English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Η Bουλή ψήφισε Ευρώ


Με τις 36 ψήφους των παρόντων βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμους τα τέσσερα νομοσχέδια με τα οποία δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2008. Οι 15 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ καταψήφισαν τα νομοσχέδια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι θεωρεί πως υπάρχει ομόφωνη δέσμευση του Σώματος να προχωρήσει αργότερα στη συζήτηση τροπολογιών, οι οποίες θα κάνουν καλύτερο τον έλεγχο για το καλό των καταναλωτών και της οικονομίας.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι βουλευτές και τα κόμματα θα συνδράμουν ώστε να διαφωτιστεί καλύτερα ο κόσμος και να αποφευχθούν τα "πιθανά κακά" που μπορεί να προκύψουν.

Κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν διαφωνεί με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη, αλλά ζητεί αναβολή ενός χρόνου, κάτι που θα επιτρέψει την παραχώρηση περαιτέρω κοινωνικών παροχών.

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η θέση που τηρεί σε σχέση με το Ευρώ δεν συνιστά αιτία αποχώρησης του κόμματος από την Κυβέρνηση, "γιατί δήθεν διαφώνησε με τον πυρήνα της κοινωνικής της πολιτικής".

"Το ΑΚΕΛ, ακριβώς επειδή εμπιστεύεται την Κυβέρνηση και την οικονομία του τόπου, πιστεύει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια η Κύπρος θα πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωζώνη", είπε ο κ. Κατσουρίδης.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι το κόμμα του αποφάσισε να υπερψηφίσει τα νομοσχέδια για υιοθέτηση του Ευρώ, διότι έχει πάρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και διότι δεν μπορεί να παρεκκλίνει από ένα εθνικό στόχο.

Εξηγώντας γιατί ο ΔΗΣΥ είχε εκφράσει ακόμη και πρόθεση να καταψηφίσει τα νομοσχέδια, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του θεωρεί εθνικό στόχο την ένταξη στην Ευρωζώνη, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε:

"Η ανησυχία και τα εύλογα ερωτήματα που εξέφρασε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σκοπό είχαν να πάρει διαβεβαιώσεις ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε θέση να υιοθετήσει το Ευρώ. Αυτό που ήθελε ο ΔΗΣΥ είναι να νιώθει ασφαλής ότι μπορούμε να μεταβούμε με βεβαιότητα σε αυτό που είναι κοινός στόχος όλων και δεν σήμαινε ότι ήθελε την αναβολή".

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης, αισθάνεται ικανοποιημένος ότι σήμερα κατά συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο θα περάσει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματός του, δηλώνουν ενεργά συμμέτοχοι στην προσπάθεια που αρχίζει από σήμερα και θα συνεχισθεί και μετά την πρώτη Ιανουαρίου 2008, για ομαλή μεταβολή της όλης οικονομικής ζωής και δράσης της Κύπρου. Πεποίθηση όλων στο ΔΗΚΟ, είπε, είναι ότι λαός και πολιτική ηγεσία, ως σύνολο, θα είναι μάχιμοι για να ενεργήσουν προς το πραγματικό συμφέρον του τόπου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, αναλύοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την εισαγωγή του Ευρώ στην Κύπρο, είπε ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα η αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη.
"Το επιχείρημα ότι η αναβολή θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες κοινωνικές παροχές δεν ευσταθεί, αλλά αντίθετα θα σήμαινε παράταση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για άλλο ένα χρόνο", είπε ο κ. Ομήρου.

Είπε επίσης ότι το εγχείρημα της ένταξης στην ΟΝΕ είναι μεγάλο και πιθανόν να προκύψουν προβλήματα, αλλά πρόσθεσε ότι τα αναμενόμενα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά και πολιτικά οφέλη θα είναι σημαντικά.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει τα νομοσχέδια γιατί θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις από την εισαγωγή του Ευρώ, όσον αφορά στο κύρος, την αξιοπιστία και την ευρωστία της κυπριακής οικονομίας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, με την ένταξη στη ευρωζώνη η κυπριακή οικονομία θα είναι μία, με μια Κεντρική Τράπεζα και με νόμισμα το ευρώ.

Αυτό, πρόσθεσε, δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων απόψεων που εκφράστηκαν και υιοθετήθηκαν από τους μεσολαβητές στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από το ΚΣ ΕΔΕΚ και το ΑΚΕΛ αποσύρθηκαν και ως εκ τούτου οι τέσσερις νόμοι θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τέσσερις νόμοι είναι: ο Περί υιοθέτησης του Ευρώ Νόμος του 2007, ο Περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τροποποιητικός νόμος του 2006, ο Περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (έλεγχος λογαριασμών) τροποποιητικός νόμος του 2007 και ο Περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας τροποποιητικός νόμος του 2007.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας