English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ


Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιέχονται στην Έκθεση Αξιολόγησης (16.5.07) για την ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη του Ευρώ. Η έκθεση της Επιτροπής ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου 2008, και αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς, συντονισμένης και συνεπούς προσπάθειας για την επίτευξη του εθνικού στόχου που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλους για τη συμβολή τους στην επίτευξη του στόχου. Διαβεβαιώνουμε τον κυπριακό λαό ότι, σε αυτό το κομβικό για το στόχο μας χρονικό σημείο, οι πρακτικές προετοιμασίας θα επισπευσθούν έτσι ώστε με την ενεργό συμμετοχή όλων μας, και πρωτίστως των πολιτών, να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση από τη λίρα στο ευρώ περιορίζοντας στο ελάχιστο πιθανά προβλήματα, αξιοποιώντας παράλληλα τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν.

Η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία σύγκλισης της Κύπρου όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης της στη ζώνη του ευρώ, δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Μαΐου 2007. Την Έκθεση παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ο κ. J. Almunia, Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, και στην Κύπρο ο κ. J. Krφger, Ανώτερος Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα (ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τη θετική αυτή Έκθεση, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο, την προσχώρηση της Κύπρου στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2008.
Με βάση το Άρθρο 122(2) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μια χώρα πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να μπορέσει να υιοθετήσει το ευρώ ως το εθνικό της νόμισμα, υποβάλλεται αίτημα των ιδίων των χωρών μελών για ετοιμασία Έκθεσης Σύγκλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλε την αίτηση της στις 13 Φεβρουαρίου 2007.

Η Έκθεση Αξιολόγησης εξετάζει τόσο την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας αναφορικά με τα κριτήρια του Μάαστριχτ όσο και τη νομική σύγκλιση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στο Σύστημα των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών.

Η Έκθεση βασίζεται επίσης στην Αξιολόγηση που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Κύπρου, 2006-2010.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στα κριτήρια του Μάαστριχτ, η Έκθεση αναφέρει:

  • Σύμφωνα με το κριτήριο του πληθωρισμού, ο μέσος όρος του πληθωρισμού για τους τελευταίους 12 μήνες, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, δεν πρέπει να υπερβαίνει περισσότερο από 1.5 εκατοστιαίες μονάδες το μέσο όρο πληθωρισμού των τριών χωρών μελών της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις (Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία). Στην Έκθεση αναφέρεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Κύπρου κυμάνθηκε στο 2% τους 12 μήνες έως το Μάρτιο του 2007. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο παραμένει εντός του ορίου του Μάαστριχτ που τώρα ανέρχεται στο 3%, με αποτέλεσμα η Κύπρος να πληροί το κριτήριο της σταθερότητας των τιμών.
  • Στα κριτήρια του Μάαστριχτ, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Για το 2006, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου μειώθηκε στο 1.5%. Για το 2007, το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται στο 1.4% του ΑΕΠ που είναι επίσης πολύ πιο κάτω από το 3%.
  • Σε ότι αφορά στο δημόσιο χρέος, αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, ή τουλάχιστον να βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία και να πλησιάζει ικανοποιητικά το 60%. Στην Έκθεση αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου μειώθηκε στο 65.3% του ΑΕΠ το 2006 και υπολογίζεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 61.6% του ΑΕΠ το 2007, ακολουθώντας μια πτωτική πορεία προς το 60%. Επισημαίνεται ότι για το 2008, το δημόσιο χρέος υπολογίζεται να μειωθεί στο 54,8%.
  • Με βάση το κριτήριο της συναλλαγματικής σταθερότητας, απαιτείται η τήρηση των κανονικών περιθωρίων διακύμανσης που προβλέπει ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II (ΜΣΙ II) για δύο τουλάχιστον χρόνια, χωρίς σοβαρή διακύμανση και ειδικότερα χωρίς υποτίμηση έναντι του ευρώ ή του νομίσματος οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της ΕΕ.
    Η κυπριακή λίρα έχει ενταχθεί στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ στις 2 Μαΐου 2005 και από τότε διακυμαίνεται στο στενό περιθώριο του +/- 2.25% της κεντρικής ισοτιμίας του ευρώ χωρίς σοβαρές πιέσεις για περίοδο 24 μηνών. Η Κύπρος πληροί το κριτήριο αυτό με τη λήξη της ελάχιστης διετούς περιόδου παραμονής της στο ΜΣΙ ΙΙ.
  • Το κριτήριο του μακροπρόθεσμου επιτοκίου αναφέρει ότι ο μέσος όρος του ονομαστικού μακροπρόθεσμου επιτοκίου (δηλαδή της απόδοσης του δεκαετούς κυβερνητικού χρεογράφου) για τους τελευταίους 12 μήνες δεν πρέπει να υπερβαίνει περισσότερο από δύο εκατοστιαίες μονάδες το μέσο όρο των επιτοκίων, που τώρα ανέρχεται στο 6,4%, των τριών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις (Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία), από την άποψη της σταθερότητας των τιμών.
    Η Κύπρος πληροί και αυτό το κριτήριο καθώς τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μειώθηκαν από το 6%, μέσα του 2005, στο 4.2% το Φεβρουάριο του 2007, δηλαδή 2.2% πιο κάτω από το σημείο αναφοράς. Τα επιτόκια στην Κύπρο ακολουθούν μια πτωτική πορεία στο πλαίσιο της σύγκλισης με τα επιτόκια που επικρατούν στη ζώνη του ευρώ.
  • Σε ότι αφορά στη νομική σύγκλιση, η εθνική νομοθεσία, ιδιαίτερα η νομοθεσία για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, πρέπει να είναι συμβατή με τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Η Έκθεση Αξιολόγησης επισημαίνει ότι πλέον υπάρχει πλήρης νομική σύγκλιση της εθνικής νομοθεσίας για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με την ευρωπαϊκή (Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και το Καταστατικό του Συστήματος των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών). Όλες οι νομικές αποκλίσεις που υπήρχαν έχουν ρυθμιστεί με την τροποποίηση της νομοθεσίας της Κεντρικής Τράπεζας που ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου 2007.

Παράλληλα, η Έκθεση Αξιολόγησης κάνει θετική αναφορά στις εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, στη χαμηλή ανεργία, στη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων, στην ανεπτυγμένη χρηματοοικονομική αγορά και στις δυνατότητες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Συμπερασματικά, η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ, κρίνεται εξαιρετικά θετική και ανοίγει πλέον ξεκάθαρα το δρόμο για ένταξή της στη Ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας