English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

MME


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωσηΕπιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

  Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι ένα ανεξάρτητο συμβούλιο Tύπου και ηλεκτρονικών μέσων, υπεύθυνο για την αυτορύθμιση της συμπεριφοράς των ΜΜΕ, γραπτών και ηλεκτρονικών. Είναι πλήρως ελεύθερο από κάθε κυβερνητική ή δικαστική επίβλεψη, διασφαλίζοντας την ελευθερία του Τύπου μέσω της αυτορύθμισης, συμβάλλοντας στην εξύψωση των επιπέδων συμπεριφοράς των ΜΜΕ και των λειτουργών τους και δίδοντας στο κοινό την ευκαιρία καταχώρησης παραπόνων εναντίον των ΜΜΕ όταν αισθάνονται ότι έχουν θιγεί από δημοσιεύματα ή μεταδόσεις.

  Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εγκαθιδρύθηκε το Μάιο του1997 από το Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών Ηλεκτρονικών Μέσων και της ΄Ενωσης Συντακτών Κύπρου. Το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, που είναι ημικρατικός οργανισμός, προσυπέγραψε τους κανονισμούς λειτουργίας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και των Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας έξι μήνες αργότερα.

  Το σύνθημα της Επιτροπής είναι: Για την αλήθεια, τη σωστή ενημέρωση και τα δικαιώματα του πολίτη και του δημοσιογράφου.

  Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας καθορίζει τα καθήκοντα και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και καλύπτει τα ακόλουθα θέματα: Την ακρίβεια των πληροφοριών, το δικαίωμα της απάντησης, την ιδιωτική ζωή, τα νοσοκομεία, το πένθος-θλίψη, την απόκτηση πληροφοριών, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη δωροδοκία-δωροληψία, το τεκμήριο της αθωότητας, τα σεξουαλικά εγκλήματα, την προστασία των παιδιών, τις δυσμενείς διακρίσεις, οικονομικά οφέλη από δημοσιογράφους, το δημοσιογραφικό απόρρητο και το δημόσιο συμφέρον.

  Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ένα πλήρως ανεξάρτητο σώμα, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέρη που την εγκαθίδρυσαν.

  Η Επιτροπή αποτελείται από 13 μέλη. Τα ιδρυτικά μέλη διορίζουν τον πρόεδρο, που πρέπει να είναι ανεξάρτητη προσωπικότητα και άλλα εννέα μέλη, που πρέπει να προέρχονται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, τους Ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Ηλεκτρονικών Μέσων και την ΄Ενωση Συντακτών Κύπρου. Τα δέκα αυτά μέλη επιλέγουν μεταξύ του κοινού τα άλλα τρία μέλη, που πρέπει να είναι άτομα γνωστά για την ακεραιότητα χαρακτήρος και το ενδιαφέρον τους για τα κοινά.

  Η Επιτροπή δέχεται παράπονα (τα οποία πρέπει να υποβάλλοντα εντός 30 ημερών αφ' ότου το επηρεαζόμενο άτομο ή και τρίτο άτομο έλαβε γνώση του δημοσιεύματος ή της μετάδοσης) ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιλαμβάνεται δημοσιευμάτων ή μεταδόσεων τα οποία ενδεχομένως να είναι επιλήψιμα.

  Το κοινό μπορεί να υποβάλλει τα παράπονά του γραπτώς ή μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στο Διαδίκτυο.
  Το ακόλουθο σημείωμα του Προέδρου της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που δημοσιεύτηκε ως εισαγωγή στον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, επεξηγεί την αποστολή και τις προϋποθέσεις επιτυχίας της.

  ”Στις 21 Μαΐου, 1997, η Ενωση Συντακτών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών και οι Ιδιοκτήτες Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπέγραψαν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ένα σύγχρονο Κώδικα που εδράζεται στην αυτορύθμιση και είναι παρόμοιος με τους Κώδικες που ισχύουν σ’ όλες τις δημοκρατικές χώρες που σέβονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι πρόνοιες παρόμοιων Κωδίκων έχουν υποκαταστήσει πεπαλαιωμένες προσεγγίσεις που εβασίζοντο στην ποινικοποίηση και αποτελούσαν κίνδυνο για την ελευθερία της έκφρασης. (΄Ιδε Ιδρυτική Πράξη και Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας).

  Ενα από τα πρώτα μελήματα της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ήταν η επεξεργασία κανόνων διαδικασίας για να υποβοηθήσει τόσο την υποβολή όσον και την εξέταση παραπόνων. Στους λίγους μήνες από τότε που άρχισε το πραγματικό έργο της Επιτροπής, σχηματίσαμε την εντύπωση ότι έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία που χρειάζονται για να συνδράμουμε την έγκαιρη, έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του πολίτη με απόλυτο σεβασμό της αλήθειας.

  Για να επιτύχουμε, όμως, μας χρειάζεται η συνεργασία ων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όλων των λειτουργών τους, όπως και η αφοσίωση όλων των μελών της Επιτροπής στο έργο το ποίο εθελοντικά ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας, χωρίς φόβο, πάθος και προκατάληψη.

  Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, κρίναμε πως είναι αναγκαίο να έχει στα χέρια του ο κάθε Διευθυντής Μ.Μ.Ε. και ο κάθε δημοσιογράφος τον Κώδικα και να μελετήσει προσεκτικά τις πρόνοιες του Κώδικα και των Κανονισμών Λειτουργίας και να τους εφαρμόζει στην καθημερινή του εργασία.

  Ενδείκνυται και αξίζει το κοινό να μελετήσει τον κώδικα για να γνωρίζει πώς θα μπορεί, εάν χρειασθεί, να προσφύγει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
  Ολοι μας θέλουμε να πετύχει το πείραμα της αυτορύθμισης. Ετσι, ας δουλέψουμε για να γίνει πραγματικότητα”.


Κατεβάστε το Acrobat ReaderΑρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας