογραφής της Συμφωνίας και τη συνάντησή τους, οι δύο Υπουργοί έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Λιλλήκας έκανε την ακόλουθη δήλωση στον Τύπο:

«Επιθυμώ να εκφράσω την ιδιαίτερη μας χαρά και ικανοποίηση για την υπογραφή αυτής της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας η οποία αποτελεί τη φυσιολογική εξέλιξη των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Chirac για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες στη βάση ενός Δομημένου Διαλόγου. Η Γαλλία και η Κύπρος είχαν πάντοτε εξαιρετικά καλές πολιτικές σχέσεις, είχαν και μοιράζονταν κοινό όραμα στα διεθνή προβλήματα κυρίως και τώρα ως δύο εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποδείξει ότι με τις προσεγγίσεις τους μπορούν να συμβάλουν και στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Η κρίση του Λιβάνου ήταν αυτή που έδωσε την ευκαιρία στις δύο χώρες να συνεργαστούν και στο στρατιωτικό τομέα με οφέλη όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά κυρίως για τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Εύχομαι και ελπίζω ότι όπως απέδειξε η Κύπρος ότι είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου θα αποδειχθεί ότι η Κύπρος μπορεί, επανενωμένη, με τη συνεργασία και άλλων εταίρων όπως είναι η Γαλλία, να βοηθήσει στην ειρήνευση και σταθερότητα σε όλη την περιοχή μας».

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι "πρόκειται για μια Συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την εντατικοποίηση των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κύπρου και της Γαλλίας. Προνοεί μεγαλύτερη ανταλλαγή μεταξύ των Υπουργείων για παράδειγμα στο επίπεδο της κατάρτισης, στο επίπεδο κοινών ασκήσεων, στην ανάλυση της γεωστρατηγικής κατάστασης. Αποτελεί τελικά συνέχιση στις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών προ πολλού. Έχουμε πολύ συχνά κοινές αναλύσεις και βρισκόμαστε αντιμέτωποι συχνά με κοινούς κινδύνους, όπως η τρομοκρατία σήμερα η οποία αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό θα επιτρέψει επίσης να έχουμε θαλάσσια προστασία, προστασία κατά της παράνομης μετανάστευσης η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μας προβλήματα, όπως και προστασία εναντίον διαφόρων παράνομων εμπορίων".

Σε ερώτηση αν η γεωγραφική θέση της Κύπρου αποτέλεσε στοιχείο για την υπογραφή της Συμφωνίας, η Γαλλίδα Υπουργός δήλωσε ότι "ένα από τα στοιχεία είναι και ο τρόπος με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία υποδέχθηκε τους Γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Λίβανο. Όταν χρειάστηκε", συνέχισε, "να επέμβουν τα πλοία μας καθώς και τα αεροπορικά μας μέσα για να απομακρύνουμε Γάλλους, Ευρωπαίους ή Λιβάνιους υπηκόους, εκτιμήσαμε αφάνταστα το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε αμέσως στη διάθεσή μας την αναγκαία υποδομή. Αυτή ήταν μια κατάσταση κατά την οποία είδαμε να ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των στρατιωτικών. Αυτό επίσης επέσπευσε την υπογραφή αυτής της Συμφωνίας. Πρόκειται για συνηθισμένη Συμφωνία που έχουμε με αριθμό χωρών, αλλά δεν είχαμε με την Κύπρο".

Σε ερώτηση αν η Συμφωνία προνοεί και παροχή διευκολύνσεων στρατιωτικής φύσης η κα Alliot-Marie είπε ότι προβλέπεται η παροχή τέτοιων διευκολύνσεων αλλά η Συμφωνία προχωρεί και πέραν αυτού γιατί αφορά και την εκπαίδευση καθώς και ανταλλαγές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση κινδύνων που μπορούν να εμφανιστούν.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας