Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα


Προξενικές Υπηρεσίες
Provisa- Moscow

Οδηγίες προς αιτητές - Θεωρήσεων και Προ θεωρήσεων (COVID 19)

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του επιδημιολογικού κινδύνου εξάπλωσης του COVID-19 η οποία θα ισχύει από την 1η Απριλίου 2021, η Ρωσία κατατάσσεται στην κόκκινη κατηγορία. Από την ίδια ημερομηνία, το Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα θα επαναρχίσει την έκδοση προ-θεωρήσεων και θεωρήσεων εισόδου:

• για να συμπληρώσετε την αίτηση για προ-θεώρηση, μεταφερθείτε στον σχετικό ιστότοπο χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/embassymoscow (από την 1η Απριλίου 2021).
Προσοχή!

Προς το παρόν η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στην λίστα χωρών προς τις οποίες επιτρέπεται ο τουρισμός. Οι αλλαγές στην λίστα αυτή δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Τουρισμού (Rostourism). Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνείτε με τις αεροπορικές εταιρείες πριν την αγορά εισιτηρίων για διευκρίνηση πληροφοριών σχετικά με την δυνατότητα επιβίβασή σας στο αεροσκάφος.

Οι επιβάτες οι οποίοι ταξιδεύουν προς την Κύπρο από χώρες της κόκκινης κατηγορίας, θα πρέπει απαραίτητα:

1. Να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πιστοποιημένο κέντρο εξέτασης εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης για Κύπρο. Ο κάθε επιβάτης πρέπει να έχει μαζί του το πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα στα αγγλικά κατά την επιβίβασή του, καθώς επίσης και στον έλεγχο διαβατηρίων κατά την άφιξη. Εξαιρούνται από την υποχρέωση δειγματολογικής εξέτασης παιδιά τα οποία κατά την άφιξή στην Δημοκρατία δεν έχουν συμπληρώσει το 12 έτος της ηλικίας τους. Επίσης, η βεβαίωση θα πρέπει να εισαχθεί στον λογαριασμό του ενδιαφερόμενου στην πλατφόρμα www.cyprusflightpass.gov.cy.

2. Με την άφιξη τους στην Κύπρο να υποβληθούν με δικά τους έξοδα εκ νέου σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 30 ευρώ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και στα 32 ευρώ στο Αεροδρόμιο Πάφου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα είναι διαθέσιμα εντός 3 ωρών και θα αποσταλούν στον ταξιδιώτη με SMS μετά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού μέχρι τη λήψη των αποτελεσμάτων Εξαιρούνται από την υποχρέωση δειγματολογικής εξέτασης παιδιά τα οποία κατά την άφιξή στην Δημοκρατία δεν έχουν συμπληρώσει το 12 έτος της ηλικίας τους.

3. Εντός 24 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης προς την Κύπρο να αιτηθούν Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης (Cyprus Flight Pass) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.cyprusflightpass.gov.cy. Παρακαλούμε να προσέξετε ότι οι Αεροπορικές Εταιρείες δεν θα επιτρέπουν επιβίβαση στο αεροσκάφος σε άτομα τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων την «Κάρτα Επιβίβασης». Οποιοσδήποτε εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την Κυπριακή Κάρτα Επιβίβασης θα υπόκειται σε εξώδικο πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν προς Κύπρο από την κόκκινη κατηγορία και έχουν παρουσιάσει δύο αρνητικά αποτελέσματα δειγματολογικής εξέτασης, δεν θα χρειάζεται να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού.

Παρακαλούμε να προσέξετε ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας μετά από τυχαία επιλογή, ταξιδιώτες από μια πτήση, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης τους, θα υπόκεινται κατά την άφιξή τους σε διαγνωστική εξέταση για ανίχνευση κορονοϊού. Εξαιρούνται από την υποχρέωση παιδιά κάτω των 12 ετών. To κόστος αυτής της εξέτασης θα επιβαρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Να σημειωθεί ότι οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα τέκνα τους), οι νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και οι Επιβάτες που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στη Δημοκρατία χωρίς να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού εντός 72 ωρών πριν την πτήση αναχώρησης. Τα άτομα αυτά μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού για τρεις (3) ημέρες. Την 4η ημέρα, πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού και πάλι με δικά τους έξοδα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy. Η εξασφάλιση της Κυπριακής Κάρτας Επιβίβασης (Cyprus Flight Pass) είναι υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες.
Λόγω του γεγονότος ότι αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με δικούς τους εσωτερικούς κανονισμούς, δεν επιτρέπουν την επιβίβαση σε όσους δεν έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, συμβουλεύουμε τους ταξιδιώτες οι οποίοι δικαιούνται με βάση το σχετικό διάταγμα να αφιχθούν στην Δημοκρατία χωρίς να έχουν υποβληθεί σε μοριακή εξέταση πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνήσουν εκ των προτέρων με την αεροπορική τους εταιρία.

Να σημειωθεί ότι η κατηγοριοποίηση των χωρών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Οι αλλαγές δημοσιεύονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/country-categories

Τι περιμένει τους ταξιδιώτες στην Κύπρο:

1. Έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγείας, ασφάλειας και υγιεινής για εφαρμογή σε όλα τα καταλύματα φιλοξενίας, ενώ το προσωπικό τους θα εκπαιδευτεί εντατικά πριν το άνοιγμα του προορισμού.

2. Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι είναι καθήμενοι και καταναλώνουν φαγητό και ποτό. Επίσης, εξαιρούνται οι παραλίες, οι κολυμβητικές δεξαμενές και περιπτώσεις, όπου τα άτομα ασκούνται.

3. Παντού θα εφαρμόζονται μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης (2 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους και 3 τ.μ. σε εσωτερικούς).

4. Προς το παρόν στην Κύπρο ισχύει το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας από τις 12 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι μετακινήσεις προσώπων από τις 23:00 μέχρι τις 5:00 της επόμενης μέρας. Κατά τις υπόλοιπες ώρες η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Εάν δεν είναι εφικτή η αποστολή μηνύματος στο σύντομο αριθμό, να σταλεί στο 80012012 (για κυπριακά τηλέφωνα) και στο +35722285777 (για διεθνή τηλέφωνα). Περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://pio.gov.cy/coronavirus/pdf/15032021_metra.pdf. Το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας από τις 12 Μαρτίου 2021 στα ελληνικά: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/ΔΙΑΤΑΓΜΑ%20ΑΡ.%2011.pdf.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύεται να φροντίσει όλους τους ταξιδιώτες πού διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, όπως επίσης και τις κοντινές τους επαφές:
Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μεταφέρει τα άτομα αυτά σε ξεχωριστό κατάλυμα και θα αναλαμβάνει όλα τα κόστη διαμονής, διατροφής και περίθαλψης τους. Ο ταξιδιώτης θα επιβαρυνθεί μόνο με τα κόστη μεταφοράς του στο αεροδρόμιο και της πτήσης επαναπατρισμού του, σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό του πράκτορα ή /και την αεροπορική του εταιρία.
Επιπλέον, 3500 δωμάτια σε ξενοδοχεία καραντίνας θα είναι διαθέσιμα για τις στενές επαφές (σε απόσταση λιγότερη από 2 μέτρα και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 15 λεπτά) των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί, κάτι το οποίο μπορεί να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος συστήνεται, όπως η ιχνηλάτηση των επαφών του εντός της καμπίνας αεροσκάφους περιλαμβάνει άτομα που κάθονταν σε απόσταση δύο θέσεων από το κρούσμα προς κάθε κατεύθυνση.

Περισσότερες πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν στην Κύπρου, μπορείτε να βρείτε στο τουριστικό πρωτόκολλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού:

https://www.visitcyprus.com/files/COVID_19_Protocolo_26_3_2021_gr.pdf


ΠΡΟΣΟΧΗ - ATTENTION!!!!!


This application form applies to holders of Russian passports who intend to travel to the Republic of Cyprus directly from the Russian Federation. It is not intended for travel from/through a third country

The passport should not expire in less than 6 months 
from the date of the application


1. Please fill in the application form with 
Latin letters in accordance with the data of passport;
2. Make sure to specify full name of a father and a mother as indicated in your birth certificate;
3. In the field “Current Occupation” please indicate a company’s name, address and telephone;
4. Please, fill in “Passport number” without spaces and any other symbols except figures;
5. Please, fill in “Telephone number” only with figures;
6. Specify a full address of residence in Cyprus in the application form: city, street, house number. And a number of apartment for those who live in the private sector;
7. In the column “District”, please, fill in the district of residence in Cyprus;
8. If you are traveling with a child entered in your passport, then please fill in a separate application form for a child and indicate your passport number there.
9. After getting your consent to the processing of your personal data and after you send the application to e-mail noted in the application form, you will get an acknowledgement of receipt of application. In case you don’t receive it in an hour, please, contact the Visa section Department of the Consulate General you’ve sent the applicaton to.
10. After that during the working day you’ll receive an answer with the result of your application processing and an instruction on further actions.
11. Please print this document out and show it at the check-in desk;
12. Validity period of a Pro-Visa means the period of time during which you can enter the territory of the Republic of Cyprus;
13. Please keep Pro-Visa till the end of your trip.Have a great time in Cyprus!

PROVISA FOR CYPRUS


KOT

cipa

COVID-19

Facebook