Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο

Σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου

Η Κύπρος διατηρεί ισχυρές διμερείς σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τους μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Σήμερα, οι δύο χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Αυτοί οι δεσμοί ενισχύονται ακόμη περισσότερο μέσα από τη σχέση της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας.

Επιπρόσθετα, η Βρετανία, ούσα μία εκ των Εγγυητριών Δυνάμεων της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, έχει δεσμευθεί για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού.

Διαπροσωπικές σχέσεις

Οι δύο χώρες διατηρούν σημαντικές σχέσεις μεταξύ των πολιτών τους. Εκτιμάται ότι γύρω στις 270.000 Κύπριοι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι περίπου 12.000 Κύπριοι φοιτητές είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι σε βρετανικά πανεπιστήμια. Συγχρόνως, μεταξύ 60.000 και 70.000 Βρετανοί ζουν στην Κύπρο, και πέραν του ενός εκατομμυρίου Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από τους μισούς τουρίστες που φθάνουν στην Κύπρο.

Εμπορικοί εταίροι

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου. Το 2011 οι εξαγωγές της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν στην αξία των 56 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο ήταν της τάξης των 552 εκατ. ευρώ.

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα ακόλουθα: χαλούμι (€19 εκατ.), πατάτες, (€7.3 εκατ.), λοιπά νωπά ή κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά (€5.5 εκατ.), εσπεριδοειδή, (€4.3 εκατ.), μπεντονίτης (€3.6 εκατ.), φαρμακευτικά προϊόντα (€2 εκατ.) και ράβδοι αλουμινίου (€1.7 εκατ.). Οι εν λόγω εξαγωγές αποτελούν το 9% των εξαγωγών της Κύπρου παγκόσμια.

Οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο περιλαμβάνουν πετρελαιοειδή (€138 εκατ.), μηχανοκίνητα οχήματα και ανταλλακτικά (€127 εκατ.), είδη ρουχισμού (€38 εκατ.), ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές (€29 εκατ.), άλλες μηχανές και μηχανικές συσκευές (€26 εκατ.), μη αλκοολούχα ποτά και οινοπνευματώδη (€21 εκ.), φαρμακευτικά προϊόντα (€17 εκατ.) και προϊόντα καπνού (€12 εκατ.).

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί, παράλληλα, τον πλέον σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κύπρου στον τομέα των υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, το 2011, η ροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο ανήλθε σε 102 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ΑΞΕ από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν της τάξεις των 18 εκατ. ευρώ. Οι κύριοι τομείς, κατά οικονομική δραστηριότητα, που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις ήταν οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, οι δραστηριότητες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, καθώς και διάφορες άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.


EU - UK Agreement on EU Citizens' Rights in the UK

VACANCY

Follow us on Facebook

CONSULAR APPOINTMENTS

Follow us on Twitter

STUDY IN CYPRUS

OIKADE