Κυπριακή Δημοκρατία
Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αικατερινούπολη


Πολιτισμός




    Η Κύπρος αποτελεί γεωγραφικό σταυροδρόμι και γέφυρα πολιτισμών. Το πέρασμα διαδοχικών κατακτητών από το έδαφός της, κατέστησε την Κύπρο χωνευτήρι πολιτισμών. Λόγω της γεωγραφικής και στρατηγικής της θέσης αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών. Το έδαφός της είναι διάσπαρτο από ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία διαφορετικής τεχνοτροπίας, νοοτροπίας και φιλοσοφίας. Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το προνόμιο αυτό συμβάλλει στην προώθηση των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δηλαδή, της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της αναζήτησης των συγκλίσεων.


    Η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε το 1975 την Σύμβαση της UNESCO που αφορά στην Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και δεσμεύτηκε μαζί με άλλα κράτη για την προστασία των χώρων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Κύπρος λόγω του σημαντικού πολιτισμού που έχει αναπτύξει μεταξύ δύο σημαντικών πολιτιστικών περιοχών, του Αιγαίου και της Εγγύς Ανατολής, υπήρξε από τις πρώτες χώρες που πέτυχε να τύχουν μνημεία της αυτής της διάκρισης από το 1980. Ο πολιτισμός αυτός αντικατοπτρίζεται μέσα από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και Βυζαντινές εκκλησίες.


    Με χρονολογική σειρά, παρατίθενται πιο κάτω οι κυπριακοί χώροι και τα μνημεία που έχουν περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO:


      1980 - Oι αρχαιολογικοί χώροι της Κάτω Πάφου (μωσαϊκά, Τάφοι των Βασιλέων, περιοχή Χρυσοπολίτισσας, περιοχή Θεάτρου), της Παλαίπαφου και των Κουκλιών (Ναός της Αφροδίτης και Πέτρα του Ρωμιού)

      1985 - Εννιά Βυζαντινές εκκλησίες στα βουνά του Τροόδους (Παναγία της Ασίνου στο Νικητάρι, Άγιος Νικόλαος της Στέγης στην Κακοπετριά, Παναγία του Άρακα στα Λαγουδερά, Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, Παναγία του Μουτουλλά, Τίμιος Σταυρός στο Πελένδρι, Αρχάγγελος Μιχαήλ στον Πεδουλά, Τίμιος Σταυρός του Αγιασμάτι στην Πλατανιστάσα και Παναγία της Ποδίθου στη Γαλάτα).

      1998 - Ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας

      2002 - Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος προστέθηκε στον κατάλογο των εννέα βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής Τροόδους



    Πολιτιστική ζωή


    Στις μέρες μας, δίδεται μεγάλη σημασία στην προώθηση του πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στη λογοτεχνία, τη μουσική, το χορό (σύγχρονο και κλασικό), τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, διοργανώνεται κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ «Τα Κύπρια», που περιλαμβάνει παραστάσεις όπερας, θεάτρου, μουσικής, χορού καθώς επίσης και εκδηλώσεις που αφορούν τον κινηματογράφο και τα εικαστικά, με καλλιτέχνες και συγκροτήματα διεθνούς κύρους από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες.


    Στην Κύπρο λειτουργεί αριθμός μουσείων, το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία. Τα μουσεία στεγάζουν πολυτιμότατες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων και θησαυρών τέχνης, συλλογές βυζαντινών εικόνων, γλυπτά, κοσμήματα, καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας.


    Η Κρατική Πινακοθήκη, εξάλλου, φιλοξενεί σε μόνιμη βάση την κρατική συλλογή της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, και κατά περιόδους σημαντικές εκθέσεις από το εξωτερικό καθώς και αναδρομικές εκθέσεις Κύπριων πρωτοπόρων στις εικαστικές τέχνες.


    Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού οργανώνουν εκθέσεις σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών τόσο στην Κύπρο και το εξωτερικό καθώς και εκθέσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών με άλλες χώρες ή σε συνεργασία με ξένα μουσεία και ιδρύματα τέχνης. Οργανώνουν, επίσης, ή υποστηρίζουν τη συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.


Επενδύστε στην Κύπρο

Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο

Κυβερνητική Πύλη

ΚΟΤ

About Cyprus

Cyprus on film

Flavours of Cyprus