Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα


Πολιτικό Τμήμα


Ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί συνδέουν Κύπρο και Ρωσία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 ακολούθησε άμεσα σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την τότε ΕΣΣΔ (18 Αυγούστου 1960). Ο φιλικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων αντικατοπτρίζεται από την ταύτιση ή την εγγύτητα των θέσεων των δύο , χωρών σε σημαντικά διεθνή προβλήματα, καθώς και τη συνεπή και πολύτιμη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο στις 8 Ιουνίου 2005, ο κ. Lavrov επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό, με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και αποδεκτής από τα μέρη λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004, προστέθηκε ακόμη μία διάσταση στις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας αφού η ΕΕ είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας.

Οι εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές Κύπρου-Ρωσίας βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών χρησιμοποιούν την Κύπρο για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητές τους. Η Κύπρος εισάγει από τη Ρωσία κυρίως πετρέλαιο, καθώς επίσης σίδηρο, μέταλλα, ξυλεία, κ.α. Οι κυπριακές εξαγωγές προς τη Ρωσία περιλαμβάνουν κυρίως εσπεριδοειδή, φάρμακα και τρόφιμα. Σημαντικός αριθμός Ρώσων τουριστών επισκέπτεται επίσης την Κύπρο κάθε χρόνο.Η Κύπρος και η Ρωσία έχουν συνάψει μεγάλο αριθμό διμερών συμφωνιών που καλύπτουν διάφορους τομείς (πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό, νομικό, κλπ).

Μέσα στα πιο πάνω πλαίσια, το Πολιτικό Τμήμα της Πρεσβείας ασχολείται με την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Η συνεργασία αυτή αφορά τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και συνεργασία σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Το πολιτικό τμήμα παρακολουθεί επίσης τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία και ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σχετικά.

Το πολιτικό τμήμα παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στις άλλες χώρες διαπίστευσης της Πρεσβείας αυτής, ήτοι Λευκορωσία, Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργισία, Γεωργία και Αρμενία, και προωθεί τη συνεργασία με τις χώρες αυτές. Περισσότερες πληροφορίες για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ιστοσελίδα αυτή διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, το Κυπριακό Πρόβλημα και το ιστορικό των σχέσεων Κύπρου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.KOT

about cyprus

cipa