English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Λιλλήκα


Απογοήτευση για την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς (βλ. αρ. 5) να συναινέσει στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006 εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι είναι η ώρα να αναλάβουν πρωτοβουλίες διάφορες Κυβερνήσεις που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή και να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα στην Άγκυρα, αλλά και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Σε δηλώσεις του μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αντιπρόσωπο της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Fatah κ. Hani Al-Hassan, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν κ. Mohamed Elsamani Elwasila και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας κ. Ahmad Arnous, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι από τις συναντήσεις «υπήρξαν ιδέες για κάποιες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν για τα προβλήματα της περιοχής μας με βάση την πρόθεση δύο χωρών, τουλάχιστον».

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η πρόθεσή μας είναι να διερευνήσουμε και με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη αν υπάρχει αυτή η βούληση για να αναληφθούν αυτές οι πρωτοβουλίες, ενώ ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις του είχε την ευκαιρία, στα πλαίσια και της ευρωπαϊκής πολιτικής, να συζητήσει θέματα που αφορούν τόσο την επίλυση του παλαιστινιακού όσο και την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης στο Λίβανο καθώς επίσης και για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν και ιδιαίτερα στην περιοχή του Νταρφούρ.

Όπως είπε ο Υπουργός «για τις τρεις αυτές συναντήσεις θα κυκλοφορήσει σήμερα COREU με το οποίο θα ενημερώνουμε την προεδρία της ΕΕ, αλλά και τους υπόλοιπους εταίρους μας στην ΕΕ για τα αποτελέσματα των συναντήσεων μας».

Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική χθεσινή εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου με την τουρκοκυπριακή πλευρά να μην τοποθετείται θετικά στην έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευση μας γιατί οι όποιες προσδοκίες και ελπίδες είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα μετά την υποβολή της τελευταίας συμβιβαστικής πρότασης μας διαψεύσθηκαν χθες με την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συναινέσει και να συμφωνήσει έτσι ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία».

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι «θα αποφύγουμε να μπούμε σε ένα δημόσιο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών και το πράττουμε αυτό γιατί θέλουμε να κρατήσουμε έστω τις όποιες αμυδρές ελπίδες ζωντανές, να κρατήσουμε την πόρτα για πιθανές εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση, ανοικτή. Βεβαίως, για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος θα χρειαστεί και η καλή θέληση και πνεύμα συναίνεσης και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και από την Κυβέρνηση της Τουρκίας. Γι’ αυτό και κρίνουμε ότι αυτή είναι η ώρα για τις όποιες Κυβερνήσεις και χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα στην Άγκυρα, αλλά και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία: Να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία και αυτή η προοπτική αξιοποίησης του 2007 στα πλαίσια της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, όπως ήταν και παραμένει η πολιτική και η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αλλά και η επιστολή Gambari, την οποία αποδέχθηκαν οι δύο ηγέτες, καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά και μια συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία προβλέπει και συναντήσεις των δύο ηγετών. Εμείς θέλουμε οι συναντήσεις αυτές να γίνουν στα πλαίσια που καθόρισαν τα Ηνωμένα Έθνη και να είναι συναντήσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες, να ανοίξουν δηλαδή νέους ορίζοντες και όχι να είναι συναντήσεις δημοσίων σχέσεων οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Αυτό πηγάζει και από τη χθεσινή εμπειρία. Δηλαδή, αν για κάτι στο οποίο υπήρξε ή διαφάνηκε να υπάρχει κοινή συνισταμένη και κοινό έδαφος για να αρχίσει η διαδικασία, τελικά υπήρξε υπαναχώρηση και αδιέξοδο, τότε τι θα γινόταν αν η συνάντηση γινόταν στο επίπεδο των δύο ηγετών και υπήρχε αυτή η υπαναχώρηση; Το μήνυμα που θα δινόταν τόσο στην κυπριακή κοινωνία, στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, θα ήταν μήνυμα πλήρους αδιεξόδου και μήνυμα όχι απλώς απογοήτευσης αλλά που θα αφαιρούσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες από το λαό για πιθανή λύση του κυπριακού προβλήματος. Άρα, θα πρέπει οι συναντήσεις να γίνουν το σωστό χρόνο, όπως είχε εισηγηθεί ο Γενικός Γραμματέας και να γίνουν με συγκεκριμένο αντικείμενο που θα μπορέσει να εκπέμψει θετικά μηνύματα».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο τη συνάντηση του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας απασχόλησε και το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για πολλά διμερή θέματα και δεδομένου των παραδοσιακών καλών σχέσεων της Κύπρου με τη Συρία καλύψαμε όλους εκείνους τους τομείς που ενδιαφέρουν και εμάς και τη Συρία, αλλά και τομείς που ενδιαφέρουν ευρύτερα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα οποία η ΕΕ έχει διαμορφωμένη πολιτική. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας