English|فارسی

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση  


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


     
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

Όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις για την προσωπική τους ασφάλεια και να αποφεύγουν μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Θα πρέπει να είσαστε σε εγρήγορση, ειδικά σε δημόσιους χώρους.

Η φωτογράφηση κοντά σε στρατιωτικές και άλλες κυβερνητικές εγκαταστάσεις είναι αυστηρώς απαγορευμένη.


ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Γενικώς το Ιράν είναι μια ασφαλής χώρα με ελάχιστα περιστατικά εγκληματικότητας που να περιλαμβάνουν αλλοδαπούς. Ωστόσο, όπως και σε κάθε χώρα, κάποιες λογικές προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται για πολύτιμα, προσωπικά αντικείμενα και την προσωπική ασφάλεια. Οι επισκέπτες καλό είναι να κρατάνε τα διαβατήρια τους ξεχωριστά από άλλα πολύτιμα αντικείμενα και να είναι προσεκτικοί.

Ταξίδια κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Καμία συστατική επιστολή για εξασφάλιση θεώρησης εισόδου από την Πρεσβεία του Πακιστάν στην Τεχεράνη δεν εκδίδεται από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Τεχεράνη, εκτός αν ο αιτητής θα ταξιδέψει στο Πακιστάν αεροπορικώς.

Το έγκλημα είναι σπάνιο στο Ιράν αλλά οι επισκέπτες συμβουλεύονται να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Οι γυναίκες ειδικά πρέπει να είναι προσεκτικές όταν ταξιδεύουν το βράδυ και συμβουλεύονται να χρησιμοποιούν αξιόπιστα μέσα μεταφοράς.


ΥΓΙΕΙΝΗ
Η χώρα διαθέτει πολλά νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και ιατρούς. Τα φαρμακεία προσφέρουν φάρμακα ή τα υποκατάστατά τους. Τα νοσοκομεία και οι ιατροί αναμένουν πληρωμή σε μετρητά.


ΟΔΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ/ ΟΔΗΓΗΜΑ
Το οδικό σύστημα είναι καλό αλλά την ίδια στιγμή δέχεται μοντερνοποίηση και βελτιώσεις. Όλοι οι Κύπριοι μπορούν να οδηγούν στο Ιράν με την Κυπριακή τους Άδεια Οδήγησης μέχρι και έξι μήνες. Μετά από την περίοδο αυτή χρειάζεται να αιτηθούν για Ιρανική Άδεια Οδήγησης.


ΙΡΑΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Στο Ιράν, μια Ισλαμική χώρα, τα τοπικά έθιμα και οι τρόποι συμπεριφοράς διαφέρουν από αυτά που είναι συνηθισμένοι οι Κύπριοι, παρόλο που υπάρχουν μερικές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών. Οι Ιρανοί περηφανεύονται για την φιλοξενία τους προς τους ξένους. Οι ακόλουθες είναι χρήσιμες συμβουλές σχετικές με τα έθιμα και τους κανόνες συμπεριφοράς:

Μερικοί κανόνες εθιμοτυπίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις συναντήσεις με Ιρανούς επιχειρηματίες. Οι επίσημοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται να φοράνε γραβάτα, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο για τους επισκέπτες να φοράνε παρόλο που η ευπρεπής επαγγελματική ένδυση δεν την περιλαμβάνει. Οι γυναίκες πρέπει να είναι πιστές στον Ισλαμικό κανόνα ένδυσης που αναφέρεται πιο κάτω. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι επίσημοι δεν κάνουν χειραψία με τις γυναίκες, ιδιαίτερα δημοσίως. Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες που είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι.

Όταν επισκέπτεστε ένα Ιρανικό σπίτι για την πρώτη φορά ή σε μια ειδική περίσταση, είναι συνηθισμένο να παίρνεις ένα μικρό δώρο. Δώρα επίσης πρέπει να προσφέρονται όταν επισκέπτεστε ένα Ιρανικό σπίτι για γεύμα. Λουλούδια και/ή γλυκά είναι δημοφιλής επιλογή.

Στους ξένους που επισκέπτονται ένα Ιρανικό σπίτι ή επιχείρηση τους προσφέρετε τσάι συνήθως με γλυκά και φρούτα και πιθανώς ξηρούς καρπούς. Επειδή θεωρείται αγένεια να αρνηθεί ο ξένος τα κεράσματα, καλύτερα είναι να τα δεχτείτε ακόμα και αν δεν προτίθεστε να τα φάτε.

Η επίσημη εβδομάδα εργασίας είναι από το Σάββατο μέχρι την Πέμπτη. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές την Παρασκευή.


ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Το Ισλάμ θέτει αυστηρούς κανόνες που καθορίζουν τις σχέσεις αντρών και γυναικών, οι οποίοι πρέπει να γίνονται πάντοτε σεβαστοί. Αυτά και άλλα Ισλαμικά πρότυπα συμπεριφοράς πρέπει να τηρούνται όχι για να εξασφαλίζεται η πολιτιστικά σωστή συμπεριφορά, αλλά και γιατί συχνά είναι νομικές απαιτήσεις στο Ιράν.

Η εισαγωγή και κατανάλωση αλκοόλ είναι αυστηρά απαγορευμένη. Οι τιμωρίες είναι σοβαρές και μπορεί να περιλαμβάνουν και σωματική τιμωρία. Το χοιρινό και τα προϊόντα του είναι απαγορευμένα και όπως και με το αλκοόλ, η εισαγωγή τους στη χώρα είναι παράνομη.

Οι άντρες και οι γυναίκες δεν κάνουν χειραψία και η σωματική επαφή μεταξύ αντρών και γυναικών που δεν συγγενεύουν πρέπει να αποφεύγεται.

Το κολύμπι και όλα τα αθλήματα σε ανοικτούς χώρους υπόκεινται στους Ισλαμικούς κανονισμούς. Το μικτό μπάνιο είναι απαγορευμένο και οι δημόσιες παραλίες καθώς και οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι διαχωρισμένες.


ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Άντρες:
Η ενδυμασία για τους άντρες είναι παρόμοια με αυτή στην Κύπρο. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα κοντά παντελόνια δεν πρέπει να φοριούνται έξω από το σπίτι ή τον κήπο. Οι γραβάτες είναι αποδεκτές, παρόλο που οι Ιρανοί σπάνια τις φορούν. Οι αθλητικές φόρμες είναι επίσης αποδεκτές αλλά όχι οι κοντές.

Γυναίκες:
Στους περισσότερους ιδιωτικούς χώρους, οι γυναίκες μπορούν να ντύνονται με κανονικές δυτικές ενδυμασίες. Στους δημόσιους χώρους όμως, η κάλυψη του σώματος και των μαλλιών είναι επιβεβλημένη. Αυτό γίνεται με ένα μακρομάνικο, ριχτό σακάκι (μαντώ ή rupush) και ένα μαντήλι (rusari). Η ενδυμασία αυτή πρέπει να φοριέται όλο το χρόνο ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες. Τα μαντήλια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα για να καλύπτουν το κεφάλι και να δένονται κάτω από το πιγούνι. Παρόλο που οι περισσότερες Ιρανές φοράνε το τζαντόρ (μαύρο σεντόνι που κρατιέται κάτω από το πιγούνι, σκεπάζοντας το κεφάλι και το σώμα) ή μαντώ και μαντήλι, στη πράξη πολλές ενδυμασίες θεωρούνται «αποδεκτές». «Αποδεκτές» ενδυμασίες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα παλτό και μαντήλι το χειμώνα (το παλτό στο ύψος του γονάτου είναι αποδεκτό αν φοριέται πάνω από παντελόνι ή τζιν), ή ένα μακρύ ριχτό φόρεμα ή πουκάμισο φορεμένα πάνω από μακριά ριχτή φούστα ή παντελόνι, με μαντήλι για το καλοκαίρι. Όλα τα χρώματα και τα σχέδια είναι γενικώς αποδεκτά.

Για αθλητικές δραστηριότητες δημοσίως (όπως τένις ή τρέξιμο), το μαντώ και το μαντήλι πρέπει να φοριούνται πάνω από τις αθλητικές φόρμες. Οι γυναίκες που κάνουν σκι πρέπει να φοράνε ένα χαλαρό σακάκι ή μπουφάν που να καλύπτει το σχήμα του σώματος μέχρι το γόνατο. Τα μαντήλια πρέπει να φοριούνται όλες τις ώρες.


ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ
Το Ιράν είναι +3:30 ώρες μπροστά από την ώρα Γκρήνουιτς (GMT) και ενάμιση ώρα μπροστά από την Κυπριακή ώρα, ανάλογα με την θερινή/χειμερινή ώρα στην κάθε χώρα. Τον Μάιο του 2006 η Ιρανική θερινή ώρα ακυρώθηκε.


ΓΛΩΣΣΑ
Η επίσημη γλώσσα είναι η Περσική (Φαρσί) η οποία γράφεται με ένα αλφάβητο που πηγάζει από τα Αραβικά. Τα αγγλικά δεν ομιλούνται ευρέως εκτός από τα ξενοδοχεία και τα γραφεία αεροπορικών εταιρειών.
Τα ψώνια, η ενοικίαση ταξί και άλλες καθημερινές δραστηριότητες απαιτούν βασική γνώση της Περσικής.


ΘΡΗΣΚΕΙΑ: ΙΣΛΑΜ
Το Σιιτικό Ισλάμ είναι η επίσημη θρησκεία. Οι επισκέπτες πρέπει να είναι ευαίσθητοι και να δείχνουν σεβασμό στις Ισλαμικές αξίες ώστε να αποφευχθούν προσβολές προς τις ευαισθησίες των ντόπιων. Οι Ισλαμικοί κανόνες ενδυμασίας και άλλοι κανονισμοί πρέπει να τυγχάνουν προσοχής.

Η είσοδος στους θρησκευτικούς χώρους (π.χ. τεμένη και ναοί), μπορεί να μην επιτραπεί σε μη-μουσουλμάνους αλλοδαπούς, αν όμως επιτραπεί τότε οι αλλοδαποί πρέπει να είναι ντυμένοι σωστά (οι γυναίκες ίσως να πρέπει να φορέσουν τζαντόρ, που παρέχεται στις εισόδους τέτοιων χώρων). Σε μερικά τεμένη, ειδικά στις θρησκευόμενες πόλεις Γκομ (Qom) και Μασιάντ (Mashad), δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους. Μερικές φορές μπορεί να επιτραπεί, αλλά πρέπει να γίνεται με ευαισθησία και με την συνοδεία Ιρανού.

Οι θρησκευτικοί εορτασμοί στο Ιράν περιλαμβάνουν το μήνα του Ραμαζανίου. Η χρονική στιγμή του Ραμαζανίου διαφέρει από χρόνο σε χρόνο και κατά την διάρκεια αυτού του μήνα, γίνεται νηστεία κατά τις ώρες της ημέρας όπου όλα τα εστιατόρια είναι κλειστά και το φαγητό και το κάπνισμα απαγορεύονται δημοσίως. Οι επισκέπτες πρέπει να σέβονται το Ραμαζάνι και όλες τις άλλες Μουσουλμανικές γιορτές. Υπάρχουν και πολλές άλλες θρησκευτικές γιορτές όπως το Ashura, την περίοδο θρήνου για τον Ιμάμ Χοσέιν, όπου η χρονική στιγμή διαφέρει επίσης από χρόνο σε χρόνο.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
Το νόμισμα είναι το Ιρανικό Ριάλ (IRR). Το Τόμαν ("Toman") (10 ριάλς) είναι η νομισματική μονάδα που χρησιμοποιείται συνήθως. Οι τιμές συνήθως αναγράφονται σε Τόμαν. Η επίσημη τιμή συναλλάγματος είναι περίπου 22,000 IRR για μια λίρα Κύπρου.

Οι πιστωτικές κάρτες και οι ταξιδιωτικές επιταγές δεν γίνονται δεκτές. Οι επισκέπτες καλύτερα να έχουν Αμερικανικά Δολάρια ή Ευρώ σε μετρητά. Τα χαρτονομίσματα θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και τα Δολάρια να έχουν ημερομηνία έκδοσης μετά το 1996. Δεν υπάρχουν Μηχανές Αυτόματης Ανάληψης (ΑΤΜ) συνδεδεμένες με ξένες τράπεζες.

Οι τουρίστες πρέπει να αποφεύγουν την αλλαγή συναλλάγματος από πλανόδιους στη μαύρη αγορά. Αυτή η δραστηριότητα είναι παράνομη και το συνάλλαγμα πρέπει να αγοράζεται από εξουσιοδοτημένα γραφεία και τράπεζες.


ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Η Τεχεράνη αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια, το Μεχραμπάτ και το καινούργιο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί (IKIA). Όλες οι εταιρείες μεταφορών είναι προγραμματισμένες να μεταφερθούν στο ΙΚΙΑ σύντομα. Το Μεχραμπάτ βρίσκεται περίπου 17χμ από την Πρεσβεία, 30 με 60 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Η διαδρομή κοστίζει περίπου IRR 80,000. Το IKIA βρίσκεται περίπου 65χμ από την Πρεσβεία, 1 - 2 ώρες, ανάλογα με την κίνηση και κοστίζει περίπου IRR 120,000.


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι Κύπριοι στο Ιράν βρίσκονται κάτω από την δικαιοδοσία του Ιράν και πρέπει να σέβονται και να υπακούουν στους νόμους και του κανονισμούς της χώρας. Το οδήγημα κάτω από την επήρεια αλκοόλ είναι σοβαρό αδίκημα. Σκληρή καταδίκη επιβάλλεται επίσης για κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα.


ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΧΩΡΑ
Χρειάζεστε θεώρηση εισόδου (visa) για να εισέλθετε στο Ιράν. Αρκετό καιρό πριν από το ταξίδι, καλό είναι να εξασφαλίζεται η θεώρηση από την Πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία. Παρόλο που οι Κύπριοι υπήκοοι μπορούν να πάρουν θεώρηση εισόδου κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια του Ιράν για περίοδο μέχρι εφτά (7) ημερών, είναι καλύτερα να εξασφαλίζεται η θεώρηση εισόδου από πριν από την Ιρανική Πρεσβεία στη Λευκωσία. Όλα τα διαβατήρια πρέπει να είναι έγκυρα για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών μετά από την άφιξη. Ελέγξετε όλα τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα καθώς και την ημερομηνία λήξης της θεώρησής σας πριν το ταξίδι. Σε περίπτωση που θέλετε να παρατείνετε την παραμονή σας στο Ιράν πέραν από την περίοδο της θεώρησης εισόδου σας, θα πρέπει να εξασφαλίσετε παράταση της θεώρησης πριν από τη λήξη της, αλλιώς δεν θα μπορέσετε να αναχωρήσετε από τη χώρα και αναγκαστικά θα παραμείνετε στο Ιράν, μέχρι να διευθετήσετε το θέμα, πληρώνοντας και πρόστιμο.


ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν βρίσκεται στην Λεωφόρο Αρμενίας 42, Ακρόπολη, Λευκωσία

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Η Πρεσβεία την Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης, στην διεύθυνση: 328, Shahid Karimi (ex. Bouali), Dezashib, Tajrish, Tehran.

Οι αριθμοί τηλεφώνων και τηλεμοιοτύπου είναι:
Τηλ: 0098 – 21 – 222 19 842, 0098 – 21 – 222 04 240
Φαξ: 0098 – 21 – 222 19 843


Ώρες Εργασίας
Τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούλιο η Πρεσβεία είναι ανοικτή
Κυριακή – Τετάρτη: 08:00πμ με 04:30μμ και
Πέμπτη: 08:00πμ με 02:00μμ

Το Προξενικό Τμήμα είναι ανοικτό για το κοινό από Κυριακή με Πέμπτη από τις 10:00πμ μέχρι τις 12:00μμ όλο το χρόνο.

Για επίσκεψη στην Πρεσβεία, προτιμάτε η εκ των προτέρων διευθέτηση συνάντησης.
Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2022 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας