ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Συμβουλές προς Κύπριους Επισκέπτες  Για την κατάσταση στην Ρωσία σχετικά με την εξάπλωση του νέου τύπου κορωναϊού μεταβείτε στη σχετική ιστοσελίδα με ανακοινώσεις μας.

  Αν προτίθεστε να ταξιδέψετε στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, σας συνιστούμε να λάβετε υπόψη τα πιο κάτω σημεία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι είστε φιλοξενούμενοι στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιδεικνύετε τον αναγκαίο σεβασμό προς τους νόμους αυτής:

  1. Θεώρηση Εισόδου

  Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαιρουμένων των Διπλωματικών, χρειάζονται Θεώρηση Εισόδου (Visa) για να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προτού ταξιδέψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξασφαλίσει την απαιτούμενη Θεώρηση (από Ρωσική Προξενική αρχή) και ότι οι ημερομηνίες σε αυτήν ανταποκρίνονται στις ημερομηνίες του ταξιδιού σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η παραμονή σας δεν θα ξεπεράσει (ούτε κατά μια ώρα) τη διάρκεια ισχύος της Θεώρησής σας, διότι, σε αυτή την περίπτωση, θα σας επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο. Από τον Οκτώβριο του 2019 έχει εφαρμοστεί Ρωσική Ηλεκτρονική Θεώρηση η οποία επιτρέπει την είσοδο και παραμονή στην Αγία Πετρούπολη και περιοχή Λένινγκραντ μέχρι 16 ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

  2. Κάρτα μετανάστευσης

  Όλοι οι ξένοι πολίτες που εισέρχονται στη Ρωσία πρέπει να συμπληρώσουν την κάρτα μετανάστευσης, η οποία παραχωρείται στα σημεία ελέγχου διαβατηρίων των κυριότερων αεροδρομίων. Η κάρτα έχει δύο πανομοιότυπα μέρη. Το ένα κρατείται από τον λειτουργό μετανάστευσης κατά την άφιξη. Το άλλο θα πρέπει να το κρατείται μαζί με το διαβατήριό σας, καθώς θα το χρειαστείτε κατά την αναχώρησή σας από τη χώρα ή εάν σας σταματήσει για έλεγχο η αστυνομία.

  Σε περίπτωση απώλειας της κάρτας μετανάστευσης οι ξένοι πολίτες θα πρέπει να το αναφέρουν στο τοπικό γραφείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης το οποίο θα εκδώσει νέα κάρτα μετανάστευσης.

  3. Εγγραφή

  Όλοι οι ξένοι που επισκέπτονται και παραμένουν στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας για περίοδο μεγαλύτερη των 7 εργάσιμων ημερών οφείλουν, με βάση την Ρωσική νομοθεσία, να κάνουν εγγραφή στο μέρος όπου διαμένουν. Τα περισσότερα ξενοδοχεία παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Αν μένετε σε ιδιωτική κατοικία, η εγγραφή θα πρέπει να γίνει από τον ιδιοκτήτη.

  Κρατείστε το έγγραφο που θα σας δοθεί μαζί με το διαβατήριο σας και την κάρτα μετανάστευσης γιατί θα σας ζητηθεί σε περίπτωση ελέγχου από την αστυνομία.

  4. Ασφάλιση

  Προτού ταξιδέψετε, εξασφαλίσετε ταξιδιωτική ασφάλιση.

  5. Εγκληματικότητα

  Η Αγία Πετρούπολη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις μεγαλουπόλεις – παγκοσμίως - να έχουν ψηλή συχνότητα μικρο-παραβάσεων και κλοπών. Στην Αγία Πετρούπολη το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οργανωμένες ομάδες μικρο-εγκληματιών μαζεύονται σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις τουριστών (όπως είναι οι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό, αξιοθέατα, λεωφόρος Νέφσκι, κτλ). Καλό είναι, για κάθε ενδεχόμενο, να αποφεύγετε (α) να μεταφέρετε μεγάλα ποσά σε μετρητά, και (β) να χρησιμοποιείτε το Μετρό σε ώρες αιχμής. Αν θα βγείτε το βράδυ για διασκέδαση, είναι καλύτερα να είστε με παρέα και όταν στο τέλος της βραδιάς θα επιστρέφετε στο χώρο διαμονής σας προτιμήστε να πάρετε ταξί (με επαγγελματική άδεια) παρά να σταματήσετε οποιοδήποτε ιδιωτικό αυτοκίνητο - όπως συνηθίζεται. Συνιστούμε επίσης όπως αποφεύγετε να κυκλοφορείτε πεζοί τις μεταμεσονύχτιες ώρες σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης, εκτός εάν είναι απόλυτη ανάγκη. Το κέντρο της πόλης κατά την τουριστική περίοδο αστυνομεύεται από την τουριστική αστυνομία. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τους τουριστικούς αστυνομικούς από το διακριτικό όνομα στο μανίκι "Tourist Police".

  6. Στοιχεία ταυτότητας

  Να κρατάτε πάντοτε κατά τις διακινήσεις σας το διαβατήριο, την κάρτα μετανάστευσης και την κάρτα εγγραφής σας. Η κατοχή αντιγράφων των πιο πάνω δεν είναι αρκετή. Σε περίπτωση απώλειας του διαβατηρίου σας θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό και ακολούθως να ενημερώσετε το Γενικό Προξενείο.


   7. Κλίμα

   Μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι στην Αγία Πετρούπολη είναι οι +20 βαθμοί κελσίου και το χειμώνα οι -8 βαθμοί κελσίου.

   8. Νόμισμα

   Ρωσικό Εθνικό Νόμισμα το ρούβλι. 1 ρούβλι=100 καπίκια

   9. Χρήσιμα Τηλέφωνα

   Αστυνομία 02

   Πρώτες Βοήθειες (Υπηρεσία Ασθενοφόρων): 03

   Διανυκτερεύοντα φαρμακεία: +7812-3145401

   Υπηρεσία Άμεσης Δράσης: 112

   Γραφεία Τουριστικών Πληροφοριών Αγίας Πετρούπολης

   Α. Sadovaya ulitsa 14/52 (σταθμοί μετρό "Gostiny Dvor" ή "Nevskiy Prospekt").

   Τηλέφωνο: +7812-2423906, Ώρες λειτουργίας 9.00 -19.00 Δευτέρα με Παρασκευή και Σάββατο 10.00-19.00.

   Β. Sadovaya ulitsa 37 (σταθμοί μετρό "Sadovaya" ή " Sennaya Ploshchad" ή "Spasskaya").

   Τηλέφωνο +7812-2423904. Ώρες λειτουργίας 9.00 -19.00 Δευτέρα με Παρασκευή και Σάββατο 10.00-19.00.

   Γ. Millionnaya ulitsa 25 (σταθμοί μετρό "Admiralteyskaya" η "Nevsky Prospekt").

   Τηλέφωνο +7812-4172216. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Πέμπτη 9.00 - 18.00, Παρασκευή 9.00 - 17.00, Σάββατο 10.00 - 19.00.

   Κέντρα (Σταθμοί) Πληροφόρησης του Γραφείου Τουρισμού και Πληροφοριών της Αγίας Πετρούπολης

   -Rastrelli Square (08.30-16.00, Δευτέρα με Παρασκευή)

   -Peter and Paul Fortress (10.00 - 18.00 καθημερινώς)

   -Palace Square (10.00-19.00, καθημερινώς)

   -Αεροδρόμιο Πούλκοβο (9.00-20.00, καθημερινώς)

   -Outlet Village Pulkovo (10.00 - 19.00 Δευτέρα με Πέμπτη)

   -Vosstaniya Square (10.00-19.00, καθημερινώς)

   -Seaport "Marine Facade" (9.00-18.00, κατά τις ημέρες άφιξης και αναχώρησης κρουαζιερόπλοιων)

   Πληροφορίες για Τουρίστες

   Περισσότερες πληροφορίες για την Αγία Πετρούπολη μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου Τουρισμού και Πληροφοριών της Αγίας Πετρούπολης www.visit-petersburg.ru ή στο free Visit Petersburg mobile app.

   Επίσης μπορείτε να εκτυπώσετε τον επίσημο οδηγό τουριστικής ασφάλειας.

  Περιοχές με ρυθμιζόμενο καθεστώς επίσκεψης για τους ξένους πολίτες

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχουν περιοχές με ρυθμιζόμενο καθεστώς επίσκεψης για ξένους πολίτες. Για την επίσκεψή τους πρέπει να εξασφαλιστεί ειδική άδεια από το Υπουργείο Ασφάλειας της Ρ.Ο. Κατάλογος των περιοχών αυτών καθορίζεται στην Απόφαση της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπ. αρ. 470 και ημερ. 4 Ιουλίου 1992 «Περί της έγκρισης του καταλόγου των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχουν ρυθμιζόμενο καθεστώς επίσκεψης για τους ξένους πολίτες».


   Χάρτης:

  Σχετικά Αρχεία:
  _______________________________________________
  © 2013 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
  Υπουργείο Εξωτερικών
  Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη