English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Νέα > Τρέχοντα Νέα > Αρχείο Τρέχοντων Νέων


Αρχείο Τελευταίων Ειδήσεων


English Dansk
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Κώδικας Δίκαιης Τιμολόγησης


Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μιχάλης Σαρρής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Λάζαρος Σαββίδης, ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ανδρέας Χαραλάμπους και ο Διευθυντής Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Χρίστος Μαληκκίδης, παρουσίασαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τον Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης, ο οποίος αποσκοπεί στο να δεσμεύσει εθελοντικά τις επιχειρήσεις να μην προβούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών κατά την εισαγωγή του ευρώ και, παράλληλα, να έχουν αυξημένη διαφάνεια στην τιμολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς του κοινού αναφορικά με τυχόν αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών κατά τη μετάβαση από τη λίρα στο ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προχώρησε στην ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής παρακολούθησης των τιμών και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενης αδικαιολόγητης αύξησής τους.

Ο Κώδικας Δίκαιης Τιμολόγησης, η περίοδος ισχύος του οποίου θα είναι από την 10η Ιουλίου 2007 μέχρι τη 10η Ιουλίου 2008, αποτελεί ένα από τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους βασίζεται το εν λόγω πλαίσιο. Η υιοθέτηση του Κώδικα είναι εθελοντική και οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που θα τον υιοθετήσουν θα δημοσιοποιούνται προς ενημέρωση των καταναλωτών. Σε όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στον Κώδικα θα παραχωρείται λογότυπο το οποίο θα αναρτούν σε περίοπτη θέση στην επιχείρησή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται, από τις 2 Ιουλίου 2007, σχετικό έντυπο συμμετοχής στον Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τα Ευρωπαρατηρητήρια, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και από την εθνική ιστοσελίδα για το ευρώ (www.euro.cy) και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2007.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε σειρά διευκρινιστικών, κυρίως, ερωτήσεων που αφορούσαν στις επιπτώσεις ενδεχόμενης παραβίασης του Κώδικα από τους συμμετέχοντες και στο τι αποτελεί «αδικαιολόγητη αύξηση τιμών».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι στόχος του σχεδίου αυτού είναι η διαφάνεια στην τιμολόγηση τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών και ότι θα ενημερώνονται οι καταναλωτές όταν διαπιστώνονται αυξήσεις τιμών που θα υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου του πληθωρισμού στην Κύπρο (περίπου 5%), πρακτική που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες. Όπως πρόσθεσε από πλευράς του ο κ. Χρίστος Μαληκκίδης, το Υπουργείο Εμπορίου καταρτίζει παρατηρητήριο τιμών που απαρτίζεται από 90 (σύντομα 200) προϊόντα από 20 μεγάλες υπεραγορές σε όλη την Κύπρο προς πληροφόρηση των καταναλωτών.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις λόγω παραβίασης του Κώδικα, αυτές θα είναι η αφαίρεση του λογότυπου από τις επιχειρήσεις και η δημοσιοποίηση της επωνυμίας των παραβατών, και όχι χρηματικό πρόστιμο αφού ο Κώδικας, σε αντίθεση με άλλες πρόνοιες της πολιτικής για την εισαγωγή του ευρώ, δεν είναι δεσμευτικός δια Νόμου. Ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε, επίσης, ότι στην προσπάθεια για διαφάνεια θα παρακολουθείται συστηματικά η διακύμανση των τιμών.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος θα καταφέρει, σε σύγκριση με άλλες χώρες, να περιορίσει στο ελάχιστο την αισχροκέρδεια και να επιτευχθεί μια στρογγυλοποίηση των τιμών προς τα κάτω, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του εξηγώντας ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες με τους οποίους η Κύπρος εισέρχεται στην ευρωζώνη καταδεικνύουν μια οικονομία που έχει επιτύχει μια μακροοικονομική σταθερότητα. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας θα είναι περιορισμένα αφού, σε αντίθεση με τα νομίσματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η ισοτιμία της κυπριακής λίρας με το ευρώ είναι τέτοια που δεν θα παρατηρηθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε άλλες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες. Ο Κύπριος καταναλωτής, πρόσθεσε ο κ. Σαρρής, είναι ήδη εξοικειωμένος με το ευρώ και οι συνθήκες στην Κύπρο είναι καλύτερες για την εισαγωγή του.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από την εκστρατεία διαφώτισης για το ευρώ μέχρι στιγμής, ο Υπουργός ανέφερε ότι η εκστρατεία αυτή είχε διάφορες φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων υπήρξε πιο ήπια και λιγότερo εκφραστική, ενώ τώρα εισέρχεται στο στάδιο όπου έχουν παρθεί σημαντικές αποφάσεις, όπως το κλείδωμα το τιμών, όπου και αρχίζει να κεντρίζεται περισσότερο το ενδιαφέρον των πολιτών. Εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ο Υπουργός, ήταν ότι οι μακροχρόνιες προπαρασκευές κουράζουν το κοινό, το οποίο τώρα αρχίζει να ενδιαφέρεται για το γεγονός, ενώ έπεται συντόμως μια απλοποίηση και ενδυνάμωση των μηνυμάτων.




Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας