ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Προξενικές Υπηρεσίες


Πληροφορίες για Θεωρήσεις

Το Προξενείο είναι αρμόδιο για να δέχεται και να εξετάζει τις αιτήσεις για έκδοση θεωρήσεων εισόδου, οι οποίες υποβάλλονται από αλλοδαπούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο.

Για κατόχους διαβατηρίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας η παροχή θεώρησης όλων των τύπων είναι ΔΩΡΕΑΝ. Για τους κατόχους διαβατηρίων άλλων κρατών, το τέλος έκδοσης θεώρησης απλής εισόδου ανέρχεται στα €20 (μετρητά), ενώ για έκδοση θεώρησης διπλής ή πολλαπλών εισόδων ανέρχεται στα €60 (μετρητά). Το ποσό καταβάλλεται σε ρούβλια βάση της ισοτιμίας του Γενικού Λογιστήρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του τρέχωντος μηνός .

Υπήκοοι τρίτων χωρών, κάτοχοι έγκυρης θεώρησης Σένγκεν για δύο ή πολλαπλές εισόδους (κατηγορία C), ή θεώρησης Σένγκεν μακράς διάρκειας (κατηγορία D) ή παρόμοιων θεωρήσεων της Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας, καθώς και άδειας παραμονής/διαμονής που εκδίδεται από τα κράτη μέλη του Σένγκεν ή από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, δεν είναι υποχρεωμένοι να κατέχουν θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν στη Δημοκρατία για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 90 μέρες ανά περίοδο 180 ημερών. Εξαιρούνται οι πολίτες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθήσουν την κανονική διαδικασία για έκδοση θεώρησης.
Είσοδος και ωράριο

Το Προξενείο είναι ανοικτό για το κοινό Δευτέρα - Παρασκευή, από 9.00π.μ. μέχρι 11.00π.μ. (για υποβολή αιτήσεων) και από 15.00 μ.μ. μέχρι 16.00 μ.μ. (για επιστροφή των διαβατηρίων). Το ωράριο αυτό τηρείται αυστηρά, για να δίδεται η δυνατότητα στο προσωπικό μας να παρέχει την ταχύτερη και καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Περισσότερες πληροφορίες για κατόχους διαβατηρίων τρίτων χωρών

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αρνείται την είσοδο σε:

• Κατόχους «διαβατηρίων» που εκδίδονται παράνομα από την αποσχιστική οντότητα, την ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ("TRNC").

• Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη αναγνωρισμένη Κυβέρνηση στο νησί κράτος–μέλος της ΕΕ από 1.5.2004 και μέλος του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών. Ως αποτέλεσμα της Τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας και κατοχής, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» έχει καταδικαστεί και κηρυχθεί παράνομη και άκυρη από ολόκληρη την Διεθνή Κοινότητα δια των Ψηφισμάτων 541/83 και 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με μόνη εξαίρεση την Τουρκία, κανένα κράτος στον κόσμο ή Διεθνής Οργανισμός δεν αναγνωρίζει την αποσχιστική οντότητα.

• Προς το παρόν, οι ξένοι περιηγητές που επισκέπτονται τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές μπορούν να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

• Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κύπρο μέσω των παράνομων / κλειστών αεροδρομίων και λιμανιών (δηλ. όλων των αεροδρομίων και λιμανιών στις κατεχόμενες περιοχές), ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως, προτρέπεστε να ταξιδεύετε μέσω των αναγνωρισμένων σημείων εισόδου (υπό τον όρο ότι σας έχει εκδοθεί θεώρηση εισόδου), προκειμένου να αποφύγετε πιθανά προβλήματα. Τα νόμιμα σημεία εισόδου στην Κύπρο είναι τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τα λιμάνια Λάρνακας, Λεμεσού, Λατσί και Πάφου, τα οποία βρίσκονται στις περιοχές υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε είσοδος στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω άλλου λιμανιού ή αεροδρομίου στο έδαφος της Κύπρου, στο οποίο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο (Τουρκοκρατούμενες περιοχές) είναι παράνομη.
• Η παραμονή σε Ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας ξενοδοχεία στις κατεχόμενες περιοχές, τα οποία αποτελούν αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης, σας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο λήψης πιθανών νομικών μέτρων εκ μέρους των νόμιμων ιδιοκτητών.

Υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να αιτούνται και να εξασφαλίζουν θεώρηση διέλευσης από αερολιμένα ή θεώρηση εισόδου, η ισχύς της οποίας δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά εξάμηνο, για την Κυπριακή Δημοκρατία, ως επισκέπτες για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Η υποχρέωση θεώρησης για είσοδο στην Κύπρο αίρεται, με βάση τους Κανονισμούς της ΕΕ, για τους πολίτες ορισμένων χωρών.
Πληροφορίες σχετικές με πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι χρειάζονται ή όχι θεώρηση εισόδου για είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι προσιτές στα ακόλουθα αρχεία:
Α. Κατάλογος τρίτων χωρών των οποίων οι πολίτες υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης διέλευσης από αερολιμένα όταν διέρχονται από τη διεθνή ζώνη διέλευσης των αερολιμένων που βρίσκονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Β. Κατάλογος Χωρών των οποίων οι πολίτες χρειάζονται θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία
Γ. Κατάλογος Τρίτων Χωρών των οποίων οι υπήκοοι δεν χρειάζονται να κατέχουν θεώρηση εισόδου για είσοδο και παραμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι 90 μέρες, ανά εξάμηνο, νοουμένου ότι είναι καλόπιστοι επισκέπτες
Δ. Κατηγορίες προσώπων που απαλλάσσονται από τη θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία
_______________________________________________
© 2014 - 2022 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα