Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα

Τρέχοντα Νέα Έκθεση «Κυπριακές αρχαιότητες με τα μάτια ενός Σοβιετικού αρχαιολόγου» στην Κυπριακή Πρεσβεία στη Μόσχα

Τρέχοντα Νέα




Έκθεση «Κυπριακές αρχαιότητες με τα μάτια ενός Σοβιετικού αρχαιολόγου»
στην Κυπριακή Πρεσβεία στη Μόσχα


Πραγματοποιήθηκε, στις 17-19 Απριλίου του τρέχοντος έτους, στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα έκθεση φωτογραφίας με γενικό τίτλο «Κυπριακές αρχαιότητες με τα μάτια ενός Σοβιετικού αρχαιολόγου», η οποία οργανώθηκε από την Πρεσβεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν υλικά από το προσωπικό αρχείο του διάσημου Σοβιετικού αρχαιολόγου, Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, καθηγητή Σ.Β. Κισελιόφ. Η εκδήλωση συνέπεσε με τις Ημέρες ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μόσχα, καθώς και την έναρξη των εκδηλώσεων αφιερωμένων στην 100 επέτειο της ρωσικής ακαδημαϊκής αρχαιολογίας, η οποία θα εορταστεί το 2019.
Στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης παρέστησαν εκπρόσωποι της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και κορυφαίων πανεπιστημίων της χώρας όπως το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Μ.Β. Λομονόσοφ» και το Πανεπιστήμιο MGIMO του Ρωσικού ΥΠΕΞ, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο και το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών «Α.Σ. Πούσκιν», Ρώσοι και ξένοι διπλωμάτες, μέλη των Συνδέσμων φιλίας και πολιτιστικών σχέσεων με τους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας, άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών οργανώσεων, καθώς και δημοσιογράφοι.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Λεωνίδας Μαρκίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το ταξίδι που πραγματοποίησε ο εξέχων Σοβιετικός επιστήμονας το 1962 δεν ήταν μόνο επιστημονικό, αλλά και μια σημαντική αποστολή στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς ο Σ. Κισελιόφ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο είχε συναντήσεις όχι μόνο με τους συναδέλφους τους αρχαιολόγους και το προσωπικό των μουσείων, αλλά και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της νεαρής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, τονίστηκε: «Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι λαμπροί επιστήμονες, όπως ο Κισελιόφ, έχουν καταπιασθεί με τον κυπριακό πολιτισμό και έχουν συμβάλει στην ανάδειξη και προώθηση της πλούσιας αρχαιολογικής παράδοσης μας στην Ρωσία, προσθέτοντας έτσι ένα μικρό αλλά σημαντικό κρίκο στην προαγωγή των ήδη πλούσιων πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία».
Από ρωσικής πλευράς, στην εκδήλωση μίλησε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Δόκτωρας Ιστορικών Επιστημών Π.Γ. Γκαϊντουκόφ. Αναφέρθηκε στο πλούσιο περιεχόμενο και τη σημασία των επιστημονικών αρχείων που παραμένουν στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της ΡΑΕ, όπου μαζί με άλλα υλικά φυλάσσεται και το προσωπικό αρχείο του Σοβιετικού αρχαιολόγου Σ.Β. Κισελιόφ, που περιλαμβάνει τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον επιστήμονα κατά τη διάρκεια επισκέψεων του σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού: την Έγκωμη και τη Σαλαμίνα, την Αμμόχωστο και τη Λάμπουσα, την Πάφο, το Κούριο, και άλλους ιστορικούς τόπους, καθώς και τα ημερολόγια του επιστήμονα και άλλα υλικά.
Την παρουσίαση της έκθεσης «Κυπριακές αρχαιότητες με τα μάτια ενός Σοβιετικού αρχαιολόγου» έκανε ο επιμελητής της, Ph.D., Π.Α. Ευδοκίμοφ, ο οποίος μίλησε για τις επιστημονικές και κοινωνικές δραστηριότητες του Σ.Β. Κισελιόφ, αναγνωρισμένου ειδικού στην αρχαιολογία της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας Υλικού Πολιτισμού της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ (αργότερα - Ινστιτούτου Αρχαιολογίας), καθηγητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας «Μ.Β. Λομονόσοφ», Επιστημονικός Γραμματέας του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, ενώ το 1953 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.
Παράλληλα με αυτό το έργο, ο Σ.Β. Κισελίοφ, για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αρχισυντάκτης της κορυφαίας ακαδημαϊκής έκδοσης με θέμα την ιστορία του αρχαίου κόσμου - του περιοδικού «Δελτίο της αρχαίας ιστορίας». Επίσης αναφέρθηκε ότι πριν από το ταξίδι του στην Κύπρο προηγήθηκαν επαγγελματικές επισκέψεις του στη Μογγολία, όπου ο ίδιος ανακάλυψε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του Τζένγκις Χαν - το Καρακορούμ, την Κίνα και την Ουγγαρία, που επισκέφθηκε ως εκτελεστικός γραμματέας της Σοβιετικής αντιπροσωπείας στον εορτασμό της 125ης επετείου της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας .
Ο επιμελετής της έκθεσης τόνισε ότι η επίσκεψη του επιστήμονα στην Κύπρο έλαβε χώρα στο φόντο των σημαντικών πολιτικών γεγονότων που είχαν σχέση με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Η Σοβιετική Ένωση ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το νεαρό κράτος και άρχισε ενεργά να οικοδομεί και να ενισχύει τις σχέσεις μαζί του σε διάφορους τομείς προωθώντας διακρατικούς, διακομματικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς.
Ο ομιλητής περιέγραψε το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο που βοηθά στην κατανόηση του περιεχομένου της έκθεσης και της σημασίας του εκτιθέμενου υλικού, το οποίο, μεταξύ άλλων, επιτρέπει να συγκριθεί η κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων όπως ήταν παλιά και ως έχουν σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μερικά απο τα αρχαιολογικά μνημεία μετά την τουρκική εισβολή του 1974 έμειναν στα κατεχόμενα. Ο ειδικός παρουσίασε το επιστημονικό ημερολόγιο του Σ.Β. Κισελιόφ και το χαρακτήρισε ως μια σημαντική πηγή για την ιστορία των Σχέσεων ΕΣΣΔ-Κύπρου στον τομέα της αρχαιολογίας. Αναφορά έγινε επίσης σε ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του ερευνητή, ο οποίος πάντα αναζητούσε ομοιότητες και αναλογίες με τους τόπους και τα αντικείμενα του υλικού πολιτισμού που του ήταν γνωστά από τη δική του χώρα. Στο ημερολόγιο του αρχαιολόγου συχνά γίνονται αναφορές σε παρόμοια τεχνουργήματα από γνωστούς αρχαιολογικούς πολιτισμούς στο έδαφος της ΕΣΣΔ συγχρονισμένους με αυτά που συνάντησε στην Κύπρο.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον για την έκθεση, επισημαίνοντας την πρωτοτυπία της και το γεγονός ότι έχει ανοίξει μια ξεχασμένη σελίδα στην ιστορία της ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων και δεσμών μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας.
Την έκθεση, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, επισκέφθηκαν φοιτητές και καθηγητές των πανεπιστημίων της Μόσχας, μαθητές των γυμνασίων και σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και γενικά εκείνοι που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της ιστορίας και της αρχαιολογίας, της ιστορίας της επιστήμης και των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Σοβιετικής Ένωσης / Ρωσίας.


KOT

cipa

COVID-19

Facebook