Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διπλωματικές σχέσεις το 1960.

Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις απόψεις τους σχετικά με τον αφοπλισμό, τη ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, την υποστήριξη και την ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος και ο Καναδάς μοιράζονται κοινή ιστορία και κληρονομιά στην Κοινοπολιτεία και έχουν δημιουργήσει στενή φιλία και συνεργασία ως αποτέλεσμα των κοινών συνδέσεών μας στην Γαλλοφωνία, τον ΟΑΣΕ και άλλους σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς. Ο ενεργός ρόλος του Καναδά για 29 έτη στην παρουσία διατήρησης της ειρήνης στο νησί με την UNFICYP έχει καταστήσει τους δεσμούς μας ακόμα πιό στενούς.

Ο Καναδάς υποδέχθηκε χιλιάδες Κύπριους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων μετά από την τουρκική εισβολή του 1974 και τους έδωσε την ευκαιρία να ευημερήσουν και να ενισχύσουν με την πρόοδο που σημείωσαν τη δεύτερη πατρίδα τους. Αυτό έχει συμβάλει στην αύξηση των σχέσεων των λαών δύο χωρών μας. Από την πλευρά της η Κύπρος έχει προσφέρει τη βοήθειά της στον Καναδά με την με τη βοήθεια που πρόσφερε στους Καναδούς πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο σήμερα προσφέρει στους Καναδούς στρατιώτες που επιστρέφουν στον Καναδά από το Αφγανιστάν φιλοξενία της για ψυχολογική βελτίωση πριν την επιστροφή τους.

Η θέση ιδιότητας μέλους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004 έχει επεκτείνει τις προοπτικές της συνεργασίας με τον Καναδά στα διάφορα διεθνή ζητήματα. Σήμερα οι στενοί δεσμοί του Καναδά με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούν ακόμα ισχυρότερες τις κοινές αξίες και τις αρχές των δύο χωρών. Οι άριστες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Καναδά και της Κύπρου οδήγησαν στην καθιέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής φιλίας της Κύπρου και του Καναδά το 1994. Η Επιτροπή είναι τεράστιας σπουδαιότητας σχετικά με τις κοινοβουλευτικές σχέσεις της Κύπρου και του Καναδά, αλλά και φορέας ενημέρωσης των μελών του Κοινοβουλίου για την παρούσα κατάσταση στη Κύπρο. Ο Καναδάς είναι ισχυρός υποστηρικτής των αγώνων της Κύπρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Η.Ε..

Επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία στον Καναδά εκπροσωπείται από την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον.


No documents found©2007 - 2017 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τορόντο

Πατήστε εδώ για να τυπώσετε τη σελίδα
Εκτύπωση