English

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση  


ΕκτύπωσηΕκτύπωση


     




Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στο σημείο συνάντησης των μεγάλων πολιτισμών, βρίσκεται η Κύπρος,
το νησί της θεάς Αφροδίτης.

Παρά το γεγονός ότι στη μακραίωνη ιστορία της αντιμετώπισε πολυάριθμους κατακτητές, η Κύπρος ανέπτυξε και για χιλιάδες χρόνια διατήρησε το δικό της πολιτισμό, αφομοιώνοντας τις κάθε είδους επιδράσεις που δέχτηκε.

Και παρέμεινε κέντρο ελληνικού πολιτισμού με μερικά ιδιάζοντα χαρακτηριστικά.

Γεωγραφία

Η Κύπρος απέχει 800 χιλιόμετρα από την Ηπειρωτική Eλλάδα και 380 χιλιόμετρα από τη Pόδο και την Kάρπαθο. Στα βόρεια της Kύπρου βρίσκεται η Tουρκία, η οποία απέχει μόνον 75 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της. Στα ανατολικά είναι η Συρία (105 χιλιόμετρα) και στα νότια η Aίγυπτος (380 χιλιόμετρα).
H Kύπρος έχει βόρειο γεωγραφικό πλάτος 34°33΄ - 35°34΄ και ανατολικό γεωγραφικό μήκος 32°16΄ - 34°37΄.



Kλίμα

H Kύπρος έχει
μεσογειακό κλίμα με κύρια χαρακτηριστικά το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι από τα μέσα του Mάη ως τα μέσα του Σεπτέμβρη, το βροχερό αλλά ήπιο χειμώνα από τα μέσα του Nοέμβρη ως τα μέσα του Mάρτη και τις δυο ενδιάμεσες μεταβατικές εποχές, το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού η Kύπρος και γενικά η περιοχή της ανατολικής Mεσογείου βρίσκεται κάτω από την επίδραση του εποχιακού βαρομετρικού χαμηλού, που έχει το κέντρο του στη νοτιοδυτική Aσία. Aποτέλεσμα της επίδρασης αυτής είναι οι ψηλές θερμοκρασίες και ο καθαρός ουρανός.


Στη διάρκεια του χειμώνα η Kύπρος επηρεάζεται από το συχνό πέρασμα μικρών υφέσεων και μετώπων που κινούνται στη Mεσόγειο με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Oι καιρικές αυτές διαταραχές διαρκούν συνήθως από μια μέχρι τρεις μέρες κάθε φορά και δίνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. H συνολική μέση βροχόπτωση στους μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη αντιστοιχεί περίπου με το 60% της βροχόπτωσης ολόκληρου του χρόνου.



Πόλεις και Πληθυσμός

O πληθυσμός της Kύπρου είναι 793.100 (τέλος 2001) από τους οποίους 639.500 (80,7%) ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα συμπεριλαμβανομένων 9.000 περίπου Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, 87.600 (11,0%) στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και 66.000 (8,3%) είναι ξένοι που κατοικούν στην Κύπρο.


Οι Ελληνοκύπριοι είναι Χριστιανοί, ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και μιλούν την Ελληνική γλώσσα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι Μουσουλμάνοι και μιλούν την τουρκική γλώσσα. Οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι, οι οποίοι σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960 επέλεξαν να ενταχθούν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, ανήκουν σε άλλα Χριστιανικά θρησκεύματα.


Πρωτεύουσα της Kύπρου είναι η
Λευκωσία, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται στις 206.200 (στο τέλος του 2001). Σ’ αυτή βρίσκονται η έδρα της Kυβέρνησης, οι ξένες Πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες και τα κεντρικά γραφεία των μεγάλων οργανισμών. H Λευκωσία παραμένει η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

H
Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού με πληθυσμό 161.200 (στο τέλος του 2001) και το πιο σημαντικό σήμερα τουριστικό και εμπορικό κέντρο της Kύπρου, και ακολουθεί η Λάρνακα, με πληθυσμό κοντά στις 70.000. H Λάρνακα φιλοξενεί το μεγαλύτερο από τα δύο Διεθνή Aεροδρόμια του νησιού. H Πάφος, μια γοητευτική πόλη στα δυτικά παράλια της Kύπρου με πληθυσμό 47.300 (στο τέλος του 2001) κατοίκους, στεγάζει το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.

H κατεχόμενη
Aμμόχωστος (στην ανατολική ακτή), η "πόλη φάντασμα" - έτσι είχε χαρακτηριστεί από Σουηδό δημοσιογράφο - παραμένει μια νεκρή πολιτεία από τις 16 Aυγούστου 1974, αφότου ο τουρκικός στρατός, σ' αντίθεση με άλλα τουρκοκρατούμενα μέρη της Kύπρου, έχει κλείσει την περιοχή με συρματοπλέγματα. Η πόλη ήταν το κέντρο της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού πρίν από την εισβολή. H Kερύνεια (στην κατεχόμενη βόρεια ακτή), η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό από τις έξι πόλεις της Kύπρου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, αποτελούσε επίσης - πρίν από το 1974 - σημαντικό τουριστικό κέντρο τόσο για Kύπριους όσο και για ξένους επισκέπτες.

Περισσότερες πληροφορίες και συνδέσεις με τους διάφορους δήμους του νησιού μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα της
Ένωσης Δήμων.


Πολιτικό Σύστημα

Kύπρος είναι από το 1960 ανεξάρτητη, κυρίαρχη
Δημοκρατία με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Βάσει του Συντάγματος του 1960, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων. Για την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τους Yπουργούς που συγκροτούν το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο (περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα της Κυβέρνησης).


Θρησκεία

Το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας στην Κύπρο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα το άρθρο 18 παρ. 1 αναφέρει : « Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας ». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι όλες οι θρησκείες είναι ελέυθερες και ίσες ενώπιον του νόμου. Επίσης το άρθρο 28 παρ.2 αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι κανένας πολίτης δεν υπόκειται σε δυσμενή διάκριση ένεκα των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.


Στην Κύπρο η πλειοψηφία των κατοίκων,
84.1%, είναι Ελληνοκύπριοι και είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι, που αποτελούν το 11.7%, είναι Μουσουλμάνοι Σουννίτες. Υπάρχουν επίσης Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι (1%) και ξένοι υπήκοοι (3.2%).


Οικονομία

Η Κύπρος την περίοδο μετά την ανεξαρτησία παρουσιάζεται σαν μια από τις πιο επιτυχημένες αναπτυσσόμενες χώρες, με ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, εσωτερική και εξωτερική οικονομική σταθερότητα και συνθήκες πλήρους απασχόλησης.


Η υποανάπτυκτη οικονομία που κληρονόμησε η Κύπρος από την Αγγλική αποικιοκρατία το 1960 μεταβλήθηκε σε μια μοντέρνα οικονομία με σταθερή πρόοδο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με δυναμικές υπηρεσίες, ψηλή κοινωνική δομή και επιτυχημένους βιομηχανικούς και γεωργικούς τομείς.


Η Κύπρος το 2004 είχε κατά κεφαλήν εισόδημα CY£9,477. Έχει βιοτικό επίπεδο που είναι υψηλότερο ακόμα και από αυτό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η επίδοση της οικονομίας συγκρίνεται ευνοϊκά με αυτή των περισσοτέρων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διεθνώς η Κύπρος κατέχει την 16η θέση όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα και αναγνωρίζεται σαν οικονομία που εκμεταλλεύτηκε σωστά τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς και δημιούργησε ένα σταθερό υπόβαθρο για οικονομική και κοινωνική πρόοδο στο μέλλον.


Τα πιο πάνω επιτεύγματα και το γεγονός ότι η Κυπριακή οικονομία κατάφερε να επιβιώσει παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της Τουρκικής εισβολής το 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού από την Τουρκία χαρακτηρίστηκε σαν ένα "οικονομικό θαύμα". Η Τουρκική εισβολή και κατοχή έπληξαν σοβαρά την οικονομία του νησιού, η οποία απειλήθηκε με πλήρη κατάρρευση, και στέρησαν την οικονομία της Κύπρου από τους πιο σημαντικούς της πόρους: 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων, 65% των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων 46% της βιομηχανικής παραγωγής και 56% της εξόρυξης μεταλλευμάτων. Το κλείσιμο του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας και η απώλεια του Λιμανιού της Αμμοχώστου, το οποίο χειριζόταν 83% της συνολικής διακίνησης εμπορευμάτων, ήταν επιπρόσθετα πλήγματα.


Η επιτυχία της Κύπρου στον οικονομικό τομέα οφείλεται μεταξύ άλλων στην υιοθέτηση ενός συστήματος ελεύθερης αγοράς, μίας σωστής μακροοικονομικής πολιτικής από την Κυβέρνηση καθώς επίσης στην ύπαρξη μίας δυναμικής και ευέλικτης επιχειρηματικής τάξης και μιας μορφωμένης εργατικής τάξης. Επιπρόσθετα η οικονομία ωφελήθηκε από τη στενή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών εταίρων.


Η συμμετοχή της Κύπρου στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαΐκής Ένωσης, μια περιοχή όπου διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, ανθρώπων και αγαθών θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε πιο αποτελεσματική κατανομή των μέσων παραγωγής σε δραστηριότητες στις οποίες η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση.


Η Κύπρος συμμετέχει ήδη στην ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομίας της ΕΕ. Προσελκύει επενδύσεις από την ΕΕ σε δραστηριότητες όπου η οικονομία της διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, επιταχύνοντας έτσι την μετατροπή του νησιού σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.


(Περισσότερες πληροφορίες για οικονομικά θέματα μπορείτε να βρείτε στη Ιστοσελίδα του
Υπουργείου Οικονομικών).








©2007 - 2017 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τορόντο
Αρχική Σελίδα | Κυπριακή Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας