English|中文
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΠεκίνοΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Η Κύπρος


English 中文
ΕκτύπωσηΕκτύπωση




Περισσότερες πληροφορίες για την Κύπρο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ονομασία κράτους: Κυπριακή Δημοκρατία (Ελληνικά), Kibris Cumhuriyeti (Τουρκικά), Republic of Cyprus (Αγγλικά). Παρόλο που το βόρειο τμήμα της βρίσκεται κάτω από ξένη κατοχή από το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως το μόνο νόμιμο κράτος στο νησί με κυριαρχία πάνω σε ολόκληρη την επικράτεια, εκτός από τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις.

    Τοποθεσία και Έκταση: Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.572 τετραγωνικά μίλια). Έχει μέγιστο μήκος 240 χιλιόμετρα (149 μίλια) από το ανατολικότερο μέχρι το δυτικότερο της άκρο και μέγιστο πλάτος 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο της άκρο. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και πολύ κοντά στις μεγάλες εμπορικές αρτηρίες που ενώνουν την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και την Άπω Ανατολή.

    Κυβέρνηση: Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα ζωντανό πολυκομματικό δημοκρατικό σύστημα. Οι Τουρκοκύπριοι, από το 1963, αρνούνται να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση. Το Σύνταγμα του 1960 δημιούργησε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης με τρεις ανεξάρτητες εξουσίες:

    Εκτελεστική Εξουσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Αρχηγός του Κράτους και της Κυβέρνησης) εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από εντεκαμελές Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο.

    Νομοθετική Εξουσία: Ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων. Οι θέσεις για τους Τουρκοκύπριους βουλευτές παραμένουν κενές.

    Δικαστική Εξουσία: Η απονομή της δικαιοσύνης ασκείται από χωριστή και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960 και άλλη νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ, έχουν εγκαθιδρυθεί οι ακόλουθοι δικαστικοί θεσμοί: το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τα Κακουργοδικεία και τα Επαρχιακά Δικαστήρια.

    Ανεξάρτητοι Αξιωματούχοι και Σώματα: Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, οι οποίοι προΐστανται της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αντίστοιχα και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Άλλα ανεξάρτητα Σώματα είναι μεταξύ άλλων: η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, το Γραφείο Προγραμματισμού, το Γενικό Λογιστήριο, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Γραφείο Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Διεθνείς Σχέσεις: Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Από το 1974 οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται κυρίως στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και διαίρεσης του νησιού. Η Κύπρος έχει από μακρού ταυτιστεί με τη Δύση, αλλά διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, του Αραβικού κόσμου και του Ισραήλ. Η Κύπρος είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένων των ακόλουθων: του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)(1995), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (1975), της Κοινοπολιτείας (1961), του Συμβουλίου της Ευρώπης (1961), του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1960) και των εξειδικευμένων σωμάτων και οργάνων του.

    Γλώσσες: Η ελληνική και η τουρκική είναι οι επίσημες γλώσσες. Η αγγλική χρησιμοποιείται ευρέως.

    Θρησκεία: Οι Ελληνοκύπριοι είναι κυρίως Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι είναι Μουσουλμάνοι, ενώ οι μικρότερες κυπριακές κοινότητες των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων ανήκουν σε άλλα χριστιανικά δόγματα.

    Περιοχές των Βρετανικών Βάσεων: Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι/Επισκοπή και στη Δεκέλεια καλύπτουν το 2,7% του εδάφους του νησιού.

    Η Βρετανία διατηρεί τις βάσεις αυτές με βάση τις συμφωνίες του 1960, που παραχώρησαν στην Κύπρο την ανεξαρτησία της από τη βρετανική αποικιακή διοίκηση.

    Πρωτεύουσα: Λευκωσία

    Άλλες πόλεις: Λεμεσός , Λάρνακα , Πάφος, Αμμόχωστος (υπό Τουρκική κατοχή), Κερύνεια (υπό Τουρκική κατοχή)

    Μορφολογία: Οροσειρά Τροόδους (νοτιοδυτικά). Ψηλότερη κορυφή: Όλυμπος (1.953μ), Οροσειρά Πενταδακτύλου (βόρεια). Ψηλότερο σημείο: Κυπαρισσόβουνος (1.024μ) / Κεντρική πεδιάδα: Πεδιάδα της Μεσαορίας.

    Κλίμα: Μεσογειακό κλίμα με ήπιους, υγρούς χειμώνες (μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία 5ο Κ, 41ο Φ) και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια (μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία 36ο Κ, 97ο Φ).

    Άμυνα: Η Εθνική Φρουρά δημιουργήθηκε το 1964 μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία και αποτελείται από κληρωτούς στρατιώτες και έφεδρους, καθώς και μικρό αριθμό αξιωματικών του ελληνικού στρατού και υπαξιωματικών Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ). Το Υπουργείο Άμυνας είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής σε ότι αφορά την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώνοντας έτσι μία διαδρομή που κράτησε περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Η εφαρμογή των νόμων και κανονισμών της ΕΕ ( κοινοτικό κεκτημένο) στην περιοχή που βρίσκεται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας έχει αναβληθεί μέχρι την εξεύρεση λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση του νησιού.

    Οικονομία: Η Κύπρος έχει ένα επιτυχημένο ιστορικό οικονομικής απόδοσης που αντικατοπτρίζεται στους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, στις συνθήκες πλήρους απασχόλησης, αλλά και στην εξωτερική και εσωτερική σταθερότητα, σχεδόν καθ’ όλα τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της.

    Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ορθή μακρο-οικονομική πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων, στην υιοθέτηση οικονομικού συστήματος προσδιοριζόμενου από την αγορά, καθώς και στο υψηλού επιπέδου κατάρτισης, δυναμικό και ευέλικτο επιχειρηματικό δυναμικό. Ως επακόλουθο, η Κύπρος κατόρθωσε να έχει εύρωστη και σταθερή οικονομία, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού και χαμηλό ποσοστό ανεργίας.

    Κύπρος - Ευρώ: Η Κύπρος με την ένταξη της στην ΕΕ, την 1η Μαΐου 2004, ανέλαβε και τη συμβατική υποχρέωση να ενταχθεί στην ΟΝΕ και να υιοθετήσει το ευρώ αφού εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Την 1η Ιανουαρίου 2008, λοιπόν, η Κύπρος υιοθέτησε επιτυχώς το κοινό Ευρωπαΐκό νόμισμα.

    Διεθνές εμπόριο και ναυτιλία: Η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε διεθνές τραπεζικό και εμπορικό κέντρο με πολλές διεθνείς τραπεζικές μονάδες και πέραν των 1.000 διεθνών επιχειρήσεων. Έχει επίσης καταστεί σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίων.

    Περιβάλλον - Γεωργία: Η πολιτική της Κυβέρνησης για το περιβάλλον και τη γεωργία έχει αναθεωρηθεί για να εναρμονισθεί πλήρως με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πολιτική.

    Υγεία : H ιατρική φροντίδα στην Κύπρο παρέχεται μέσω των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, φιλοδοξεί να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή εκτός από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχει και μια πλειάδα από ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Κολέγια.

    Τύπος – ΜΜΕ: Η ελευθερία της έκφρασης και ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα καθώς και τον Περί Τύπου Νόμο του 1989 που διασφαλίζει την ελευθερία του Τύπου, την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των εφημερίδων, το δικαίωμα των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις πηγές των πληροφοριών τους και την πρόσβαση σε επίσημη πληροφόρηση.

    Ο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμος 7 (I) του 1998 προνόησε για τη σύσταση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ενός ανεξάρτητου οργάνου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον τομέα του ελέγχου της ιδιωτικής και δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

    ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    1960-1977 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

    1977-1988 Σπύρος Κυπριανού

    1988-1993 Γιώργος Βασιλείου

    1993-2003 Γλαύκος Κληρίδης

    2003-2008 Τάσσος Παπαδόπουλος

    2008-2013 Δημήτρης Χριστόφιας

    2013-σήμερα Νίκος Αναστασιάδης

    ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ:

    Η ιστορία της Κύπρου χρονολογείται από την 9η χιλιετία π.Χ.
    2η και 1η χιλιετία π.Χ.Μυκηναίοι και Αχαιοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο φέρνοντας τον ελληνικό πολιτισμό στο νησί
        30π.Χ-330μ.Χ
    Η Κύπρος αποτελεί επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
        330μ.Χ.-1191
    Η Κύπρος αποτελεί επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
        1191-1571
    Η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τους Σταυροφόρους, από το Τάγμα των Ιπποτών (Ναΐτες), τους Γάλλους Λουζινιανούς (1192-1489) και τους Ενετούς (1489-1571)
        1571-1878
    Η Κύπρος κάτω από τους Οθωμανούς
        1878
    Η Κύπρος παραχωρείται με ενοίκιο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βρετανία
        1914
    Η Κύπρος προσαρτάται από τη Βρετανία ως συνέπεια της συμμαχίας της Τουρκίας με τη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
        1923
    Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία παραιτείται όλων των δικαιωμάτων της στην Κύπρο
        1925
    Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Στέμματος της Βρετανίας
        1931
    Πρώτη εξέγερση Ελληνοκυπρίων εναντίον του βρετανικού ζυγού
        1950
    Ο Μακάριος ΙΙΙ εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου
        1954
    Η Ελλάδα εγείρει το θέμα της αυτοδιάθεσης της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
        1955-1959
    Αντιαποικιακός αγώνας των Ελληνοκυπρίων
        1959
    Παραχωρείται ανεξαρτησία στην Κύπρο, ύστερα από συμφωνίες που έτυχαν διαπραγμάτευσης στη Ζυρίχη και το Λονδίνο από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία
        1963
    Ο Πρόεδρος Μακάριος υποβάλλει για συζήτηση τροποποιήσεις του Συντάγματος, οι οποίες απορρίπτονται από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Εξέγερση Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών
        1964
    Άφιξη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Η Τουρκία βομβαρδίζει και απειλεί να εισβάλει στην Κύπρο.Παρέμβαση του Προέδρου Λίντον Τζόνσον των ΗΠΑ αποτρέπει την απειλούμενη εισβολή
        1967
    Η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ (αποστολή Σάιρους Βανς) τερματίζουν την απειλή για εισβολή
        1968
    Έναρξη συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων ΕΘνών, μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επίλυση της διακοινοτικής διαμάχης
        1974 - 15 Ιουλίου
    Πραξικόπημα εναντίον της Κυβέρνησης της κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο οργάνωσε η στρατιωτική χούντα της Ελλάδας
        1974- 20 Ιουλίου
    Η Τουρκία εισβάλλει στην Κύπρο και στη διάρκεια επιχείρησης δύο φάσεων θέτει υπό την κατοχή της σχεδόν το 37% του εδάφους της Δημοκρατίας
        1975
    Η Τουρκία, μέσω της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, δημιουργεί την "Τουρκική Ομόσπονδη Πολιτεία της Κύπρου" στις περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή του Τουρκικού στρατού
        1983
    Η Τουρκοκυπριακή ηγεσία, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακηρύσσει μονομερώς την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ("ΤΔΒΚ") στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί καταδικάζουν την ενέργεια και ζητούν το σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας κηρύσσει την αποσχιστική ενέργεια "νομικά άκυρη" .
        1990
    Η Κύπρος υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
        1993
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει θετική γνωμοδότηση για την αίτηση της Κύπρου
        1994
    Η Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ στην Κέρκυρα αποφασίζει ότι η επόμενη φάση της διεύρυνσης θα περιλαμβάνει την Κύπρο και τη Μάλτα
        1998
    Αρχίζουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ
        2003 (16 Απριλίου)
    Η Κυπριακή Δημοκρατία υπογράφει στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ
        2003 (23 Απριλίου)
    Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς ανακοινώνει μερική άρση των περιορισμών, που επέβαλλε από το 1974, στη διακίνηση από και προς τις κατεχόμενες περιοχές
        2004 (24 Απριλίου)
    Οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν συντριπτικά το Σχέδιο Ανάν (εκδοχή V). Οι Τουρκοκύπριοι, περιλαμβανομένων των εποίκων, υποστηρίζουν το σχέδιο
        2004 (1η Μαΐου)
    Η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Αρχή Σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2022 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας